Weetabix tiramisu
Έχετε δοκιμάσει τα δημητριακά weetabix; Είναι από τις καλύτερες επιλογές για δημητριακά, χάρη στις φυτικές ίνες και τη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη!
Συνήθως καταναλώνονται με γάλα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές εναλλακτικές συνταγές!
Αν σας αρέσει ο καφές και το tiramisu αυτή είναι μια συνταγή για εσάς!
Θα χρειαστείτε:
Για τη βάση:
- 1 "μπισκότο" weetbix
- 2 κ.σ. γάλα 1,5% ή ρόφημα αμυγδάλου
Για την "κρέμα":
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
- 1 κουταλάκι σιρόπι σφενδαμου ή μέλι
- 1-2 κουταλιές σούπας καφέ γαλλικό ή espresso
- κακάο για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
1. Σε ένα βαζάκι σπάστε το μπισκότο και αναμείξτε το με το γάλα
2. Ανακατέψτε όλα τα υλικά για την "κρέμα" και τοποθετήστε πάνω από τη βάση weetabix στο μπολ
3. Πασπαλίστε με το κακάο!
Καλή απόλαυση!
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Τι είναι; Πώς θα το αντιμετωπίσουμε;
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή Σπαστική Κολίτιδα, όπως λεγόταν παλαιότερα είναι μια ετερογενής, συχνή διαταραχή που επηρεάζει το παχύ έντερο και χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος και δυσφορία, συνοδευόμενο από αλλαγές στη σύσταση των κινήσεων του εντέρου (δυσκοιλιότητα/διάρροια/αέρια). Εκτιμάται ότι το 40% του πληθυσμού πάσχει από ευερέθιστο έντερο στις Δυτικές χώρες.
Η αιτιολογία της διαταραχής δεν είναι πλήρως γνωστή, αλλά όπως και σε αρκετές νόσους, ρόλο παίζουν τα γονίδια και το περιβάλλον, ενώ και ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το άγχος και η κόπωση φαίνεται να επηρεάζουν αρκετά τη συμπτωματολογία. Παράλληλα, πολλοί ασθενείς θεωρούν ότι ορισμένα τρόφιμα προκαλούν τα συμπτώματα, όπως και φάνηκε σε σχετικές μελέτες. Επιπλέον, και η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει μελετηθεί σε σχέση με τo Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, όπου φαίνεται πως τα συμπτώματα οφείλονται σε αυξημένους πληθυσμούς συγκεκριμένων βακτηρίων του εντέρου.
Λόγω του γεγονότος ότι μέχρι και πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχαν αρκετές μελέτες και συγκεκριμένη θεραπεία, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού υπέφερε, με αποτέλσμα να μειώνεται και η ποιότητα ζωής των πασχόντων. Σήμερα, με την επιστημονική πρόοδο και τις πρόσφατες μελέτες βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση, σχετικά με την αντιμετώπιση του συνδρόμου.
Η διατροφή φαίνεται να παίζει μεγάλο ρόλο στη συμπτωματολογία, συνεπώς η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αποτελείται από αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Η διατήρηση ενός ημερολογίου καταγραφής τροφίμων, συναισθημάτων (πχ. άγχος) και συμπτωμάτων θα βοηθήσει πολύ στην αναγνώριση κάποιων τροφίμων ή και καταστάσεων που ενδέχεται να δημιουργούν τα συμπτώματα.
Συστήνεται η κατανάλωση μικρών συχνών γευμάτων, τα οποία μασώνται καλά και αργά, σε ήρεμο περιβάλλον. Συστήνεται επίσης η αποφυγή ή μείωση κατανάλωσης καφεΐνης, αλκοόλ και αεριούχων ροφημάτων, αλλά η επαρκής πρόσληψη άλλων υγρών, με 1,5-3 λίτρα υγρών τη μέρα (ή 35 ml υγρών/κιλό σωματικού βάρους). Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση πολύ λιπαρών τροφών. Ορισμένες φυτικές ίνες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τα συμπτώματα, ενώ δεν συστήνεται η χρήση πίτουρο σιταριού (wheat bran) ως συμπλήρωμα, καθώς εντείνει τα συμπτώματα. Η χρήση λιναρόσπορου σε άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα, λόγω του συνδρόμου μπορεί να βοηθήσει.
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι κοινό εύρημα σε πάσχοντες από ΣΕΕ, επομένως συστήνεται η αποφυγή της, μέσω χρήσης γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς λακτόζη, ενώ το τεστ αναπνοής το οποίο χρησιμοποιείται για την διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη (δηλαδή της έλλειψης του ενζύμου λακτάση) συστήνεται για να αποκλειστεί η δυσανεξία, και η πιθανώς άσκοπη αποφυγή της λακτόζης.
Τα νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι ζυμώσιμοι υδατάνθρακες, τα FODMAPs όπως λέγονται (Fermentable Oligo- Di- and Mono-sacharides, and Polyols) εντείνουν τα συμπτώματα σε ένα μεγάλο ποσοστό πασχόντων, ενώ η αποφυγή τους βελτιώνει αρκετά τη συμπτωματολογία των 70-94% των ατόμων, ειδικά σε άτομα που εμφανίζουν πρήξιμο και μετεωρισμό. Η δίαιτα αποκλεισμού FODMAP έχει γίνει αρκετά γνωστή το τελευταίο διάστημα, με εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει να ακολουθείται υπό την επίβλεψη διαιτολόγου!
Τα προβιοτικά, ωφέλιμοι για το παχύ έντερο μικροοργανισμοί, έχουν μελετηθεί για τη χρησιμότητά τους στο ΣΕΕ. Αν και η έρευνα δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένους μικροοργανισμους και στην βέλτιση δοσολογία, συστήνονται ορισμένα είδη για την ανακούφιση από τα συμπτώματα, με το Bifidobacterium infantis 35624 και το VSL#3 (Vivomixx στην Ελλάδα) να θεωρούνται καλύτερα.
Αν και μερικοί μπορεί να θεωρούν ότι η γλουτένη δημιουργεί τα συμπτώματα, δεν είναι υδατάνθρακας, αλλά πρωτεΐνη και επιρρεάζει μόνο τα άτομα με κοιλιοκάκη. Βέβαια, αρκετά έτοιμα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι χαμηλά σε FODMAP.
Τέλος, σε άτομα σε υψηλό στρες η ψυχοθεραπεία, αλλά και η γιόγκα ενδέχεται να βοηθήσουν στη διαχείρηση των συμπτωμάτων.
Συνοψίζοντας, το ΣΕΕ είναι μια κοινή διαταραχή του εντέρου, η οποία επηρεάζεται από τη διατροφή και την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Αναφορικά με τη διατροφή, τροποποιήσεις στη διατροφή μπoρεί να βοηθήσουν. Αν αρχικές αλλαγές δεν βελτιώσουν τα συμπτώματα συστήνεται η συμπληρωματική αγωγή με προβιοτικά, ή η χρήση ψύλλιου. Εν συνεχεία, η ολοκλήρωση του πρωτοκόλλου της δίαιτας αποκλεισμού FODMAP υπό διαιτολογική επίβλεψη συστήνεται για την αντιμετώπιση του συνδρόμου.
Δείτε το παρακάτω βίντεο για να ενημερωθείτε σχετικά με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου:
Mini κέικ καρότου
Το κεικ καρότου είναι από τις πιο γευστικές επιλογές για γλυκό και μπορεί να γίνει γρήγορα με απλά υλικά!
Τα κεικ και τα γλυκίσματα με λαχανικά είναι πολύ καλές επιλογές και για επιπλέον φυτικές ίνες!
Για 9 μίνι κεικ καρότου θα χρειαστείτε:
- 1 καρότο
- 50 γρ καστανή ζάχαρη ή μελάσα ή μέλι
- 50 γρ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 1/3 φλ. φυτικό ρόφημα αμυγδάλου
- 30 γρ σπασμένα καρύδια πεκάν
- 30 γρ καρύδα τριμμένη
- 50 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 50 γρ αλεύρι βρώμης
- 1 κ.γ. baking powder
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1 βανιλίνη
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
Αν σας αρέσει το carrot cake μπορείτε να δοκιμάστε και carrot cake baked oatmeal!
Εκτέλεση:
- Αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ
- Χωρίστε σε 9 φόρμες για μινι κεικ ή cupcake
- Ψηστε για 20-25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Η συνταγή είναι παραλλαγή της συνταγής της Healthy Tasteland
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 23-29 Ιανουαριου 2017
1. Ακρυλαμίδιο: ουσία που παράγεται με το μεγείρεμα αμυλούχων τροφών σε υψηλές θερμοκρασίες, που έχουν μαυρίσει. Αν και στα ζώα είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο, στους ανθρώπους δεν έχουμε σαφή δεδομένα. Για να μειώστε την πρόσληψή του απογύγετε τη συχνή κατανάλωση έτοιμων προϊόντων, όπως πατατάκια και μπισκότα, ενώ μαγειρέψτε τις πατάτες και ψήστε το ψωμί μέχρι να ροδίσουν, όχι να μαυρίσουν! https://www.newscientist.com/article/2118565-are-potatoes-now-a-cancer-r...
2.Δίαιτες κατά του καρκίνου και μαγικές τροφές που νικούν τον καρκίνο δυστυχώς δεν υπάρχουν, όσο και αν κάποιοι θέλουν να πείσουν το ανυποψίαστο κοινό. Ακόμα και τα "φυσικά" συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τη φαρμακευτική αγωγή ή τη χημειοθεραπεία και καλό είναι να σταματά η χρήση τους πριν την αγωγή! Δεν υπάρχει ειδική διατροφή για να γιατρευτεί ο καρκίνος. Είναι μια πολύπλοκη ασθένεια, της οποίας η λύση δεν βρίσκεται σε απλουστευμένες προτάσεις. Η διατροφή είναι σύμμαχος στην αντιμετώπιση, αλλά από μόνη της δεν επαρκεί για την θεραπεία! https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/jan/16/everything-you-want...
3. Διαβάστε το άρθρο μου πάνω στο clean eating και άλλα άρθρα μου στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, κάθε Πέμπτη! http://www.emprosnet.gr/blogs/diaitologika/90637-kathari-diatrofi-ti-kry...
4. Αλάτι Ιμαλαϊων: είναι καλύτερο από το κοινό αλάτι; Αν και κατά καιρούς ακούμε πόσο πιο υγιεινή επιλογή είναι το ροζ αλάτι σε σχέση με το γνωστό μας επιτραπέζιο αλάτι, στην πραγματικότητα οι διαφορές μεταξύ τους είναι μηδαμηνές. Επιλέξτε το αλάτι που σας αρέσει πιο πολύ, αλλά μην ξεχνάτε ότι η υπερκατανάλωση αλατιού, οποιουδήποτε χρώματος δεν είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας, και συνδέεται με την υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την ηπατική και νεφρική νόσο, καθώς και την οστεοπόρωση. http://www.medicalnewstoday.com/articles/315081.php