Καλωσήρθατε στο γραφείο μου
Σαλάτα caprese σε φωλιά πιπεριάς
Μια διαφορετική caprese σαλάτα.
Η φρέσκια mozarella είναι από τα πιο δροσερά τυριά, και συνδυάζεται υπέροχα με ψιλοκομμένη ντομάτα μέσα σε φωλιά πιπεριας, με σάλτσα pesto!
Απλά κόψτε μια πιπερια στα 3, και προσθεστε το τυρί και τη ντομάτα! Τρώγεται και σαν σαλάτα και σαν σνακ με το χέρι!
Καλη απόλαυση!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 26 Φεβρουαρίου - 2 Μαρτίου 2018
1. Τον τελευταίο καιρό ακούγονται όλο και περισσότερο τα προγράμματα υποκατάστασης γευμάτων.
Τι είναι; Έχουν αποτέλεσμα; Σε ποιούς απευθύνονται;
Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους;
Διαβάστε το άρθρο μου εδώ.
2. Η προηγούμενη εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η εβδομάδα ενημέρωσης για τις Διατροφικές Διαταραχές!
Αυτή την εβδομάδα μάλιστα ολοκλήρωσα την εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ πάνω στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών και της παχυσαρκίας!
Οι Διατροφικές Διαταραχές θεραπεύονται!
Δεν είναι αργά να ξεκινήσει κανείς να αγαπάει και να φροντίζει το σώμα του και να έχει μια υγιή σχέση με το φαγητό!
3. Επιρρεάζει ο ύπνος μας τη διατροφή και το βάρος μας; Η Haya Al Khatib που μελετά το θέμα αυτό μίλησε με τις Fight the Fads και μας ενημέρωνει:
Ολοένα και αυξάνεται η έρευνα πα΄νω στον ύπνο και την όρεξη, και φαίνεται η έλλειψη ύπνου να συνδέεται με αυξημένο αίσθημα πείνας, που μπορεί να συνδέεται με αύξηση βάρους.
Η πιλοτική της μελέτη (SLuMBER study) έδειξε ότι μια εξατομικευμένη αλλαγή τρόπου ζωής για αύξηση της διάρκειας του ύπνου μπορεί να πετύχει, ενώ άτομα που αύξησαν τη διάρκεια ύπνου μείωσαν την κατανάλωση ελευθέρων σακχάρων κατά 10g/ ημέρα!
Φαίνεται λοιπόν η επιρροή του ύπνου και στις διατροφικές μας συνήθειες, πέρα από τη διάθεσή μας!
Σιγουρευτείτε ότι κοιμάστε αρκετά και καλά, κλείνοτνας το κινητό 1 με 1 1/2 ώρα πριν κοιμηθείτε, χαμηλώστε τα φώτα και δημιουργείστε ένα ευχάριστο χαλαρωτικό περιβάλλον!
Χουρμάδες: Ποιά είναι η διατροφική τους αξία;
Οι χουρμάδες, είναι τροπικά φρούτα και προέρχονται από τους φοινικες Phoenix dactylifera. Πωλούνται επί το πλείστον αποξηραμένοι, ενώ τρώγονται και φρέσκοι. Συνήθως, βρίσκουμε δυο είδη χουρμάδων στο εμπόριο τους κλασσικούς, μικρούς (deglet noor) και τους βασιλικούς (medjool) χουρμάδες. Είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι σάκχαρα, ενώ περιέχουν και φυτικές ίνες.
Σε 100 γραμμάρια βασιλικών χουρμάδων περιέχονται 277 θερμίδες, από 75 γραμμαρια υδατανθράκων, εκ των οποίων τα 66 γραμμαρια είναι σάκχαρα και τα 7 γραμμαρια φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν και λίγη πρωτεϊνη (1,8 γραμμάρια) και ελάχιστα λιπαρά. Τα 100 γρ χουρμάδων προσδίδουν το 10% της βιταμίνης Β6, το 20% του Καλίου, το 5% του Σιδήρου και το 13% του Μανγησίου που χρειαζόμαστε. Η τυπική μερίδα, βέβαια, είναι 1-2 χουρμάδες, δηλαδή 25-50 γρ. Ένας βασιλικός χουρμάς ζυγίζει περι τα 25 γραμμαρια, ενώ ενας deglet noor 7 γραμμαρια.
Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι χουρμάδες είναι καλή επιλογή για άτομα με δυσκοιλιότητα, ενώ έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει οτι μπορούν να αποτελέσουν γλυκό σνακ για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, χωρίς να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα γλυκόζης, όταν καταναλώνονται σε μέτρια ποσοτητα. Χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση των χουρμάδων, λόγω του οτι είναι τρόφιμο υψηλό σε σάκχαρα, γεγονός που δεν αντιστασθμίζεται από την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά. Δηλαδή, συστήνεται η κατανάλωση να είναι με μέτρο, σε ποσότητα 25-50 γραμμαρίων.
Επιπλέον, σε σχέση με άλλα αποξηραμένα φρούτα, οι χουρμάδες έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, που έχουν αντιοξειδωτική δράση, με θετική επίδραση στην υγεία και το οξειδωτικό στρες.
Διατηρούνταιι εύκολα και αποθηκεύονται είτε στο ψυγείο είτε σε δροσερό ντουλάπι σε αεροστεγές σκεύος
Τα τελευταία χρόνια οι χουρμάδες έχουν γίνει μέρος πολλών θρεπτικών συνταγών, αντικαθιστώντας συχνά τη ζάχαρη σε συνταγές, λόγω της πολύ γλυκιάς τους γεύσης. Έτσι, πολλές είναι οι συνταγές που θα βρει κανείς για γλυκά και σνακ. οπως μπάρες, κέικ και μπισκότα, είτε ωμά είτε ψημμένα!
Μια πολύ εύκολη και γνωστή συνταγή είναι χουρμάς γεμιστός με φυστικοβούτυρο. Απλά ανοιγουμε το χουρμά, και τον γεμίζουμε με 1 κουταλιά φυστικοβούτυρο. Επιπλέομ, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιον ξηρό καρπό πχ. καρύδι ή/και τον καλύψουμε με μαύρη σοκολάτα.
Πηγές:
Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects.
USDA