Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 22-26 Ιανουαρίου 2018
1. Κάθε χρόνο ο Βρετανικός Σύλλογος Διαιτολόγων δημοσιεύει τη λίστα με τις χειρότερες δίαιτες της νέας χρονιάς.
Ποιές είναι, όμως, οι καλύτερες δίαιτες;
Κάθε χρόνο δύο είναι οι μεγάλες νικήτριες: Η DASH diet και η δική μας Μεσογειακή Δίαιτα!!! Η DASH diet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) είναι καταρτισμένη για τη μείωση της υπέρτασης.
Για την προσκόλληση στη DASH diet ακολουθούμε αρκετά γνώριμες συστάσεις:
-Δίνουμε έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, και προϊόντα ολικής άλεσης, καταναλώνουμε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, ψάρια, πουλερικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, και φυτικά έλαια (πχ. ελαιόλαδο).
-Παράλληλα, περιορίζουμε την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά (παχιά κρέατα, ολόπαχα γαλακτοκομικά, τροπικά έλαια όπως λάδι καρύδας), ενώ περιορίζουμε τα ζαχαρούχα ροφήματα (χυμούς, milkshake, ροφήματα καφέ που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης) και τα γλυκά.
2. Κατεβάστε το ημερολόγιο του ΕΥΖΗΝ με συμβουλές ανά μήνα, τόσο για μικρούς όσο και μεγάλους μαθητές!!!
3. H Pioppi diet είναι μια παράδοξη δίαιτα που συγκαταλέγεται στις χειρότερες δίαιτες του 2018 από τον Βρετανικό Σύλλογο Διαιτολόγων. Η δίαιτα παίρνει το όνομά της από το παραθαλλάσιο Ιταλικό χωριό Pioppi, το οποίο έχει συνδεθεί με τη Μεσογειακή Διατροφή, αφού η UNESCO το θεωρεί σπίτι της Μεσογειακής Διατροφής και είναι η περιοχή που διέμενε ο Ancel Keys για 28 χρόνια, καθώς μελετούσε τη Μεσογειακή Διατροφή.
Τι δουλειά, όμως, έχει μια ανορθόδοξη δίαιτα με το σπίτι της Μεσογειακής Διατροφής;
4. Καθημερινά κατακλυζόμαστε από διάφορες πληροφορίες.
Από τα άρθρα και βίντεο που αφορούν τη διατροφή μας πολλά δεν είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένα και διαιωνίζουν μύθους περί διατροφής, ενώ αρκετές φορές βλέπουμε τίτλους όπως “Μάθαμε τι τρώει η Χ.Ψ. και διατηρείται αδύνατη”, “Χ.Ψ.: το πρόγραμμα της διατροφής μου” και άλλους παρόμοιους.
Γιατί μας ενδιαφέρει τι τρώει κάθε διάσημος;
Clinical Evidence of Low-Carbohydrate Diets against Obesity and Diabetes Mellitus
Pavlidou, Eleni, Sousana K. Papadopoulou, Aristeidis Fasoulas, Maria Mantzorou, and Constantinos Giaginis. 2023. "Clinical Evidence of Low-Carbohydrate Diets against Obesity and Diabetes Mellitus" Metabolites 13, no. 2: 240. https://doi.org/10.3390/metabo13020240
The popularity of low-carbohydrate diets (LCDs) in the last few decades has motivated several research studies on their role in a variety of metabolic and non-morbid conditions. The available data of the results of these studies are put under the research perspective of the present literature review of clinical studies in search of the effects of LCDs on Obesity and Diabetes Mellitus. The electronic literature search was performed in the databases PubMed, Cochrane, and Embase. The literature search found seven studies that met the review’s inclusion and exclusion criteria out of a total of 2637 studies. The included studies involved randomized controlled trials of at least 12 weeks’ duration, in subjects with BMI ≥ 25 kg/m2, with dietary interventions. The results of the study on the effects of LCDs on obesity showed their effectiveness in reducing Body Mass Index and total body fat mass. In addition, LCDs appear to cause drops in blood pressure, low-density lipoprotein (LDL), and triglycerides, and seem to improve high-density lipoprotein (HDL) values. Regarding the effectiveness of LCDs in Diabetes Mellitus, their effect on reducing insulin resistance and fasting blood glucose and HbA1c values are supported. In conclusion, the results suggest the critical role of LCDs to improve the health of people affected by obesity or diabetes.
Κλινικές αποδείξεις δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων κατά της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη
Η δημοτικότητα των δίαιτων χαμηλών υδατανθράκων (LCD) τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρακινήσει αρκετές ερευνητικές μελέτες σχετικά με το ρόλο τους σε μια ποικιλία μεταβολικών και μη-νοσηρών καταστάσεων. Τα διαθέσιμα δεδομένα των αποτελεσμάτων αυτών των μελετών τίθενται υπό ανάλυση στην παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση κλινικών μελετών για την αναζήτηση των επιδράσεων των LCD στην Παχυσαρκία και τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Η βιβλιογραφική αναζήτηση πραγματοποιήθηκε στις βάσεις δεδομένων PubMed, Cochrane και Embase. Η βιβλιογραφική αναζήτηση βρήκε επτά μελέτες που πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης και αποκλεισμού της ανασκόπησης σε σύνολο 2637 μελετών. Οι συμπεριλαμβανόμενες μελέτες αφορούσαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές διάρκειας τουλάχιστον 12 εβδομάδων, σε άτομα με ΔΜΣ ≥ 25 kg/m2, με διαιτητικές παρεμβάσεις.
Τα αποτελέσματα της μελέτης για τις επιπτώσεις των LCD στην παχυσαρκία έδειξαν την αποτελεσματικότητά τους στη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος και της συνολικής μάζας σωματικού λίπους. Επιπλέον, οι δίαιτες LCD φαίνεται να οδηγούνσε μειώσεις της αρτηριακής πίεσης, της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) και των τριγλυκεριδίων και φαίνεται να βελτιώνουν τις τιμές της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL). Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των LCD στον Σακχαρώδη Διαβήτη, υποστηρίζεται η επίδρασή τους στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και των τιμών γλυκόζης αίματος νηστείας και HbA1c.
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν τον κρίσιμο ρόλο των LCD στη βελτίωση της υγείας των ατόμων που πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη, βραχυπρόθεσμα.
Το άρθρο είναι ελεύθερο προς ανάγνωση στη σελίδα του επιστημονικού περιοδικού εδώ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους συγγραφείς.
Σοκολατένια κεκάκια με παντζάρι
Ακόμη και αν δεν είστε φαν του παντζαριού, αυτή η συνταγή θα σας αλλάξει τη γνώμη!
Το παντζάρι δίνει γλυκιά γεύση στα κεκάκια, χωρίς όμως να καταλαβαίνει κανείς οτι τρώει παντζάρι!
Τι θα χρειαστείτε για 6 μεγαλα cupcake:
- 1 μέτριο παντζάρι βρασμένο & αλεσμένο στο μπλέντερ (περίπου 1/4-1/2 φλιτζάνι)
- 2/3 φλ. (150 ml) φυτικό ρόφημα ή γάλα 1,5%
- 1 αυγό
- 1/2 φλ. (90 γρ) μέλι
- 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 1 βανιλίνη
- 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (100 γρ)
- 1/2 κ.γ. baking powder
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1/3 φλ. κακάο (30 γρ)
Έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε βραχάκια σοκολάτας με ρυζογκοφρέτες, cranberries & ξηρούς καρπούς;
Εκτέλεση:
- Αναμείξτε το παντζάρι, το γάλα/ρόφημα, το αυγό, το ελαιόλαδο και το μέλι σε ένα μπολ.
- Σε άλλο μπολ αναμείξτε τα υπόλοιπα, στερεά υλικά (αλεύρι, κακάο, baking powder, σόδα, βανιλίνη)
- Αναμείξτε τα στερεά & υγρά υλικά
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο σοτυς 190 βαθμούς για 20 λεπτά
- Καλή απόλαυση
Αν σας αρέσει η σοκολάτα και ο καφές, εδώ θα βρείτε τις μπάρες που περιμένατε!
Extra tips
- Αν περισέψει παντζάρι αλεσμένο, απολαύστε το πάνω σε ψωμί με τυρί κρέμα
-Για ακόμη πιο σοκολατένια γεύση προσθέστε σοκολατένιο φυτικό ρόφημα
-Αντί για μέλι μπορείτε να βάλετε μαρμελάδα πορτοκάλι που ταιριάζει με τη σοκολάτα
Τραχανάς: ένα θρεπτικό πιάτο γεμάτη θαλπωρή
Ο τραχανάς αποτελεί παραδοσιακό τρόφιμο στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν διάφορετικά είδη τραχανά, γλυκός, ξινός, ακόμη και νηστίσιμος/vegan, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται. Ο τραχανάς μπορεί να είναι σε σχήμα μεγάλων ή μικρών κόκκων, ή σε σχήμα χάχλας (σαν βάρκα ή φωλιά).
Πώς φτιάχνεται ο τραχανάς;
Για την κλασσική συνταγή χρησιμοποιείται γάλα ή ξινόγαλα (για τον ξινό τραχανά) και αλεύρι είτε με σιμιγδάλι ή πλιγούρι. Μπορεί να καταναλωθεί και από χορτοφάγους. Μερικές συνταγές προσθέτουν και λαχανικά και μπαχαρικά. Το μιγμα που φτιάχνεται κοσκινίζεται και αποξηρένεται, με αποτέλεσμα τη χαρακτηριστική γεύση και την διατηρησιμότητα του τραχανά. Ο τραχανάς διατηρείται ιδανικά σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο ή σε σκιερό μέρος.
Ποιά η διατροφική αξία του τραχανά;
Ο τραχανάς προσδίδει κοντά στις 400 kcal ανά 100 γραμμάρια, 53 γραμμάρια υδατανθράκων, 12 γραμμάρια λιπαρών και 16 γραμμάρια πρωτεϊνης, και 1 γραμμάριο φυτικών ινών. Χάρη στο γάλα που περιέχει ο τραχανάς αποτελεί πηγή Ασβεστίου, ενώ περιέχει και Μαγνήσιο, Σελήνιο, Φώσφορο και Χρώμιο.
Πώς καταναλώνεται ο τραχανάς;
Σε γενικές γραμμές, ο τραχανάς αποτελεί ένα κλασσικό πιάτο comfort food στην Ελλάδα.
Ο τραχανάς συνήθως μαγειρεύεται με νερό ή γάλα σε σούπα, ενώ μπορεί να γίνει και πηχτός με λαχανικά και μανιτάρια ως τραχανώτο (αντίστοιχα με το ρυζότο). Οι χάχλες πέρα από το οτι μπορούν να θρυματιστούν και να γίνουν σούπα, μπορούν να γεμιστούν με λαχανικά και τυρί και να ψηθούν στο φούρνο.
Μπορεί κάποιος να φάει τραχανά ενώ είναι σε πρόγραμμα απώλειας βάρους;
Αν και πολλοί θεωρούν οτι ο τραχανάς “παχαίνει” αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για γεύμα, ειδικά αν συνοδευτεί με πηγή πρωτεΐνης, όπως τυρί φέτα, γιαούρτι, ή βραστό κοτοπουλο ή ψάρι.