Baked oatmeal με μήλο
Το "baked oatmeal" (ψητό porridge), κάτι μεταξύ χυλού βρώμης & κεικ αποτελεί ιδανική συνταγή για προετοιμασια πρωινού απο το πρηγουμενο βραδυ, καθώς μπορεί να ετοιμαστεί, να ψηθεί και να διατηρηθεί στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
Η προσθήκη του μήλου στη συνταγή αυξάνει τον όγκο της μερίδας, και αποτελεί ωραία ιδέα για αύξηση της πρόσληψης φρούτων μέσα στη μέρα.
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 1/2 φλ. βρώμη (προτιμήστε rolled oats, δηλαδή τη βρώμη που είναι ολόκληρη, όπως αυτή που έχουν τα μούσλι)
- 3/4 φλ. γάλα ή φυτικό ρόφημα
- 2 αυγά
- κανέλα
- 1/2 φλ σταφίδες
- 1 μήλο κομμένο σε κυβάκια
- 1-2 κ.σ. ταχίνι ή φυστικοβούτυρο (προεραιτικά)
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.γ. baking powder
Ενδιαφέρεστε να βελτιώστε τη διατροφή σας; Κλείστε το δια ζώσης ή εξ' αποστάσεως ραντεβού σας εδώ!
Εκτέλεση:
- Ανακατέψτε τη βρώμη, το baking powder, την κανέλα, και τις σταφίδες σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
- Σε άλλο μπολ ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά και αναμείξτε τα με τα υπόλοιπα υλικά στο πυρίμαχο σκεύος.
- Προσθέστε το μήλο & ανακατέψτε το καλά στο μίγμα
- Αφήστε το μίγμα 10 λεπτά στον πάγκο της κουζίνας.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμους για 30 λεπτά.
Καλή απόλαυση!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 9-13 Ιουλίου 2018
1. Αν πριν λίγα χρόνια ακούγαμε για ενεργό άνθρακα στο φαγητό θα γελούσαμε. Σήμερα είναι στη μόδα.
Είναι όμως τοσο καλό; Πρέπει να προτιμήσουμε τέτοια προϊόντα;
Όχι! Και το άρθρο του The Conversation μας αναλύει 4 λόγους γιατί να τα αποφύγουμε!
1. Ο ενεργός άνθρακας θα προσδεθεί όχι μόνο στις τοξικές ουσίες, αλλά και σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, και δεν θα επιτρέψει την απορρόφησή τους.
2. Ο ενεργός άνθρακας θα προσδεθεί και σε φάρμακα, επομένως δεν θα μπορούν να δράσουν.
3. Ο ενεργός άνθρακας θα προσδεθεί σε ο,τι ουσία υπάρχει στον εντερικό αυλό τη στιγμή που τον καταναλώνουμε. Δεν θα μας αποτοξινώσει από το "τοξικό" φαγητό ή το αλκοόλ που φάγαμε ή ήπιαμε χτες.
4.Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να προκαλέσει ναυτία, δυσκοιλιότητα και μέλαινες κενώσεις (μαύρα κόπρανα).
Δεν υπάρχει κανενας λόγος να προτιμήσουμε προϊόντα ή χάπια ενεργού άνθρακα, εαν δεν συνταγογραφηθούν από ιατρό μετά από δηλητηρίαση ή υπερδοσολογία φαρμάκων.
Μην ξεχνάτε ότι το σώμα μας αποτοξινώνεται μόνο του, χάρη στο ήπαρ και τους νεφρούς, και το κάνει καλά, αλλιώς δεν θα ζούσαμε τώρα!!!
2.Κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους ενέχει και το άγχος του ρυθμού της απώλειας.
Με διάφορες εταιρείες, περιοδικά και ιστοσελίδες να διαφημίζουν και να υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους «χωρίς κόπο» αναμένουμε πολλές φορές ότι είναι φυσιολογικό να χάσει κανείς και 10 κιλά το μήνα!
Ποιός είναι, όμως, ο επιθυμητός ρυθμός απώλειας; Βρείτε την απάντηση εδώ.
3.Το βάρος μας εύκολα το μετράμε! Τη σύσταση του σώματός μας, όμως, η ζυγαριά δεν μπορεί να μας τη δείξει!
Για το λόγο αυτό έχουμε την ανάλυση σύσταση σώματος!
Στο διαιτολογικό γραφείο η μέτρηση γίνεται με τον πλέον σύγχρονο πολυσυχνοτικό αναλυτή σύστασης σώματος με τμηματική ανάλυση Tanita MC-980, τον οποίο χρησιμοποιούν αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια και κλινικές, ανά τον κόσμο. Πρόκειται για τον πρώτο λιπομετρητή με 6 συχνότητες στον κόσμο που παρέχει την ύψιστη ανάλυση των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών σε ενήλικες και παιδιά!
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
4. Όταν χρειαζόμαστε βοήθεια, πηγαίνουμε στον ειδικό! Γιατί δεν το κάνουμε αυτό και με τη διατροφή μας;
Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος είναι ο μοναδικός ειδικός πάνω στη διατροφή, με τουλάχιστον 4 έτη εκπαίδευσης στην επιστήμη διαιτολογίας-διατροφής, και εκατοντάδες ώρες πρακτικής άσκησης για την απόκτηση του πτυχίου και της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος!
Πολλές φορές θα ακούσουμε τις "συμβουλές" των φίλων, συγγενών, πωλητών, διασήμων και άλλων ατόμων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας!!!
Εμπιστευτείτε μόνο τους διαιτολόγους-διατροφολόγους με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος καθώς ανά την επικράτεια υπάρχουν άτομα που παριστάνουν τους διαιτολόγους, και πολλές φορές διατηρούν διαιτολογικά γραφεία!!!
5. Το καλοκαίρι θέλουμε δροσιστικές, εύκολες και γρήγορες επιλογές για τα γεύματά μας.
Από το πρωινό έως το βραδινό υπάρχει ποικιλία πιάτων που μπορούμε να φτιάξουμε και να απολαύσουμε.
Βρείτε δροστικές ιδέες γευμάτων εδώ!
6. Τα τεστ δυσανεξίας και βιοσυντονισμού, παρόλο που δεν έχουν απολύτως καμία επιστημονική τεκμηρίωση και η χρήση τους έχει καταδικαστεί από το Υπουργείο Υγείας μέσω δύο σχετικών ΦΕΚ συνεχίζουν να γίνονται, και ανυποψίαστοι πολίτες να εξαπατώνται!!!
Σύφμωνα με τον Πανελληνίο Συλλόγο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων "κανένα εμπορικό τεστ που κυκλοφορεί στην αγορά (τεστ δυσανεξίας, αλλεργίας, DNA, γενετική ανάλυση τροφιμών ή οποιοδήποτε άλλο) δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για την ελάττωση του σωματικού βάρους.”
Ενημερωθείτε εδώ για τα τεστ αυτά και μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου για οποιαδήποτε σχετική απορία!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 25-30 Σεπτέμβρη 2017
1. Οι σούπερ-σαλάτες αποτελούν μια εύκολη λύση για μεσημεριανό ή και βραδινό! Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη περιέχει φασόλια που είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ενώ το αβοκάντο είναι πηγή ακόρεστων "καλών" λιπαρών!!!
2. Όλοι γνωρίζουμε ότι η υγιεινή διατροφή είναι αρωγός στην διασφάλιση της υγείας μας. Η προσκόλληση σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και πρόωρου θανάτου.
Πολλές φορές νομίζουμε ότι το να τρώμε σωστά είναι δύσκολο και ενέχει αρκετούς περιορισμούς που μας στερούν την απόλαυση του φαγητού. Στην πραγματικότητα, όμως, η προσκόλληση στην υγιεινή διατροφή είναι πιο απολαυστική, και πιο γευστική από την προσκόλληση σε μια «δυτικού» τύπου διατροφή.
Διαβάστε εδώ 4 πεποιθήσεις που σαμποτάρουν την προσπάθειά μας να τρώμε υγιεινά!
3.Πολλές φορές η επιβράβευσή μας είναι το φαγητό. Έτσι, όμως, καταλήγουμε σε μια μη υγιή σχέση με το φαγητό! Μακροπρόθεσμα αυτή η σύνδεση συναισθημάτων και φαγητού καταλήγει σε ένα μη υγιές σώμα!
Διαβάστε εδώ 18 προτιμότερους τρόπους επιβράβευσης, που κρατάνε περισσότερο από τη στιγμιαία απόλαυση του φαγητού (πχ. ένα κραγιόν), και μπορούν να έχουν θετική επίδραση και στο βάρος μας (πχ. μια βόλτα με μια φίλη)!
4. Ας φτιάξουμε μπισκότα με 3 υλικά!
Απλά ανακατεύουμε 2 μπανάνες, και 1 φλιτζάνι βρώμη και προσθέτουμε:
α) κομματάκια σοκολάτας ή
β) σταφίδες ή
γ) φυστικοβούτυρο ή όποιο άλλο υλικό θέλουμε
Ψήνουμε για 12 λεπτά και … έτοιμα!!!
5. Από πού λαμβάνουμε πληροφορίες και συμβουλές για τη διατροφή μας;
Οι μόνοι ειδικοί πάνω στη διατροφή είναι οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, με άδεια άσκησης επαγγέλματος!
Είναι σημαντικό για την υγεία μας να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς!!!
Relation of Maternal Pre-Pregnancy Factors and Childhood Asthma: A Cross-Sectional Survey in Pre-School Children Aged 2–5 Years Old
Papandreou, Dimitrios, Eleni Pavlidou, Stefanos Tyrovolas, Maria Mantzorou, Eleni Andreou, Evmorfia Psara, Georgios Antasouras, Georgios K. Vasios, Efthymios Poulios, and Constantinos Giaginis. 2023. "Relation of Maternal Pre-Pregnancy Factors and Childhood Asthma: A Cross-Sectional Survey in Pre-School Children Aged 2–5 Years Old" Medicina 59, no. 1: 179. https://doi.org/10.3390/medicina59010179
Abstract
Background and Objectives: Asthma constitutes a constant, prolonged, inflammation-related pulmonary disorder in childhood with serious public health concerns. Several maternal risk factors can enhance the prevalence of its development in this stage of life; however, the currently available data remain contradictory and/or inconsistent. We aim to evaluate the potential impacts of mothers’ sociodemographic, anthropometric and prenatal and perinatal factors on the prevalence of developing asthma in pre-school children. Materials and Methods: This is a retrospective cross-sectional survey, which includes 5133 women and their matched pre-school children. Childhood asthma was diagnosed using validated questionnaires. Statistical analysis was accomplished to evaluate whether maternal sociodemographic, anthropometric and prenatal and perinatal factors can increase the probability of childhood asthma in pre-school age. Results: A prevalence of 4.5% of childhood asthma was recorded in pre-school age. Maternal age and pre-pregnancy overweight and obesity, caesarean section, gestational diabetes and hypertension and not breastfeeding were associated with childhood asthma after adjustment for multiple confounding factors. Conclusion: Our research showed that several maternal factors increase the prevalence of childhood asthma in pre-school age. Suitable and effective health policies and strategies should be taken into account to confront the predominant maternal factors that increase its prevalence in pre-school age.