Καλοκαίρι και ενυδάτωση

2016-06-23Άρθρα
Καλοκαίρι και ενυδάτωση

Το καλοκαίρι έφτασε και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος έχει ανέβει. Κάθε χρόνο ειδικά σε ημέρες καύσωνα, ακούμε από τα ΜΜΕ ενημερώσεις σχετικά με την προστασία των ευπαθών ομάδων από τη ζέστη και την αφυδάτωση, η οποία έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία!

Το σώμα μας τους θερινούς μήνες αποβάλλει μεγαλύτερες ποσότητες υγρών για τη διατήρηση της θερμοκρασίας μας σταθερής, επομένως είναι αναγκαία η κάλυψη της επιπλέον αυτής ποσότητας από τη διατροφή!

Το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρησή μας στη ζωή, καθώς έχει βαρυσήμαντο ρόλο στο μεταβολισμό των κυττάρων, τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στους ιστούς, στην αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, στην ενυδάτωση των αρθρώσεων, στην προστασία του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και των εμβρύων (μέσω αμνιακού υγρού) από τους κραδασμούς και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Επομένως, σε περίπτωση αφυδάτωσης, λόγω μειωμένης πρόσληψης ή μη κάλυψης των αυξημένων αναγκών σε υγρά ο οργανισμός μας επιβαρύνεται ιδιαιτέρως. Τα συμπτώματα ποικίλουν από ζαλάδες και αίσθημα αδυναμίας έως ξηροστομία, ταχυκαρδία, μηδενική παραγωγή ούρων και διαταραγμένη νοητική κατάσταση!

Για την πρόληψη της αφυδάτωσης, λοιπόν, θα πρέπει να προσλαμβάνουμε αρκετή ποσότητα υγρών! Οι ανάγκες κυμαίνονται στα 2-3 λίτρα την ημέρα, τα οποία κατά το 80% καλύπτονται από υγρά (νερό, χυμοί, τσάι) και το 20% από τρόφιμα που καταναλώνουμε, όπως φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι και παγωτό!

Στην πράξη, μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

1. Βάλτε ως στόχο τα 6-8 ποτήρια υγρών την ημέρα. Εάν το προτιμάτε μπορείτε να δώσετε γεύση στο νερό βάζοντας στο μπουκάλι ή την κανάτα σας κομμένο αγγούρι, λεμόνι, δυόσμο, μέντα και άλλα φρούτα και μυρωδικά της αρεσκείας σας. Αυτό το τρικ μπορεί να σας βοηθήσει να πιείτε επιπλέον νερό! Είναι σημαντικό να έχετε μαζί σας πάντα ένα μπουκαλάκι νερό, ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Εάν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να πιείτε 6-8 ποτήρια υγρών να θυμάστε ότι το τσάι, ο καφές, το γάλα, οι χυμοί και τα αναψυκτικά (επιλέξτε χωρίς ζάχαρη) αποτελούνται κυρίως από νερό και μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών! Βέβαια, καλό είναι να καταναλώνουμε τους χυμούς με μέτρο, και να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά. Αν και ο καφές και το τσάι έχουν μια ήπια διουρητική δράση, αυτή είναι παροδική και δεν οδηγεί σε αφυδάτωση, αν η κατανάλωσή τους δεν είναι υπερβολική!

 

Προσοχή: το νερό με το λεμόνι δεν έχει μαγικές αδυνατιστικές ιδιότητες! Μάθετε περισσότερα εδώ.

 

2. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγές νερού, καθώς περιέχουν κατά 70-90% νερό! Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, κυρίως ως έχουν, είτε ως χυμούς και smoothies, αλλά με μέτρο.

3. Η μείωση των απωλειών των υγρών επίσης είναι σημαντική. Πέρα από το να μένουμε σε δροσερό περιβάλλον, καλό είναι να περιορίσουμε και το αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά, αν και υγρά, αφυδατώνουν τον οργανισμό, επομένως είναι συνετό να περιορίζεται η κατανάλωσή τους, ενώ όταν τα επιλέγουμε να συνοδεύονται με νερό!

Η αφυδάτωση του οργανισμού επιφέρει κινδύνους στην υγεία μας, και ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου! Καταναλώνετε αρκετά υγρά, έχοντας πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό, ενώ να υπενθυμίζετε και να δίνετε συχνά στα παιδιά και τους ηλικιωμένους να πίνουν νερό!