Καρκινογόνα τρόφιμα

2024-02-02Άρθρα
Καρκινογόνα τρόφιμα

Ξέρετε ποια είναι τα πραγματικά καρκινογόνα τρόφιμα;

Κατά καιρούς βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες σχετικά με καρκινογόνα τρόφιμα, ή ακούμε από γνωστούς μας οτι αποφεύγουν το τάδε τρόφιμο επειδή είναι καρκινογόνο.

Στην πραγματικότητα μόνο δύο ομάδες τροφίμων είναι καρκινογόνες:

  • το αλκοόλ και
  • το επεξεργασμένο κρέας

Συνεπως, συστήνεται η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και επεξεργασμενου κρέατος.

Πιο συγκεκριμένα, συστήνεται να μην καταναλώνουμε πάνω από 1 ποτό ημερησίως, ή 7 την εβδομάδα, και γενικότερα να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο αλκοόλ.

Το αλκοόλ μπορεί να αντικατασταθεί με ροφήματα χωρίς αλκοόλ όπως κρασί ή μπύρα χωρίς αλκοόλ, virgin cocktails, και σόδες με γεύση. Επίσης, η μπύρα ως ποτό, η οποία έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, και μεγάλη ποσότητα μπύρας να αντιστοιχεί στο 1 ποτό. Η παρατεταμένη κατάχρηση αλκοόλ συνδέεται με χειρότερη κατάσταση ψυχικής υγείας, προβλήματα συμπεριφοράς και κοινωνικοποίησης, καρδιαγγειακά νοσήματα, ηπατικά και παγκρεατικά νοσήματα, καρκίνο του ήπατος, του εντέρου, του στόματος, και του μαστού.

Επίσης, συστήνεται να αποφεύγουμε την τακτική κατανάλωση αλλαντικών, συμπεριλαμβανομένης και της γαλοπούλας που πολλοί θεωρούν πιο "αθώα" επιλογή.

Και τι θα βάλουμε στο τοστ; Μερικές ιδέες είναι:

  •  τυρί φέτα και ντομάτα
  •  τυρί και αυγό (bonus η προσθήκη λαχανικών όπως αβοκάντο και ντομάτα)
  •  τυρί κρέμα και τυρί του τοστ (bonus η προσθήκη λαχανικών)
  •  χούμους και λαχανικά

Αν αναρωτιέστε για την ασπαρτάμη που ακούμε εδώ και χρόνια ότι είναι καρκινογόνα, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ασπαρτάμη και τον καρκίνο.

Παράλληλα, το κόκκινο κρέας είναι επίσης στην κατηγορία των "πιθανώς καρκινογόνων" ουσιών. Διαβάστε εδώ για το κόκκινο κρέας.

 

Πηγή:

International Agency for Research on Cancer