Κέτσαπ ή μουστάρδα;

2022-02-15Άρθρα
Κέτσαπ ή μουστάρδα; Τι είναι καλύτερο;

Team ketchup ή team μουστάρδα; Δύο κλασσικές σάλτσες που σχεδόν όλοι μας έχουμε δοκιμάσει!

Έχουμε ποικιλία στις σάλτσες, και πλέον κάθε εταιρεία έχει και τις δικές της παραλλαγές και συνταγές! Οι κλασσικές και αγαπημένες μας, η κέτσαπ και η μουστάρδα χρησιμοποιούνται ευρέως για να δώσουν γεύση στα φαγητά, ενώ η μουστάρδα χρησιμοποιείται και σε dressing για σαλάτες και σε μαρινάδες για κοτόπουλο!  

Ποιά είναι όμως η πιο καλή επιλογή διατροφικά;

Και οι δύο σάλτσες έχουν σχετικά λίγες θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, με την ketcup να έχει 19 θερμίδες, και τη μουστάρδα να έχει 9 θερμίδες ανά κουταλιά. Επίσης, και οι δύο σάλτσες περιέχουν αντιοξειδωτικά! 

Βέβαια, η μουστάρδα στην κλασσική της συνταγή είναι μια πολυ καλη επιλογή, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ενώ η ketchup περιέχει αρκετή ζάχαρη, και είναι πιο ευκολο να υπερκαταναλωθεί, άρα να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, και θερμίδων! 

Σε αυτό το σημείο μάλιστα είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ορισμένες εταιρίες διαφημίζουν οτι έχουν κέτσαπ "με στέβια". Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα οτι δεν περιέχουν και ζάχαρη!!! Δηλαδή, μπορεί να περιέχουν και ζάχαρη και στέβια. Είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που θέλουμε να αγοράσουμε, καθώς έτσι βρίσκουμε το τι ακριβώς αγοράζουμε, και δεν παρασυρόμαστε απο τη διαφήμιση του μπροστινού μέρους της συσκευασίας!

Πώς θα καταναλώσετε με σύνεση την κέτσαπ;

1. Αναμείξτε την με γιαούρτι για να αυξηθεί ο όγκος της σάλτσας!

2. Διαβάστε τις διατροφικές ετικέτες και επιλέξτε την κέτσαπ με την λιγότερη ή την καθόλου προσθήκη ζάχαρης!

3. Καταναλώστε την μαζί με άλλες σάλτσες, πχ. μουστάρδα!

4. Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας κέτσαπ!