Μελομακάρονα με φυστίκι Αιγίνης
Και σε ποιόν δεν αρέσουν τα μελομακάρονα! Μια αγαπημένη, κλασσική και θρεπτική συνταγή από μόνη της, με μέλι και ελαιόλαδο!
Αν και το διαδίκτυο κατακλύζεται από "πιο θρεπτικές" παραλλαγές της κλασσικής συνταγής, επιλέγω να μοιραστώ μαζί σας, μια κλασσική συνταγή, καθώς από μόνη της είναι θρεπτική, ειδικά χάρη στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ενώ τα γλυκά και τα γλυκίσματα τα καταναλώνουμε για απόλαυση και όχι για τη θρεπτική τους αξία.
Αν έχετε παρατηρήσει οτι υπερκαταναλώνετε μελομακάρονα και άλλα γλυκίσματα, αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να εστιάσετε στους λόγους της υπερκατανάλωσης, και όχι στο να τα κάνετε ακόμη πιο θρεπτικά!
Θα χρειαστείτε:
Για τα μελομακάρονα
1 1/2 φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1/2 φλ. ηλιέλαιο
1 φλ. μέλι
3/4 φλ. χυμό πορτοκάλι
1/4 φλ. κονιάκ
2 κ.γ. ξυσμα πορτοκαλιού
2 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. σόδα
8 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλο
Για το σιρόπι
2 φλ. μέλι
2 φλ. ζαχαρη
2 φλ. νερό
Για το γαρνίρισμα
1 1/2 φλ. ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (εδώ: φυστίκι Αιγίνης)
Εκτέλεση:
1. Στο μιξερ αναμείξτε καλά τα υγρά υλικά (6 πρώτα)
2. Σε ενα μπολ αναμείξτε το αλεύρι, τη σόδα και το baking powder
3. Σιγα σιγα αναμείξτε τα στερεά με τα υγρά υλικά
4. Πλάστε τα μελομαρονα
5. Σε προθερμασμένο φούρνο ψηστε τα στους 175 βαθμους για περιπου 30 λεπτά
6. Ετοιμαστε το σιρόπι βραζοντας το μελι με τη ζαχαρη και το νερο
7. Όταν βγουν τα μελομακαρονα απο το φούρνο, μελώστε τα και αφηστε τα να κρυώσουν
8. Τέλος, πασπαλίστε τα με τους ξηρούς καρπούς
Τι θα πούμε σε έναν φίλο που έβαλε βάρος;
Τι να πουμε σε κάποιον που φαίνεται να έβαλε βάρος;
ΤΙΠΟΤΑ!
Όταν το σώμα μας αλλάζει, είμαστε σε θέση να το καταλάβουμε, είτε από τη ζυγαριά, τα ρουχα ή τον καθρέφτη!
Όπως είναι λογικό, όταν πάρουμε βάρος δεν θα το συζητήσουμε με τους γυρω μας!
Επειδή είναι αγένεια και αδιακρισία να φέρνουμε έναν φίλο ή γνωστό ή οποιονδήποτε σε δυσκολη θεση, είναι απαράδεκτο να σχολιάσουμε το σωμα του και το αν πηρε βάρος!
Το ξερει ήδη!
Αν όντως ενδιαφερόμαστε, τότε ας ρωτήσουμε αν είναι καλά!!! Πολλές φορές η αυξηση του βάρους οφείλεται στην κακή ψυχολογική κατάσταση και σε αλλά προβληματα που αντιμετωπίζει το άτομο.
Συνεπώς, αν θέλουμε να βοηθήσουμε να ρωτήσουμε και να προσφερουμε τη βοήθεια μας απλόχερα, χωρίς κριτική!
Και αν κάποιος σχολιάσει το σώμα μας, τι να κάνουμε; Διαβάστε εδώ για το πώς αντιδράμε σε σχόλια για το σώμα μας!
Καφές και Υγεία: Ένα αγαπημένο ρόφημα που μας κάνει καλό
O καφές είναι από τα αγαπημένα ροφήματα παγκοσμίως, με κατανάλωση 9.997.680 κιλών (166.628 συσκευασιών 60 κιλών) καφέ παγκοσμίως για το διάστημα 2020-2021, σύμφωνα με το ICO.
Η διατροφική ανάλυση του καφέ
Ο καφές αποτελεί μίγμα πληθώρας βιοενεργών ουσιών, οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με την ποικιλία και την επεξεργασία του καφέ, με πιο γνωστή και καλά μελετημένη την καφεΐνη, και τη διεργετική της δράση. Ένα φλυτζάνι καφέ περιέχει 65-120 mg καφεϊνης, με τον Arabica να έχει λιγότερη σε σχέση με τον Robusta. Ο αποκαφεϊνομένος καφές περιέχει 2-15 mg καφεϊνης ανά φλιτζάνι.
Η καφεΐνη απορροφάται πλήρως από τον στόμαχο και το λεπτό έντερο εντός 45 λεπτών, ενώ η μέγιστη συγκέντρωση στο πλάσμα είναι στα 15-20 λεπτά από την κατανάλωσή της. Ο μεταβολισμός της καφεΐνης ποικίλει ανάλογα με το άτομο, την ηλικία, την ηπατική λειτουργία και άλλους παράγοντες. Η καφεΐνη επηρεάζει νευροδιαβιβαστές με αποτέλεσμα τη μείωση της αίσθησης της κόπωσης και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας, με επιδράσεις στη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.
Ο καφές είναι πλούσιος και σε πολυφαινόλες και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, σε βιταμίνη Β3, Μαγνήσιο και Κάλιο, που σχετίζονται με την ευεργετική επίδραση του καφέ στην υγεία.
Πόσες θερμίδες έχει ο καφές;
Μια κούπα καφέ, σκέτο, χωρίς γάλα και ζάχαρη, έχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες.
Διαβάστε στον πίνακα το θερμιδικό περιεχόμενο διαφόρων τύπων καφέ.
Καφές |
Θερμίδες (kcal) |
Καφές σκέτος, χωρίς γάλα, χωρίς ζάχαρη |
5 |
Καφές espresso (ζεστός ή κρύος) με 1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη |
20 |
Καφές γαλλικός με 1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη |
20 |
Cappuccino 350 ml |
100 |
Flat white 350 ml |
170 |
Latte 350 ml |
150 |
Oι έρευνες επικεντρώνονται σε σκέτο καφέ, ενδεχομένως με λίγη ζάχαρη ή γάλα, και όχι στα ροφήματα που περιέχουν αρκετή ζάχαρη ή σιρόπι και σαντιγί.
Επομένως, απολαύστε τον καφέ σας, είτε με ή χωρίς καφεΐνη, και προτιμείστε τον σκέτο ή προσθέστε λίγη ζάχαρη ή μη θερμιδικά γλυκαντικά ή/και λίγο γάλα ή φυτικό ρόφημα.
Καφές και υγεία
Μέχρι 4-5 κούπες καφέ την ημέρα δεν φαίνεται να έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία σύμφωνα με τον FDA, αν και τα οφέλη στην υγεία φαίνονται και σε κατανάλωση της τάξης των 1-2 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, ενώ όλο και περισσότερες έρευνες αναγνωρίζουν τα οφέλη του στην υγεία.
Όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι πιο πρόσφατες μελέτες και μετα-αναλύσεις δείχνουν οτι η μέτρια κατανάλωση καφέ, 3-5 φλυτζάνια την ημέρα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Σε άτομα με υπέρταση, η κατανάλωση καφεΐνης οδηγεί μεν σε οξεία αύξηση της αρτηριακής πίεσης για 3 ώρες, η συστηματική κατανάλωση καφέ ομως δεν σχετίζεται με αυξημενη αρτηριακή πίεση ή αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άτομα με υπέρταση.
H κατανάλωση καφέ φαίνεται να προστατεύει γυναίκες και άντρες από το διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα, η αύξηση της κατανάλωσης καφέ σε πάνω από 1 κούπα καφέ την ημέρα σε χρονική περίοδο 4 ετών, μείωσε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά 11%, για τα επόμενα 4 χρόνια. Σε σχέση με την μη κατανάλωση καφέ, 6 φλυτζάνια την ημέρα σχετίστηκαν με 33% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ τα οφέλη είναι παρόμοια και για την κατανάλωση αποκαφεΐνωμένου καφέ.
Η υψηλή κατανάλωση καφέ και καφεΐνης συνδέεται με μικρότερη επίπτωση της άνοιας και της νόσου Parkinson, ενώ η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της κινητικότητας σε άτομα που ήδη πάσχουν από Parkinson. Επίσης, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης
Τα οφέλη του καφέ συνεχίζονται και στην υγεία του ήπατος. Η τακτική κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πρωτογενούς σκληρωτικής χολαγγειίτιδας, μια σπάνια αυτοάνοση νόσος, καθώς και με μειωμένο κίνδυνο κίρρωσης του ήπατος. Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος κατά 40%, ενώ με κατανάλωση πάνω από 3 κούπες καφέ την ημέρα ο κίνδυνος μειώνεται κατά 50%! Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο εμφάνισης χολολιθίασης.
Επίσης, η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου, όπως προστάτη, ενδομητρίου, στόματος, λευχαιμίας, μελανώματος και καρκίνου του δέρματος, καθώς και ήπατος.
Τέλος, ο καφές αποτελεί καλή επιλογή ροφήματος 1 ώρα πριν την άσκηση, για καλύτερη αντοχή ειδικά για όσους κάνουν αερόβια άσκηση, σε ποσότητες 3-6 mg καφεινης/kg βάρους (1-2 φλιτζάνια καφέ για ένα άτομο 70 κιλών).
Ποιοί πρέπει να προσέξουν την κατανάλωση του καφέ;
Από την άλλη πλευρά, ορισμένα άτομα θα πρέπει να είναι προσεκτικά με την κατανάλωση καφέ, ειδικά αν έχουν παρατηρήσει ευαισθησία με την κατανάλωσή της. Τοξική επίδραση παρατηρείται σε δόσεις της τάξης 1.200 mg καφεϊνης.
Άτομα με υπέρταση που δυσκολεύονται να την ελέγξουν, είναι καλό να αποφεύγουν την κατανάλωση καφέ, και να τον αντικαταστήσουν με αποκαφεινοποιημενο καφέ.
Η υπερκατανάλωση καφέ, επίσης μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιπτώσεις, όπως αίσθημα άγχους (ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσα διαταραχή άγχους), δυσφορία, ταχυκαρδία, ναυτία και πονοκέφαλο. Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ αργά το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να επιφέρει διαταραχές ύπνου.
Oι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση καφέ, σε πάνω από 200 mg ημερησίως, ή να επιλέξουν decaf, καθώς τα έμβρυα και τα βρέφη είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη, την οποία μεταβολίζουν πιο αργά.
Τέλος, η καφεστόλη και η καβεόλη σχετίζονται με μικρή αύξηση της χοληστερόλης όταν ο καφές βράζεται, όπως γίνεται στον ελληνικό καφέ.
Πηγές:
- International Coffee Organisation. World coffee consumption.
- Ruxton, C.H.S. (2008), The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks. Nutrition Bulletin, 33: 15-25.
- Buckel L, Kremer JI, Stegmüller S, Richling E. Fast, Sensitive and Robust Determination of Nicotinic Acid (Vitamin B3) Contents in Coffee Beverages Depending on the Degree of Roasting and Brewing Technique. Proceedings. 2019; 11(1):13.
- Ding M, Bhupathiraju SN, Satija A, van Dam RM, Hu FB. Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Circulation. 2014 Feb 11;129(6):643-59. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.113.005925.
- Mesas AE, Leon-Muñoz LM, Rodriguez-Artalejo F, Lopez-Garcia E. The effect of coffee on blood pressure and cardiovascular disease in hypertensive individuals: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2011 Oct;94(4):1113-26. doi: 10.3945/ajcn.111.016667. Epub 2011 Aug 31.
- Ding M, Bhupathiraju SN, Chen M, van Dam RM, Hu FB. Caffeinated and decaffeinated coffee consumption and risk of type 2 diabetes: a systematic review and a dose-response meta-analysis. Diabetes Care 2014; 37: 569–586,
- van Dam RM, Hu FB, Willett WC. Coffee, Caffeine, and Health. N Engl J Med. 2020 Jul 23;383(4):369-378. doi: 10.1056/NEJMra1816604.
- Grosso, G., Micek, A., Castellano, S., Pajak, A. and Galvano, F. (2016), Coffee, tea, caffeine and risk of depression: A systematic review and dose–response meta-analysis of observational studies. Mol. Nutr. Food Res., 60: 223-234. https://doi.org/10.1002/mnfr.201500620
- Guest NS, VanDusseldorp TA, Nelson MT, Grgic J, Schoenfeld BJ, Jenkins NDM, Arent SM, Antonio J, Stout JR, Trexler ET, Smith-Ryan AE, Goldstein ER, Kalman DS, Campbell BI. International society of sports nutrition position stand: caffeine and exercise performance. J Int Soc Sports Nutr. 2021 Jan 2;18(1):1. doi: 10.1186/s12970-020-00383-4.
Can Bioelectrical Impedance Analysis and BMI be a Prognostic Tool in Head and Neck Cancer Patients? A Review of the Evidence
Maria Mantzorou, Maria Tolia, Antigoni Poultsidi, Eleni Pavlidou, Sousana K Papadopoulou, Dimitrios Papandreou and Constantinos Giaginis Can Bioelectrical Impedance Analysis and BMI be a Prognostic Tool in Head and Neck Cancer Patients? A Review of the Evidence Cancers 2020: 12, 557
Background: Malnutrition can significantly affect disease progression and patient survival. The efficiency of weight loss and bioimpedance analysis (BIA)-derived measures in the evaluation of malnutrition, and disease progression and prognosis in patients with head and neck cancer (HNC) are an important area of research. Method: The PubMed database was thoroughly searched, using relative keywords in order to identify clinical trials that investigated the role of BIA-derived measures and weight loss on the disease progression and prognosis of patients with HNC. Twenty-seven studies met the criteria. More specifically, six studies examined the prognostic role of the tissue electrical properties in HNC patients; five examined the role of the tissue electrical properties on identifying malnutrition; four studies looked at the changes in the tissue electrical properties of HNC patients; and 12 examined the prognostic role of weight loss on survival and/or treatment outcomes. Results: Several studies have investigated the role of nutritional status tools on prognosis in HNC patients. Current studies investigating the potential of BIA-derived raw data have shown that phase angle (PA) and capacitance of the cell membrane may be considered prognostic factors of survival. Weight loss may be a prognostic factor for treatment toxicity and survival, despite some conflicting evidence. Conclusions: Further studies are recommended to clarify the role of BIA-derived measures on patients’ nutritional status and the impact of PA on clinical outcomes as well as the prognostic role of weight loss.
Μπορεί η ανάλυση βιοηλεκτρικής εμπέδησης και ο Δείκτης Μάζας Σώματος να είναι ένα προγνωστικά εργαλεία στους ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου; Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας
Η υποθρεψία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πρόοδο της νόσου και την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο. Η αποτελεσματικότητα των μετρήσεων της απώλειας βάρους και της βιοηλεκτικής εμπέδησης (BIA) στην αξιολόγηση της υποθρεψίας και της εξέλιξης της νόσου και της πρόγνωσης σε ασθενείς με καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου είναι ένας σημαντικός τομέας έρευνας.
Η βάση δεδομένων PubMed ερευνήθηκε διεξοδικά χρησιμοποιώντας σχετικές λέξεις-κλειδιά προκειμένου να εντοπιστούν οι κλινικές δοκιμές που διερεύνησαν το ρόλο των μετρήσεων που προέκυψαν από τη ΒΙΑ και την απώλεια βάρους στην πρόοδο της νόσου και στην πρόγνωση ασθενών με ΗΝC.
Είκοσι επτά μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια. Ειδικότερα, έξι μελέτες εξέτασαν τον προγνωστικό ρόλο των ηλεκτρικών ιδιοτήτων των ιστών σε ασθενείς με αρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου. Πέντε εξέτασαν το ρόλο των ηλεκτρικών ιδιοτήτων των ιστών στην αναγνώριση του υποσιτισμού, τέσσερις μελέτες εξέτασαν τις αλλαγές στις ηλεκτρικές ιδιότητες των ιστών των ασθενών με ΗΝC, και 12 εξέτασαν τον προγνωστικό ρόλο της απώλειας βάρους επί των αποτελεσμάτων επιβίωσης και / ή θεραπείας.
Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει το ρόλο των εργαλείων διατροφικής κατάστασης στην πρόγνωση σε ασθενείς με HNC. Οι τρέχουσες μελέτες που διερευνούν το δυναμικό των πρωτογενών δεδομένων (raw data) που προέρχονται από τη BIA έχουν δείξει ότι η γωνία φάσης (PA) και η Capacitance της κυτταρικής μεμβράνης μπορεί να θεωρηθούν ως προγνωστικοί παράγοντες επιβίωσης. Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι ένας προγνωστικός παράγοντας για την τοξικότητα και την επιβίωση της θεραπείας, παρά τις ασαφείς ενδείξεις. Συνιστώνται περαιτέρω μελέτες για να αποσαφηνιστεί ο ρόλος των μετρήσεων που λαμβάνονται από τη ΒΙΑ στην κατάσταση θρέψηςτων ασθενών και στην επίδραση της ΡΑ στις κλινικές εκβάσεις, καθώς και στον προγνωστικό ρόλο της απώλειας βάρους.
Το άρθρο είναι ελεύθερο προς ανάγνωση στη σελίδα του επιστημονικού περιοδικού εδώ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους συγγραφείς.