Μελομακάρονα με φυστίκι Αιγίνης

2020-12-20Συνταγές
Μελομακάρονα με φυστίκι Αιγίνης

Και σε ποιόν δεν αρέσουν τα μελομακάρονα! Μια αγαπημένη, κλασσική και θρεπτική συνταγή από μόνη της, με μέλι και ελαιόλαδο!

Αν και το διαδίκτυο κατακλύζεται από "πιο θρεπτικές" παραλλαγές της κλασσικής συνταγής, επιλέγω να μοιραστώ μαζί σας, μια κλασσική συνταγή, καθώς από μόνη της είναι θρεπτική, ειδικά χάρη στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ενώ τα γλυκά και τα γλυκίσματα τα καταναλώνουμε για απόλαυση και όχι για τη θρεπτική τους αξία. 

Αν έχετε παρατηρήσει οτι υπερκαταναλώνετε μελομακάρονα και άλλα γλυκίσματα, αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να εστιάσετε στους λόγους της υπερκατανάλωσης, και όχι στο να τα κάνετε ακόμη πιο θρεπτικά!

Θα χρειαστείτε:

Για τα μελομακάρονα

1 1/2 φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1/2 φλ. ηλιέλαιο
1 φλ. μέλι
3/4 φλ. χυμό πορτοκάλι
1/4 φλ. κονιάκ
2 κ.γ. ξυσμα πορτοκαλιού
2 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. σόδα
8 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλο

Για το σιρόπι 

2 φλ. μέλι
2 φλ. ζαχαρη 
2 φλ. νερό

Για το γαρνίρισμα

1 1/2 φλ. ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (εδώ: φυστίκι Αιγίνης)

​Εκτέλεση:

1. Στο μιξερ αναμείξτε καλά τα υγρά υλικά (6 πρώτα)

2. Σε ενα μπολ αναμείξτε το αλεύρι, τη σόδα και το baking powder

3. Σιγα σιγα αναμείξτε τα στερεά με τα υγρά υλικά

4. Πλάστε τα μελομαρονα

5. Σε προθερμασμένο φούρνο ψηστε τα στους 175 βαθμους για περιπου 30 λεπτά

6. Ετοιμαστε το σιρόπι βραζοντας το μελι με τη ζαχαρη και το νερο

7. Όταν βγουν τα μελομακαρονα απο το φούρνο, μελώστε τα και αφηστε τα να κρυώσουν

8. Τέλος, πασπαλίστε τα με τους ξηρούς καρπούς