Muffins κανέλας
Εύκολα muffins κανέλας έτοιμα σε 30 λεπτά!
Τι θα χρειαστείτε για 7 muffins
- 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλ. αλεύρι βρώμης (στο blender 1/2 φλ. βρώμη)
- 2 κ.γ. baking powder
- 1/2 φλ. ζάχαρη (εγώ έβαλα 1/4 φλ. καστανή ζάχαρη* και 1/4 φλ. στέβια)
- 1 κ.σ. κανέλα
- 1 αυγό
- 1/2 φλ. γάλα 1,5% ή φυτικό ρόφημα αμυγδάλου ή βρώμης
- 1/4 φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Για πάνω από τα muffins ανακατέψτε:
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
Αν είστε φαν της κανέλας δοκιμάστε να φτιάξετε πανεύκολα ρολά κανέλας!
Εκτέλεση:
- Αναμείξτε τα άλευρα, το baking poweder και την κανέλα σε ενα μπολ
- Αναμείξτε σε άλλο μπολ το γάλα, το αυγό και το ελαιόλαδο
- Αναμείξτε τα υγρά με τα στερεά υλικά
- Βάλτε το μίγμα σε φόρμες για muffin
- Πασπαλίστε από πάνω με το μίγμα ζάχαρης & κανέλας
- Ψηστε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC
Καλή απόλαυση!
Σημείωση: Η καστανή και η λευκή ζάχαρη έχουν την ίδια διατροφική αξία. Η καστανή δεν είναι πιο "υγιεινή" από τη λευκή!
Τι μου έμαθαν δύο χρόνια άσκησης
Πέρασαν κιόλας δύο χρόνια απ’ όταν ξεκίνησα και πάλι να ασκούμαι συστηματικά. Η δεύτερη χρονιά ήταν εν μέσω πανδημίας!
Και ενώ πριν βρω την άσκηση που μου ταιριάζει και με χαροποιεί, κατά πάσα πιθανότητα η καραντίνα θα ήταν η τέλεια δικαιολογία να σταματήσω να ασκούμαι, φέτος η άσκηση ήταν το αποκορύφωμα της χρονιάς (η μετακινηση 6 η καλύτερη ώρα της μέρας), συνεχίστηκε και συνεχίζεται -σχεδόν- κανονικά!
Έτσι, αν και το κλείσιμο των γυμναστηρίων με στεναχώρησε, δεν πτοήθηκα και άρχισα να περπατάω καθημερινά. Όταν άνοιξαν τα γυμναστήρια, συνέχισα να πηγαίνω, ενώ πλέον συνεχίζω με διαδικτυακή άσκηση!
Δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε συνήθειες, πόσο μάλλον να τις κρατήσουμε όταν οι συνθήκες αλλάζουν! Ο εγκέφαλός μας θέλει το οικείο του, τη βόλεψή του. Θα πρέπει τα προτερήματα της νέας συνήθειας να υπερτερούν των μειονεκτημάτων, να επιμείνουμε, να βάλουμε προτεραιότητες και να θυμόμαστε το “γιατί” κάνουμε αυτή την προσπάθεια για αλλαγή. Θα χρειαστεί να βάλουμε περισσότερη ενέργεια στην αρχή, μέχρι να εδραιωθεί η νέα συνήθεια, και μετά γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Όπως έγινε με εμένα και την άσκηση, από εκεί που δεν πίστευα οτι δεν θα έβρισκα τη φυσική δραστηριότητα που μου αρέσει, πλέον ούτε η πανδημία μπορεί να με πάρει μακριά της! Αυτό οφείλεται στο ότι:
- βρήκα την άσκηση που ταιριάζει, ανάλογα με τις συνθηκες (personal training & περπάτημα)
- την έβαλα προτεραιότητα (σημειώνεται πάντα στο ημερολόγιό μου)
- δίνω έμφαση στα πολλά θετικά που μου παρέχει, πέρα από την μεγάλη αλλαγή στο σώμα μου
Η άσκηση για εμένα είναι ποιοτικός χρόνος με και για τον εαυτό μου, μια πράξη φροντίδας για τη σωματική και ψυχική μου υγεία. Η κόπωση κατά την άσκηση είναι εκεί (για όλους τους ασκούμενους), αλλά η ευεξία τη νικά με διαφορά!
Διαβάστε εδώ τι έγινε την πρώτη χρονιά στο γυμναστήριο!
Ανορθόδοξες δίαιτες: Η πανάκεια (Μέρος Στ΄)
H διασφάλιση της υγείας μας είναι σημαντική για την ευεξία και την ποιότητα ζωής μας. Η έρευνα έχει επανειλημμένως αναδείξει τη μεσογειακή διατροφή ως ένα από τα πιο υγιεινά πρότυπα διατροφής που βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων τύπων καρκίνου, της άνοιας και άλλων χρόνιων ασθενειών.
Τι θα κάνατε όμως αν κάποιος σας υποσχόταν ότι, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρωτόκολλο για έναν χρόνο, θα μπορούσατε να γιατρευτείτε απ’ όλες τις ασθένειες; Η δίαιτα GAPS («Gut And Psychology Syndrome Nutritional Protocol») είναι μια δίαιτα που υπόσχεται ακριβώς αυτό και ήρθε στο φως της δημοσιότητας σχετικά πρόσφατα από food bloggers (άτομα που προτείνουν συνταγές στο διαδίκτυο).
Βασιζόμενη στη θεωρία ότι όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το γαστρεντερικό σύστημα, η δίαιτα υπόσχεται να το επαναφέρει σε τάξη και ως αποτέλεσμα τα όργανα του σώματος και ο εγκέφαλος να λειτουργήσουν σωστά. Με παρερμηνεία των επιστημονικών δεδομένων, ισχυρισμών που δεν συμβαδίζουν με τη φυσιολογία του οργανισμού και τα επιστημονικά ευρήματα και έρχονται σε αντίθεση με επίσημες συστάσεις, η δίαιτα βασίζεται μόνο στις πεποιθήσεις της δημιουργού της δίαιτας, ενώ το πρόγραμμα και τα προϊόντα που προτείνονται υποτίθεται ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση ασθενειών, όπως γαστρεντερικών παθήσεων, αλλά και της ψύχωσης, του αυτισμού, της δυσλεξίας, της κατάθλιψης και της σχιζοφρένειας!
Αυτό το πρόγραμμα διατροφής είναι εμπνευσμένο από μια δίαιτα που είχε δημιουργηθεί το 1900 με σκοπό την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης. Η αυτοαποκαλούμενη «Dr» NatashaCampbell-McBride αναδιαμόρφωσε τη δίαιτα αυτήν για τη θεραπεία όλων των ασθενειών, ενώ διδάσκει τη μέθοδό της σε επαγγελματίες υγείας ανά τον κόσμο! Η δημιουργός της δίαιτας ισχυρίζεται ότι σπούδασε ιατρική στη Ρωσία και έκανε μεταπτυχιακό στην Ανθρώπινη Διατροφή στην Αγγλία. Αν και χρησιμοποιεί τον τίτλο του ιατρού, δεν έχει άδεια ασκήσεως της ιατρικής, ούτε είναι εγγεγραμμένη διατροφολόγος στο Ην. Βασίλειο. Επίσης, δεν έχει διεξάγει καμία έρευνα, δεν είναι συγγραφέας κάποιου επιστημονικού άρθρου, ενώ δεν έχει διεξαχθεί κάποια μελέτη πάνω σε αυτό το πρόγραμμα διατροφής, ενδεχομένως λόγω της αβασιμότητας των ισχυρισμών.
Το πρόγραμμα έχει επτά στάδια, που διαρκούν έναν χρόνο, αλλά συστήνεται η διατήρηση του τελευταίου σταδίου για πάντα. Η διατροφή είναι ιδιαίτερα αυστηρή, χαμηλή σε υδατάνθρακες και ενέργεια, αποκλείει χωρίς ιατρικό λόγο και επιστημονική βάση αρκετές ομάδες τροφίμων και μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε απώλεια βάρους και υποσιτισμό και αφυδάτωση στην περίπτωση διάρροιας, ενώ στην περίπτωση της υπερδοσολογίας μουρουνέλαιου που προτείνει υπάρχει κίνδυνος υπερβιταμίνωσης με βιταμίνη Α.
Η GAPS δεν έχει καμία επιστημονική βάση, παρά μόνο τη θεωρία της δημιουργού, η οποία τη συστήνει σε μικρά παιδιά ακόμη και 3 ετών! Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Campbell-McBride συστήνει την προσκόλληση στη δίαιτα παρά τα σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα που επιφέρει, την αποφυγή επίσκεψης σε ιατρό, την παράβλεψη συμβουλών από ιατρούς καθώς και την αποφυγή εμβολίων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση του κινδύνου για ασθένειες στα παιδιά που προλαμβάνονται μέσω εμβολίων ή ασθενειών που θεραπεύονται με ήπια φαρμακευτική αγωγή, για τις οποίες όμως χρειάζεται επίσκεψη σε ιατρό!
Η παραπάνω δίαιτα είναι από τα ακραία προγράμματα διατροφής χωρίς όφελος για την υγεία. Οι υποστηρικτές της δίαιτας αυτής παραπληροφορούν το κοινό και οδηγούν τους ακόλουθους της δίαιτας, και ιδιαιτέρως μικρά παιδιά, εγκύους και ευάλωτα άτομα, σε αυξημένο κίνδυνο για υποσιτισμό, νόσους καθώς σε πρόκληση σωματικής και ψυχικής βλάβης σε άτομα με ψυχιατρικές ασθένειες που χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής και ιατρικής περίθαλψης.
Μια ισορροπημένη διατροφή όπως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πληθώρας χρόνιων ασθενειών, με οφέλη που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, ενώ είναι γευστικότατη με μεγάλη ποικιλία τροφίμων!
Διαβάστε περισσότερα εδω: http://angry-chef.com/blog/want-to-see-something-really-scary
Φυτοφαγία: τι πρέπει να προσέχουμε
Η φυτοφαγία είναι ένας τρόπος διατροφής, με ποικιλία στις διαιτητικές επιλογές των ατόμων που την ακολουθούν. Υπάρχουν φυτοφάγοι που αποκλείουν το κόκκινο κρέας από τη διατροφή τους, εκείνοι που από τα ζωικά προϊόντα καταναλώνουν μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά, ή μια από τις δύο ομάδες, ενώ υπάρχουν και οι vegans ή καθαροί φυτοφάγοι που απέχουν από την κατανάλωση όλων των ζωικών προϊόντων τόσο στη διατροφή όσο και στην ένδυση και προσωπική υγιεινή.
Ακόμη, υπάρχουν και άλλες ομάδες φυτοφάγων, λιγότερο διαδεδομένων διατητικών συνηθειών.
Μία μη καλά μελετημένη φυτοφαγική διατροφή, με έλλειψη ποικιλίας τροφίμων, μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις. Η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος και τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι μερικά θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τα τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης, ενώ η χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε υποθρεψία μικρά παιδιά.
Επιπλέον, ο μη-αιμικός σίδηρος φυτικών τροφίμων είναι λιγότερο βιοδιαθέσιμος, επομένως υπάρχει κίνδυνος αναιμίας. Μάλιστα, μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό βάρος γέννησης και κίνδυνο υπέρτασης στο παιδί.
Ειδικά σε περίπτωση αποφυγής γαλακτοκομικών η πρόσληψη ασβεστίου είναι επίσης χαμηλή, ενώ σε συνδυασμό με μη επεξεργασμένα δημητριακά που είναι υψηλά σε φυτικό οξύ, δυσχεραίνεται η απορρόφηση του ασβεστίου, με αποτέλεσμα αύξηση του κινδύνου για ραχίτιδα και οστεομαλακία. Επιπλέον, η βιολογική αξία των πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης είναι χαμηλότερη από της ζωικής προέλευσης, με αποτέλεσμα την έλλειψη απαραίτητων αμινοξέων.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα παραπάνω;
Μια υγιεινή διατροφή, με ποικιλία τροφίμων, σωστούς συνδυασμούς και επιλογές τροφίμων μπορεί να βοηθήσει. Καλές πηγές βιταμίνης Β12 για φυτοφάγους αποτελούν τα αβγά, το γάλα, το τυρί και κάποια εμπλουτισμένα δημητριακά και φυτικά γάλατα.
Όσον αφορά τη βιταμίνη D, συντίθεται στο σώμα μας με τη βοήθεια του ήλιου, ενώ πρόδρομες ενώσεις της βρίσκονται και σε ορισμένα τρόφιμα όπως τα αβγά και εμπλουτισμένα τρόφιμα. Αναφορικά με το ασβέστιο, πολλά φυτικά γάλατα και άλλα τρόφιμα έχουν πλέον εμπλουτιστεί με ασβέστιο, ενώ σκούρα πράσινα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, λαχανίδα), ξηροί καρποί και φασόλια περιέχουν ασβέστιο.
Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την πιο συχνή έλλειψη θρεπτικού συστατικού. Τα φασόλια και τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και άλλα εμπλουτισμένα προϊόντα, το τόφου και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν πηγές σιδήρου.
Συνοδέψτε τα τρόφιμα αυτά με πηγές βιταμίνης C, όπως λεμόνι, πορτοκάλι, φράουλες, και πιπεριές για καλύτερη απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Δίαιτες που δεν περιέχουν ψάρι και αβγά είναι χαμηλές σε ω-3 λιπαρά οξέα. Προτιμήστε λιναρόσπορο, chia seeds, σόγια και τα εμπλουτισμένα προϊόντα με ω-3 λιπαρά οξέα.
Τέλος, η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας και ποιότητας πρωτεΐνης είναι βαρυσήμαντη. Γενικά, σπάνια η πρόσληψή της δεν επαρκεί, αλλά ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη βιολογική αξία των προσλαμβανόμενων πρωτεϊνών.
Τα φασόλια, το όσπρια, τα αβγά, η σόγια και το τόφου και οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές πρωτεϊνών. Όμως, δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε κατάλληλες ποσότητες. Γι’ αυτό είναι καλό να συνδυάζονται με άλλα δημητριακά (πχ. όπως το φακόρυζο, φασόλια και ψωμί) για τη βελτίωση της βιολογικής αξίας του γεύματος και την πρόσληψη περισσότερων αμινοξέων.
Δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο φυτικής ή ζωικής προέλευσης που να αποδίδει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Η ποικιλία τροφίμων, μαζί με την προτίμηση σε εμπλουτισμένα τρόφιμα και λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, σε περίπτωση έλλειψης θρεπτικών συστατικών, μπορούν να βοηθήσουν σε μια ισορροπημένη φυτοφαγική διατροφή.