Μύθοι για τη Διαιτολογία & τους Διαιτολόγους: Ο διαιτολόγος είναι ή πρέπει να είναι αδύνατος

2019-10-04Άρθρα

Ένας από τους πλεον διαδεδομένους μύθους που στιγματίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις τους διαιτολόγους είναι οτι ένας διαιτολόγος-διατροφολόγος θα πρέπει να είναι αδύνατος. 

Από τις απαντήσεις σας στη σχετική ερώτηση που σας έκανα  στο Instagram το 30% απαντήσε το βάρος του διαιτολόγου σχετίζεται με τις υπηρεσίες και τις γνώσεις του για τους εξής λόγους:

  • Ο διαιτολόγος πρέπει να αποτελεί πρότυπο για τους πελάτες του
  • Το σώμα του είναι η διαφήμισή του
  • Πώς θα πείσει τους πελάτες αφού δεν μπορεί να ακολουθήσει ο ίδιος τις συμβουλές που δίνει (και για το βάρος και για τη διατροφή)
  • Αν δεν κάνει σωστή διατροφή, δεν θα είναι καλός στη δουλειά του

Καταλαβαίνω το γεγονός οτι η εικόνα του διαιτολόγου θα παίξει ρόλο για μερικούς ανθρώπους, όμως δεν μπορώ να παραβλέψω τη συσχέτιση που γίνεται μεταξύ της εικόνας σώματος οτυ διαιτολόγου με τις γνώσεις και κυρίως την ποιοτητα των υπηρεσιών που παρέχει! 

Καταρχάς, είναι σημαντικό να παρατηρησουμε οτι η διαιτολογία δεν είναι η επιστήμη του αδυνατίσματος. Αν και έχουμε συνηθίσει να απευθυνόμαστε στον διαιτολόγο για απώλεια βάρους, στην πραγματικότητα, η επιστήμη της διαιτολογίας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, του οποίου η διαχείρηση του σωματικού βάρους/ σύστασης σώματος αποτελεί ένα κομμάτι. Μάλιστα, ενώ στο πρόγραμμα σπουδών έχουμε μαθήματα όπως Κλινική Διατροφή, Φυσιολογία & Παθοφυσιολογία, Βιοχημεία, και άλλα πολλά μαθήματα, δεν έχουμε κανένα μάθημα που να ομάζεται Μεθοδολογία Απώλειας Βάρους! 

Από τις απαντήσεις σας φαίνεται να υπάρχει σύγχυση της προσκόλλησης στην υγιεινή διατροφή με το σωματικό βάρος. Το αυξημένο σωματικό βάρος δεν σημαίνει αυτόματα και μη υγιεινές διατροφικές συνήθειες! Μπορεί κάποιος να ακολουθεί τη Μεσογειακή Διατροφή και να έχει υψηλότερο σωματικό βάρος, ενώ το αυξημένο σωματικό βάρος δεν σημαίνει πάντα και κακή κατάσταση υγείας ή και αυξημένο σωματικό λίπος. Δηλαδή, μπορεί ένας διαιτολόγος, όπως και κάθε άλλος άνθρωπος, να έχει αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος, αλλά να τρέφεται υγιεινά, να ασκείται τακτικά και να έχει πολύ καλή σύσταση σώματος, που να μην φαίνεται πάνω από τα ρούχα!

Επίσης, πολλοί απαντήσατε οτι ο διαιτολόγος δεν θα πείσει εύκολα τον πελάτη να χάσει βάρος αν έχει ο ίδιος αυξημένο βάρος. Όμως, δεν είναι δουλειά του διαιτολόγου να πείσει τον πελάτη! Καθένας επιλέγει για τον εαυτό του να κάνει μια αλλαγή, ενώ ο διαιτολόγος θα βοηθήσει τον διαιτώμενο να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες! Αν ενας πνευμονολόγος που καπνίζει  συμβουλεύσει τον ασθενή να σταματήσει το κάπνισμα (αλλά ο ασθενής δεν ξέρει οτι ο ιατρός καπνίζει), κάνει τη συμβουλή λιγότερο σωστή, εφόσον αυτή είναι η επίσημη οδηγία ή κάνει τον πνευμονολόγο λιγότερο γνώστη του αντικεμένου του;

Θα πρέπει να σκεφτούμε οτι το σώμα του διαιτολόγου δεν σημαίνει έλλειψη γνώσεων, αλλά ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα ψυχικής ή σωματικης υγείας που να οδήγησε αύξηση του σωματικού βαρους, ή θεραπεία από διατροφική διαταραχή, ή μπορεί η διαιτολόγος να γέννησε πρόσφατα ή να ήταν πέρυσι 140kg και φέτος 80kg και να μην το γνωρίζει ο διαιτώμενος! Από την άλλη, καθε άνθρωπος έχει διαφορετικό σώμα, και σωματότυπο, και μπορεί ο διαιτολόγος να νιώθει άνετα σε αυτό το βάρος! 

Ας δούμε και το άλλο άκρος του βαρους, το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε διατροφική διαταραχή ή στο σωματότυπο του διαιτολόγου. Αν πρόκειται για διατροφική διαταραχή, ενώ οι γνώσεις υπάρχουν, υπάρχει σοβαρό προβλημα υγείας, και υπάρχει περίπτωση να μην είναι το καταλληλο άτομο (για τον διαιτολογο & τον διαιτωμενο) για αυτη τη χρονική περιοδο της ζωής του να δίνει συμβουλές διατροφής.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε οτι πολλοί ψευδο-επιστήμονες που παρουσιάζονται ως διαιτολόγοι ή γυμναστές χρησιμοποιούν το σώμα τους ως διαφήμιση για να παραπλανήσουν τους υποψήφιους πελάτες τους, γεγονός επικίνδυνο για την προσωπική και δημοσια υγεία!