Τραχανότο με μανιτάρια
Τραχανότο με μανιτάρια: μια διαφορετική συνταγή με τρχανό!
Ενώ συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τον τρχανό για σούπα ο γλυκός τραχανός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες συνταγές, αντικαθιστώνας το ρύζι και τη μανέστρα. Έτσι, επιλέγουμε τοπικά προϊόντα και δίνουμε μια νέα υφή και γέυση στο πιάτο μας!
Τι θα χρειαστείτε:
- 120 γρ. τραχανό γλυκό σταρένιο
- Ελαιόλαδο
- Φρέσκο κρεμμύδι
- 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια
- 200 ml νερό
- 1 ζωμό λαχανικών
- 20 ml λευκό κρασί
- 30 γρ. παρμεζάνα
- Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι. Σε ένα γουόκ/ τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
2. Κόβουμε τα μανιτάρια και τα προσθέτουμε με τον τραχανό στο γουόκ/τηγάνι να σοταριστούν για λίγο.
3. Ανακατέυουμε το νερό με το ζωμό λαχανικών και αφού σβήσουμε τον τραχανά με λευκό κρασί, βάζουμε σταδιακά το ζωμό ανακατεύοντας καλά.
4. Προσθέτουμε την παρμεζάνα για να δέσει το φαγητό.
5. Σερβίρουμε σκέτο ή προσθέτουμε από πάνω το κατίκι Δομοκού ή γιαούρτι.
Πώς θα καταλάβουμε οτι κάποιος πάσχει από διατροφική διαταραχή από την εμφάνισή του;
Πώς θα καταλάβουμε ότι ένας άνθρωπος πασχει από διατροφική διαταραχή κοιτώντας τον;
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ!
Εχούμε ακούσει πολλές φορές τη φράση "είναι ανορεξικια" για αδύνατες κοπέλες, χωρίς να ξέρουμε τι πραγματικά σημαίνει νευρογενής ανορεξία, και αντιστρόφως βλέποντας ένα άτομο με φυσιολογικό ή και γυμνασμένο σώμα θεωρούμε ότι το άτομο αυτό δεν έχει κανένα θέμα με την εμφάνιση και τη διατροφή του.
Κι όμως, το σωμα και η εμφάνιση δεν αποτελούν στοιχείο διάγνωσης διατροφικής διαταραχής!
Στο γραφείο βλέπω πολλα ατομα με φυσιολογικό βάρος να παλευουν με την ανορεξία, τη βουλιμία ή την αδηφαγικη διαταραχή και ο περίγυρος τους να μην έχει καταλάβει τίποτα απολυτως, γιατί οι διατροφικές διαταραχές δεν αναγράφονται στο σώμα τους!
Για παραδειγμα, ένα άτομο που πληροί τα διαγνωστικά κριτηρια για την ανορεξία και έχει φυσιολογικό βάρος δεν σημαίνει οτι δεν έχει ανορέξια ακόμη και δεν χρειάζεται θεραπεία μέχρι να φτασει σε επικίνδυνα χαμηλό βάρος για τη ζωη του! Δηλαδή, η ανορεξία "δουλεύει" και ας μην υπάρχει η τυπική εικόνα της ανορεξίας που έχουμε μυαλό μας!
Μάλιστα, το γεγονός ότι δεν είμαστε σε θέση να "διαγνωσουμε" & να αποκλείσουμε μια διατροφική διαταραχή σε ένα άτομο είναι ένας από τους λόγους που επιμένουμε εμείς οι διαιτολόγοι (και οι ψυχολόγοι) στο να μην γίνονται σχόλια σχετικά με την εμφάνιση και τη διατροφή!
Για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών χρειάζεται διεπιστημονική ομάδα ιατρών, ψυχολόγου & διαιτολόγου.
Ας μιλήσουμε για τη νέα δίαιτα της Beyonce
Πριν λίγες μέρες η Beyonce ανέβασε ένα βίντεο, τστο οποίο προωθούσε την δίαιτα ενός εργοφυσιολόγου, και την οποία ακολούθησε μετά τη γέννηση των διδυμων παιδιών της, ώστε να χάσει γρήγορα βάρος, ώστε να μπορεί να εμφανιστεί στο φεστιβάλ Coachella.
Στο βίντεο, η τραγουδίστρια ανεβαίνει στη ζυγαριά και δεν είναι ευχαριστημένη με το βάρος της, ενώ στη συνέχεια ο εργοφυσιολόγος που εμπνέυστηκε τη δίαιτα κινητοποιεί τα άτομα να την ακολουθήσουν.
Ας πάρουμε το βίντεο από την αρχή…
Η Beyonce αναφέρει ότι το υψηλό (για εκείνη) βάρος είναι “ο χειρότερος εφιάλτης μιας γυναίκας”.
Προφανώς η Beyonce δεν έχει προβλήματα στη ζωή της!
Είναι λογικό μετά από τοκετό το σώμα της γυναικας να ζυγίζει περισσότερα κιλά και να έχει διαφορετική σωματοδομή, καθώς περνάνε μήνες για να επανέλθει. Το γεγονός ότι μια γυναίκα με την δυνατότητα να προβάλλει σε όλον τον κόσμο ένα υγιές πρότυπο και έναν υγιή τρόπο ζωής, προτιμά να προβάλει την ανάγκη της να χάσει άμεσα βάρος για μια εμφάνιση και ουσιαστικά να προτρέψει και άλλες γυναίκες, όλων των ηλικιακών ομάδων να χάσουν γρήγορα βάρος, ακολουθώντας τις οδηγίες μη ειδικού μου κάνει τρομερή εντύπωση. Μάλιστα, το βίντεο έρχεται σε αντίθεση με το “ντοκυμαντέρ” που γυρίστηκε για την προετοιμασία αυτή, όπου η Beyonce τρώγοντας ένα μήλο, αναφέρει ολόκληρη λίστα με τα τρόφιμα που απαγορεύονται, και παραπονιέται πώς πεινάει, και όλα αυτά καθώς προπονείται και ετοιμάζεται σκληρά για τη συναυλία της. Μάλλον το ξέχασαν αυτό, καθώς προωθούσαν τις θετικές επιδράσεις του προγράμματος στη διάθεση και την ενέργεια!
Αν και στο βίντεο είναι προφανές ότι πρόκειται για διαφήμιση του προγράμματος διατροφής που ακολούθησε η Beyonce, κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται πουθενά, ενώ οι ισχυρισμοί που γίνονται αν και εν μέρει ισχύουν, δεν αναφέρεται υπό ποιές προυποθέσεις αυτή η διατροφή θα βοηθήσει πραγματικά την υγεία ενός ατόμου. Η διατροφή που συστηνεται στο βίντεο είναι μια αυστηρή vegan διατροφή, η οποία για να μην έχει επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη, καταρτισμένη από διαιτολόγο-διατροφολόγο και το άτομο να λαμβάνει τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής.
Μάλιστα, καθώς οι φαν της Beyonce ανήκουν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, είναι εμφανές ότι προωθούνται μη υγιή πρότυπα διατροφής και εικόνας σώματος, που επηρεάζουν ιδιαίτερα άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία αποτελούν και ομάδα υψηλού κινδύνου για διατροφικές διαταραχές.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω την τραγουδίστρια Rihanna που προβάλλει μια πιο υγιή και ανθρώπινη εικόνα του γυναικείου σώματος, μέσω των μανεκέν που προβάλλουν τα ρούχα της, προωθώντας την αποδοχή του σώματός μας, όπως ακριβώς είναι, και όχι όπως το δείχνουν οι παραλλαγμένες φωτογραφίες των περιοδικών.
Παράλληλα, ανάμεσα στα λεγόμενα του εμπνευστή της δίαιτας αυτής είναι ότι η διατροφή αυτή θα βοηθήσει τα άτομα να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, υπονοώντας ότι η διατροφή μπορεί να μας κάνει καλύτερους! Ο ισχυρισμός αυτός, πέρα από το γεγονός ότι είναι αβάσιμος, είναι απαράδεκτος. Η διατροφή που ακολουθούμε, όπως και το βάρος που ζυγίζουμε δεν έχουν σχέση με την ιδιοσυγκρασία και την αξία μας.
Δηλαδή, αν η Beyonce είχε υψηλότερο σωματικό βάρος στην εμφάνισή της θα έχανε τη φωνή της;
Δεν θα μπορούσε να χορέψει;
Αν ακολουθούσε τη Μεσογειακή Διατροφή, η οποία είναι μια πλήρης ισορροπημένη διατροφή με οφέλη στην σωματική και ψυχική υγεία, δεν θα έχει καλή διάθεση, και δεν θα είναι υγιέστατη, αφού προσφέρει στο σώμα της τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται;
Παρατηρούμε λοιπόν, ότι μια διάσημη τραγουδίστρια, η οποία μπορεί να προσλάβει τον καλύτερο διαιτολόγο-διατροφολόγο του σύμπαντος, ακολουθεί το αυστηρό πρόγραμμα ενός ειδικού για 44 ημέρες, και συστήνει στους ακολούθους της να το ακολουθήσουν και οι ίδιοι.
Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, θα πρέπει να σταματήσει το κοινό να εμπιστεύεται τις διατροφικές και ιατρικές επιλογές των διασήμων, ενώ αν κάποιος θέλει να δει πραγματική διαφορά στην υγεία, τη διατροφη και το σώμα του θα πρέπει αργά και σταθερά να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του και να μην καταφύγει σε γρήγορες “λύσεις”!
Ω-3 λιπαρά οξέα: το καλό λίπος
Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας, αφού παίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του, στις μεμβράνες του εγκεφάλου και στον έλεγχο της πήξης του αίματος. Ο οργανισμός μας δε μπορεί από μόνος του να συνθέσει αυτά τα λιπαρά οξέα, επομένως η διατροφή είναι η μόνη πηγή.
Τρία είναι τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα για τον οργανισμό. Το α-λινολενικό οξύ (ALA) βρίσκεται σε μερικά φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα φασόλια, όπως τη σόγια, καθώς και σε κάποια πράσινα λαχανικά.
Το εικοσαπεντανοικό ( EPA) και το και το δοκοσαεξαενοικό οξύ (DHA) βρίσκονται στα ψάρια και τα ιχθυέλαια. Ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει το ALA σε EPA και DHA, οπότε, ακόμη και αν κάποιος είναι χορτοφάγος ή vegan με διατροφή που περιλαμβάνει πηγές ALA, τότε είναι πιθανό να καλύπτει τις ανάγκες του σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Τα οφέλη των ω-3 λιπαρών είναι πολλαπλά, με πιο γνωστή την προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, αυξάνοντας την HDL «καλή» χοληστερόλη, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια.
Έρευνες αποδίδουν στα ω-3 λιπαρά πιθανά οφέλη σε ασθένειες όπως στον καρκίνο, νόσο Chron και ελκώδη κολίτιδα, άλλες αυτοάνοσες νόσους, στην οστεοπόρωση, και την άνοια, ενώ και οι διαβητικοί ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από την προστατευτική τους δράση στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Μάλιστα, δύο μερίδες λιπαρό ψάρι (πχ. σολομό, τόνο, σαρδέλες, ρέγγα, βακαλάος) την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο για νόσο και θάνατο λόγω καρδιαγγειακών ασθενειών, ενώ ασθενείς με καρδιακή νόσο που καταναλώνουν ω-3 λιπαρά οξέα ωφελούνται από μείωση αρρυθμιών και μείωση του κινδύνου θανάτου.
Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής σπάνια κρίνεται απαραίτητη σε υγιή άτομα, ενώ θεωρείται ωφέλιμη για καρδιαγγειακούς ασθενείς.
Παρακάτω προτείνονται τρόποι για αύξηση της πρόσληψης των απαραίτητων ω-3 λιπαρών οξέων.
1. Καταναλώστε τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρό ψάρι την εβδομάδα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι κάποια ψάρια έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, επομένως, γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες, εγκυμονούσες και θηλάσουζες, όπως και μικρά παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ξιφία, σκουμπρί και να μην ξεπερνούν την κατανάλωση 170 γραμμαρίων τόνου την εβδομάδα.
2. Προσθέστε στη διατροφή σας ξηρούς καρπούς και σπόρους, πχ. καρύδια, chia seeds και αλεσμένο λιναρόσπορο. Μπορείτε να τα καταναλώστε μαζί με δημητριακά στο πρωινό, στη σαλάτα ή σε σνακ, ενώ ακόμη μπορείτε να τα προσθέστε σε συνταγές για κέικ, ψωμί και πουτίγκες.
3. Ο αλεσμένος λιναρόσπορος μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο ή το λάδι σε συνταγές. Αντί για μία κουταλιά της σούπας λαδιού ή βουτύρου χρησιμοποιείστε τρεις κουταλιές της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο.
4. Άλλες μη-ζωικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι σταυρανθή και τα φασόλια. Επιλέξτε το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι και το κουνουπίδι ως σαλάτα, ενώ και τα φασόλια μπορούν εκτός από κυρίως γεύμα να αναμειχθούν σε σαλάτες.
Τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων είναι ποικίλα και στη χώρα μας μπορούμε εύκολα να βρούμε τρόφιμα-πηγές τους. Μάλιστα, ακολουθώντας το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, είναι δύσκολο κανείς να μην προσλαμβάνει σε επαρκείς ποσότητες αυτά τα λιπαρά.