Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 26 Ιουνίου- 1 Ιουλίου 2017

2017-07-01Άρθρα

1. Άσκηση ή καφές; Ποιό από τα 2 μας "ξυπνάει- ξεκουράζει" πιο πολύ μετά από μια κουραστική μέρα;

30-300 mg καφεΐνης βελτιώνουν την προοσχή, την ετοιμότητα, το χρόνο αντίδρασης και την διάθεσή μας, ειδικά όταν είμαστε κουρασμένοι. Ένα φλιτζάνι καφέ έχει 80-100 mg καφεΐνης.

Και η άσκηση όμως φαίνεται ότι μας ξυπνάει, επιταχύνει τις νοητικές διαδικασίες και βελτιώνει την αποθήκευση και ανάκτηση μνήμης, ανεξάρτητα από τη φυσική μας κατάσταση και την κούραση που νιώθουμε.Όπως φαίνεται από μια μικρή μελέτη 10 λεπτά άσκησης ήταν αρκετά για να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας, σε σχέση με μια μέτρια δόση καφεΐνης (50 mg). Μάλιστα, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός άσκησης και καφεΐνης είχε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την άσκηση μόνο σε γνωστικά τεστ.

Τα οφέλη της άσκησης είναι μακροπρόθεσμα στη φυσική μας κατάσταση και τις γνωστικές λειτουργίες, ενώ χρειάζεται προσοχή με την καφεΐνη, καθώς πέρα από την ευεργετική της δράση, η υπερκατανάλωσή της έχει και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.

http://www.health.harvard.edu/blog/exercise-versus-caffeine-which-is-you...

2. Παγωτό sorbet με μόνο 2 υλικά: φρούτα και μέλι!

Μην ξεχνάμε ότι και το μέλι ανήκει στα ελεύθερα σάκχαρα, οπότε το καταναλώνουμε με μέτρο, όπως τη (μαύρη, καστανή, λευκή) ζάχαρη και τα σιρόπια!

https://www.youtube.com/watch?v=QtgsaTy6bd8

3. Το λάδι καρύδας είναι γνωστό κυρίως γιατί περιέχεται σε κρέμες σώματος και μαλλιών. Όμως, χρησιμοποιείται και στη μαγειρική, κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει γίνει μόδα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που το χρησιμοποιούν καθημερινά στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Όμως, το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, και μάλιστα περιέχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από το βούτυρο, το μοσχαρίσιο και το χοιρινό λίπος. ο κορεσμένο λίπος αυξάνει την LDL "κακή" χοληστερόλη, η οποία είναι μια αιτία εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, αν και αυξάνει και την HDL “καλή” χοληστερόλη, ως κορεσμένο λίπος, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ακόρεστα λιπαρά που όχι μόνο μειώνουν την κακή, αλλά αυξάνουν και την καλή χοληστερόλη! 

Για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων δεν αρκεί μόνο η μείωση κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, αλλά και χρειάζεται προσκόληση σε μια υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή Διατροφή.

http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/06/15/CIR.0000000000000510

4. Η μείωση της χοληστερόλης είναι δυνατή με αλλαγές στην διατροφή! Μάλιστα, το πρώτο βήμα είναι η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, και όχι η φαρμακευτική αγωγή, χωρίς καμία αλλαγή στη διατροφή!

Ακόμη και όταν έχουμε φυσιολογικές τιμές LDL "κακής" χοληστερόλης, αλλά ειδικά όταν έχουμε αυξημένες τιμές, η μείωσή τους μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Για κάθε 10% μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης έχουμε μείωση του κινδύνου εμφράγματος κατά 20-30%!!!

Σίγουρα η απώλεια βάρους, η άσκηση και υγιεινλη διατροφή βοηθούν στην μείωση της LDL.

3 τρόποι που θα βοηθήσουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, μέσω διατροφής είναι:

-Επιλογή υγιεινών λιπαρών. Επιλέγουμε ακόρεστα λιπαρά (εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και σπόροι, αβοκάντο, ψάρια), ελαχιστοποιούμε την κατανάλωση τρανς λιπαρών (σκληρές μαργαρίνες, σφολιατοειδή και έτοιμα είδη αρτοζαχαροπλαστικής στα οποία χρησιμοποιούνται μερικώς υδρογονωμένα φυτικά λιπαρα), και μειώνουμε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (λάδι καρύδας, βούτυρο, λίπος κρέατος, πέτσα κοτόπουλου, γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά)

- Προτίμηση στα προϊόντα ολικής άλεσης, που δεν ανεβάζουν απότομα τη γλυκόζη του αίματος και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα, ενώ οι β-γλυκάνες στη βρώμη βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης. 

-Πιο υγιεινές επιλογές. Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, και ιδανικά αντικαταστήστε τα γλυκα και τα επεξεργασμένα προϊόντα με φρούτα και λαχανικά! Επιλέξτε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και τρόφιμα με λιγότερα πρόσθετα σάκχαρα (ζάχαρη, μέλι, σιρόπια, φρουκτόζη κ.α. σάκχαρα)

http://www.health.harvard.edu/heart-health/3-diet-changes-to-help-lower-...