Σπιτικά vegan snickers
Πολλές από τις αγαπημένες μας τυποποιημένες συνταγές μπορούμε πανεύκολα να φτιάξουμε στο σπίτι. Έτσι έχουμε τα αγαπημένα μας σνακ, σε μια πιο θρεπτική εκδοχή τους.
Εδώ θα βρείτε τα ωραιότερα snickers που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι. Η συνταγή έχει λίγα υλικά και είναι ιδανική και για vegan!
Για 8 snickers θα χρειαστείτε:
- 2/3 φλ αλεσμένη βρώμη στο μπλέντερ
- 1 φλ χουρμάδες medjool
- 2 γεμάτες κουταλιές φυστικοβούτυρο
- 1/3 φλ ανάλατα φυστίκια
- βανιλίνη
- κανέλα
- 100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
Εκτέλεση:
1. Καραμέλα χουρμα: Σε ένα μπλέντερ ανάμειξτε καλά τους χουρμάδες & το φυστικοβούτυρο με τη βανιλινη και την κανέλα
2. Βάση: Στη συνέχεια, αναμειξτε στο μπλέντερ την αλεσμενη βρώμη και 1/4 φλ του μιγματος καραμελας χουρμα
3. Σε ένα μικρό ταψάκι απλώστε και πιεστε καλά τη βάση των σνικερς. Βάλτε τη βάση για 10 λεπτά στην καταψυξη
4. Απλώστε την καραμέλα χουρμά πάνω απο τη βάση και τοποθετήστε από πάνω φυστίκια. Αφήστε τα σνίκερς στην κατάψυξη για 30 λεπτά να δέσει.
5. Κόψτε τα snickers σε 8 κομμάτια. Λιώστε τη σοκολάτα και απλώστε την σε όλες τις πλευρές του snickers.
6. Αφήστε τα snickers στο ψυγείο να δέσει η σοκολάτα.
7. Καλη απόλαυση!
Γραφτείτε στο newletter μας για να λαμβάνετε νέα και συμβουλές διατροφής!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 26-30 Μαρτίου 2018
1. Έχετε ακούσει για τα τεστ δυσανεξίας;
Γνωρίζετε ότι δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, ενώ υπάρχουν και σχετικές υπουργικές αποφάσεις;
Κρατήστε τα χρήματά σας, και αγοράστε περισσότερα φρούτα, και λαχανικά, ή έναν διάδρομο για άσκηση στο σπίτι!
Διαβάστε το άρθρο μου εδώ.
2. Πολλές φορές ακούμε για τα "superfoods", και ξεχνάμε τα δικά μας σούπερ τρόφιμα, όπως το ταχίνι!
Θρεπτικό, με καλά λιπαρά, πρωτεΐνη και ασβέστιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως, ειδικά κατά τη διάρκεια της νηστείας!!!
Διαβάστε εδώ πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες συνταγές!
Εσείς πώς το καταναλώνετε συνήθως;
3. Διαβάστε εδώ για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!
Πόσο πρέπει να τρώει η έγκυος; Τι πρέπει να τρώει και τι πρέπει να προσέξει ή να αποφύγει;
4. Έχετε δοκιμάσει μους σοκολάτας με αβοκάντο; Δοκιμάστε αυτή την υπέροχη, νηστίσιμη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη!
5. Γεμιστές μελιτζάνες με… φακές!!! Μια διαφορετική νηστίσιμη συνταγή από τη Minimalist Baker!
Απώλεια βάρους πριν το γάμο: γιατί να πεις όχι στις δίαιτες εξπρές!
Η ημέρα του γάμου είναι ιδαίτερα σημαντική για το ζευγάρι και την οικογένεια, ενώ απαιτεί πολύμηνη προετοιμασία. Η απώλεια βάρους πριν το γάμο είναι κοινή επιθυμία για τις νύφες (αλλά και της οικογένειας και κάποιων καλεσμένων) μιας και θέλουν να είναι ο καλύτερος τους εαυτός την ημέρα αυτή. Στο διαδύκτιο και στα περιοδικά είναι σίγουρο ότι θα βρούμε πληθώρα συμβουλών για γρήγορη απώλεια βάρους. Όμως, είναι καλύτερα να μην τις ακολουθήσουμε!
Γιατί, όμως, είναι προτιμότερο να αποφύγουμε τις παράδοξες δίαιτες εξπρές;
Οι δίαιτες εξπρές, όπως η “αποτοξίνωση” και άλλες ανορθόδοξες δίαιτες, διαφημίζονται για γρήγορη, και ανώδυνη απώλεια βάρους. Όμως, στην πραγματικότητα μπορούν να κάνουν μεγαλύτερο κακό, παρά καλό.
Η γρήγορη απώλεια βάρους οφείλεται κυρίως σε απώλεια υγρών και μυικής μάζας, και όχι σε απώλεια λίπους, ενώ μετά το πέρας της δίαιτας το σωματικό βάρος και το λίπος, ανεβαίνει ταχύτατα. Αυτό συμβαίνει, διότι οι δίαιτες αυτές είναι πολύ περιοριστικές, επομένως με την επιστροφή στις πρότερες διατροφικές συνήθειες αυξάνεται η επιθυμία για τα τρόφιμα που “απαγορεύονταν” πριν, τα οποία συνήθως είναι ενεργειακά πυκνά, πλούσια σε σάκχαρα και λιπαρά. Επίσης, η απώλεια μυικής μάζας οδηγεί σε μείωση του βασικού μεταβολισμού, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να χρειάζεται λιγότερες θερμίδες για τις βασικές του ανάγκες. Επομένως, μετά το πέρας της δίαιτας είναι πιο εύκολη η πρόσληψη βάρους.
Επιπλέον, οι δίαιτες αυτές είναι χαμηλές σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ή μπορεί ακόμη να αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τη βέλτιστη λειτουργία του. Έτσι, τα άτομα που ακολουθούν τέτοιες δίαιτες βρίσκονται σε κίνδυνο για διατροφικές ελλείψεις. Μάλιστα, αρκετές διατροφικές ελλείψεις έχουν αντίκτυπο και στην εμφάνιση του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών, αλλά και στα επίπεδα ενέργειας, με αίσθημα κόπωσης.
Όπως και με τις υπόλοιπες προετοιμασίες του γάμου, έτσι και η απώλεια του βάρους είναι σημαντικό να ξεκινήσει νωρίς, με στόχο τη σταδιακή- και όχι απότομη- απώλεια βάρους, με ρυθμό απώλειας μισό με ένα κιλό βάρους την εβδομάδα, σε συνδυασμό με διατροφική συμβουλευτική έτσι ώστε να βελτιωθούν οι διατροφικές συνήθειες και να διατηρηθεί η απώλεια του βάρους και μετά το γάμο!
Η άσκηση είναι επίσης σημαντική για την μείωση του λίπους, τη διατήρηση της μυικής μάζας και την εκγύμναση του σώματος, για να στέκεται και το νυφικό καλύτερα!
Οι δίαιτες εξπρές είναι πολύ πιο περιοριστικές σε σχέση με μια υγιεινή, μέτρια υποθερμιδική διατροφή, και δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία, ενώ το αποτέλεσμά τους δεν διαρκεί. Η απώλεια βάρους πριν το γάμο είναι προτιμότερο να ξεκινά εγκαίρως και να είναι να μια ευκαιρία για βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και της υγείας, για το επόμενο κεφάλαιο της ζωής σας!
Επίπεδα γλυκόζης στο αίμα: τι είναι η γλυκόζη, ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα, τι συμβαίνει αν είναι αυξημένη, πως την ελέγχω, και ποιες τροφές τη ρίχνουν;
Η γλυκόζη είναι ένα απλό σάκχαρο και αποτελεί την πρωταρχική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα διατηρούνται σε ένα συγκεκριμένο εύρος για την υγιή λειτουργία του οργανισμού.
Η γλυκόζη προέρχεται από τα διάφορα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες (πχ. ψωμί, φρούτα, ζυμαρικά, όσπρια, κ.α.). Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχονται σε αυτά μετατρέπονται σε γλυκόζη κατά τη διάρκεια της πέψης και της απορρόφησης. Παράλληλα, όντας το κύριο καύσιμο του οργανισμού, το σώμα, μέσω της γλυκονεογένεσης μπορεί να παράξει μόνο του γλυκόζη.
Σύμφωνα με την American Diabetes Association, τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα που δεν έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη είναι τα εξής:
- Νηστεία (π.χ. πριν από το πρωινό): 70 – 100 mg/dL
- Μετά από γεύματα(2 ώρες μετά): Λιγότερο από 140 mg/dL
Στους ασθενείς με διαβήτη, οι στόχοι γλυκαιμίας είναι ελαφρώς διαφορετικοί:
- Νηστεία και πριν από τα γεύματα: 80 – 130 mg/dL
- Μετά από γεύματα (2 ώρες μετά): Λιγότερο από 180 mg/dL
Η παρατεταμένη αυξημένη γλυκόζη αίματος (υπεργλυκαιμία) είναι δείγμα αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη, όπου το σώμα δεν μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, νεφρική νόσο, νευροπάθεια, και μικρο-αγγειακές βλάβες στα μάτια.
Πώς ελέγχουμε τα επίπεδα γλυκόζης μέσω της διατροφής;
Η διατροφή παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, μπορεί κανείς να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ.
Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνουν με την πρόσληψη υδατανθράκων. Στην περίπτωση του προ-διαβήτη και του διαβήτη, τα επίπεδα γλυκόζης παραμένουν υψηλά για περισσότερη ώρα. Στόχος, συνεπώς, είναι η καθυστέρηση της απορρόφησης των υδατανθράκων στην κυκλοφορία του αίματος, για σταδιακή αύξηση των τιμών γλυκόζης στο αίμα.
Αυτό επιτυγχάνεται με τις παρακάτω μεθόδους:
1. Συνδυασμός των πηγών υδατανθράκων με πηγές “καλών” λιπαρών ή/και πρωτεΐνης (πχ. φρούτο και ξηροί καρποί, φρούτο και γιαούρτι). Στο επίπεδο του γεύματος, συστήνεται η κατανάλωση πλήρων γευμάτων που περιέχουν λαχανικά, πηγή πρωτεΐνης και πηγή σύνθετων υδατανθράκων, με χρήση καλών λιπαρών, όπως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (πχ. πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο και πατάτες).
2. Περιορισμός της υπερκατανάλωσης ελευθέρων και πρόσθετων σακχάρων, όπως γλυκίσματα και γλυκά σνακ, και ροφήματα με ζάχαρη (χυμοί, αναψυκτικά).
3. Αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης από το σώμα, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση πιο σταθερού εύρους επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενώ βελτιώνουν και τον κορεσμό.
Φυσικά, στα πλαίσια του συνόλου της διατροφής, μια διατροφή όπως η Μεσογειακή Διατροφή φαίνεται να έχει μακροπρόθεσμα θετικό αποτέλεσμα στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου του αίματος, καθώς και στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης των επιπλοκών της νόσου, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μέσω του ελέγχου των λιπιδίων του αίματος και της αρτηριακής πίεσης.
Παράλληλα, η απώλεια και διατήρηση της απώλειας βάρους της τάξης του 10% του αρχικού βάρους συμβάλλει στην βελτίωση της ρύθμισης της γλυκόζης του αίματος, τη μείωση της ινσουλινο-αντίστασης, ακόμη και την ύφεση του διαβήτη.
Υπάρχουν τρόφιμα που ρίχνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα;
Δεν υπάρχουν τρόφιμα που ρίχνουν τα επίπεδα γλυκόζης. Τα τρόφιμα που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όμως, οδηγούν σε ομαλή αύξηση της γλυκόζης του αίματος. Τέτοια τρόφιμα είναι τα δημητριακά/σιτηρά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Επίσης, το ξύδι έχει προταθεί ως ένα πιθανό φυσικό μέσο για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μερικές μικρές μελέτες έχουν υποστηρίξει την θεωρία ότι μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων, οδηγώντας έτσι σε μια πιο αργή και σταθερή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, και να αυξήσει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει την απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα. Ωστόσο, παρόλο που υπάρχουν ορισμένες ανεξάρτητες μελέτες που υποστηρίζουν αυτά τα ευρήματα, τα δεδομένα είναι περιορισμένα. Οι περισσότερες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σε μικρό αριθμό συμμετεχόντων και οι αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα.
Συνοψίζοντας, ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και διαχείριση με τη βοήθεια της διατροφής, της φυσικής δραστηριότητας και τη χρήση φαρμάκων σε άτομα με διαβήτη. Ο στόχος είναι να διατηρηθούν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για την επίτευξη και διατήρηση της υγείας και της ευεξίας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση διεπιστημονικής ομάδας ιατρού (αναφορικά με την φαρμακοθεραπεία) και διαιτολόγου-διατροφολόγου (αναφορικά με την διατροφή) και να λαμβάνονται υπόψη οι ατομικές ανάγκες και αρέσκειες του κάθε ατόμου.
Χρήσιμες Πηγές
- American Diabetes Association; Standards of Care in Diabetes—2023 Abridged for Primary Care Providers. Clin Diabetes 2 January 2023; 41 (1): 4–31. https://doi.org/10.2337/cd23-as01
- American Heart Association. (2018). Added Sugars. [Online] Available at: https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/a...
- Johnston, C. S., Kim, C. M., & Buller, A. J. (2004). Vinegar improves insulin sensitivity to a high-carbohydrate meal in subjects with insulin resistance or type 2 diabetes. Diabetes Care, 27(1), 281-282.
- Liatis, S., Grammatikou, S., Poulia, K. A., Perrea, D., Makrilakis, K., & Diakoumopoulou, E. (2010). Vinegar reduces postprandial hyperglycaemia in patients with type II diabetes when added to a high, but not to a low, glycaemic index meal. European Journal of Clinical Nutrition, 64(7), 727-732.