Διαιτολόγος-Διατροφολόγος: Επαγγελματίας Ομορφιάς ή Επαγγελματίας Υγείας;
Έχουμε συνδυάσει το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου με τον έλεγχο του σωματικού βάρους, και ειδικά την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, αν και ο ρόλος του διαιτολόγου ως ειδικός σε θέματα βάρους είναι εκείνος ο οποίος επικοινωνείται πιο συχνά, ο ρόλος του στην πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών είναι εκείνος που τον καθιστά σημαντικό και απαραίτητο μέλος μιας διεπιστημονικής ομάδας στην πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης (τύπου Ι & ΙΙ), τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και οι νεφροπάθειες, καθώς και παραγόντων κινδύνου των παραπάνω ασθενειών (υπερβάλλον σωματικό βάρος, δυσλιπιδαιμίες, υπέρταση κ.α.).
Ως ειδικός ελέγχου του σωματικού βάρους ο διαιτολόγος-διατροφολόγος είναι δίπλα στο άτομο με σκοπό την αξιολόγηση της σύστασης του σώματός του, την αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών και την εκπαίδευσή του για την βελτίωση αυτών, ενώ σημαντική είναι και η «προπόνηση» του ατόμου για πρόληψη και αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» καταστάσεων που επηρεάζουν την προσκόλληση σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, και των διαστρεβλωμένων πεποιθήσεων σχετικά με τη διατροφή. Έτσι, το άτομο, ύστερα από την ολοκλήρωση του προγράμματος διατροφής θα έχει τα εφόδια για τη διατήρηση του υγιούς τρόπου διατροφής, υγιή σχέση με το φαγητό και την εικόνα του σώματός του, ενώ θα έχει καταφέρει να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πληθώρας χρόνιων νόσων.
Ως ειδικός στην κλινική πράξη σχετικά με ασθενείς που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για την εμφάνισή τους, ο διαιτολόγος-διατροφολόγος θα παρέμβει με σκοπό τη μείωση του κινδύνου αυτού, τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του ατόμου, παράλληλα με τις αρμόζουσες τροποποιήσεις στη διατροφή, και θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της διεπιστημονικής ομάδας που παρακολουθεί τον ασθενή.
Αναφορικά με τη διαιτολογική παρέμβαση σε άτομα που πάσχουν από νόσους σχετιζόμενες με τη διατροφή στόχος είναι η βελτίωση των σχετικών δεικτών υγείας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Απαραίτητη είναι η αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης του ατόμου, και εν συνεχεία η διατήρηση ή η βελτίωσή της, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόγνωση του ασθενούς και την εξέλιξη της νόσου. Παράλληλα, ο διαιτολόγος-διατροφολόγος θέτει σε εφαρμογή τις οδηγίες κλινικής διατροφής έγκριτων οργανισμών, καταρτίζοντας πρόγραμμα και οδηγίες με τις απαραίτητες διαιτητικές τροποποιήσεις. Επίσης, σημαντική είναι η διατήρηση της απόλαυσης του φαγητού σε αυτές τις ομάδες ασθενών. Δυστυχώς, πολλές φορές βλέπουμε να παραλείπεται ο διαιτολόγος-διατροφολόγος στην αντιμετώπιση ασθενειών, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάσταση θρέψης, επομένως και η κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Για παράδειγμα, στον καρκίνο, η μη-βελτιστοποίηση της κακής κατάσταση θρέψης μπορεί να επιφέρει από αυξημένες παρενέργειες της θεραπείας, έως διακοπή της θεραπείας, ακόμη και θάνατο από καρκινική καχεξία.
Η διαιτολογία είναι μια πολύ σημαντική επιστήμη, της οποίας η πρόοδος έχει συντελέσει στην καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών.
Συνεπώς, ο διαιτολόγος-διατροφολόγος είναι ουσιαστικά ένας επαγγελματίας υγείας, με αναγνωρισμένη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (Υπουργικό Διάταγμα 133/2014), ενώ η διαιτολογική πράξη εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο από αδειούχους διαιτολόγους-διατροφολόγους.
Είναι απαραίτητο να απευθυνόμαστε στους αδειούχους διαιτολόγους-διατροφολόγους, καθώς αρκετά περιστατικά ατόμων που παριστάνουν τους διαιτολόγους-διατροφολόγους ή δίνουν -μη έγκυρες- συμβουλές διατροφής έχουν παρατηρηθεί και καταγγελθεί ανά την επικράτεια.
Φτιάξτε τη δική σας σοκολάτα
Οι σοκολάτες με γέμιση & ξηρούς καρπούς είναι πιο γευστικές!
Μπορουμε να αναβαθμίσουμε σε γεύση & θρεπτικότητα της σοκολάτας με υλικά που έχουμε στο σπίτι, όπως αποξηραμένα φρούτα & ξηρούς καρπούς.
Αναφορικά με τις αναλογίες, επιλέξτε να βάλετε όση σοκολάτα & ξηρούς καρπους και αποξηραμένα φρούτα θέλετε!
Ψάχνετε εύκολες, γρήγορες & γευστικές συνταγές, που είναι και θρεπτικές; Βρίσκεστε το κατάλληλο μέρος! Πατήστε εδώ!
Αν και συνήθως προτιμώ τη μαύρη σοκολατα, καθώς είναι πιο ικανοποιητική στη γεύση & περιέχει περισσοτερα αντιοξειδωτικά χάρη στο κακάο, σε αυτή την περίπτωση έλιωσα λευκή σοκολάτα κουβερτούρα και πρέσθεσα ψιλοκομμένο αποξηραμένο mango, cranberries, αμύγδαλα και έριξα από πανω λίγες σταγόνες μαύρης σοκολάτας! Το αποτέλεσμα ήταν μαγευτικό! Από τις ωραιότερες μπάρες σοκολάτας!
Επιλέξτε αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης και ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι.
Εσείς τι θα βάλετε στη δική σας;
Ενδιαφέρεστε να βελτιώσετε την ποιότητα της διατροφής σας; Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες του διαιτολογικού γραφείου εδώ.
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 12-18 Δεκέμβρη σε τίτλους
1. Πατάτα ή γλυκοπατάτα; Αν και ακούμε συχνά ότι οι γλυκοπατάτες είναι πιο υγιεινές από τις πατάτες, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ τους! http://jenniferrobinson.co.uk/blog/fight-the-fads-friday-white-potatoes-...
2. Μια ώρα yoga την ημέρα την υπέρταση κάνει πέρα! Μια έρευνα στην Ινδία έδειξε ότι η καθημερινή hatha yoga σε συνδυασμό με βελτίωση του τρόπου ζωής μείωσε την διαστολική πίεση και την 24ωρη διαστολική πίεση σε συμμετέχοντες με προ-υπέρταση http://www.medicalnewstoday.com/articles/314626.php
3. Ποιές είναι οι χειρότερες δίαιτες των επονύμων του 2017 σύμφωνα με τον Βρετανικό Σύλλογο Διαιτολόγων (BDA); Φέτος την πρωτιά κατέχει το clean eating! https://www.bda.uk.com/news/view?id=153&x%5B0%5D=news%2Flist
4. Έρευνα έδειξε ότι είναι δυνατή η μετατροπή των λιποκυττάρων σε φαιό λίπος (brown fat), που καταναλώνει ενέργεια, με τη διαγραφή ενός γονιδίου σε ποντίκια. http://www.medicalnewstoday.com/articles/314606.php
5. Διαβάστε την ομιλία μου για το ρόλο της διατροφής στα παιδιά με διάσπαση προσοχής. http://mantzorou.gr/el/blog/dep-y-poios-o-rolos-tis-diatrofi
Επίσης, στο View Υγεία, το ένθετο της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ θα διαβάστε το άρθρο μου για 5 κοινούς διατροφικούς μύθους!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 28 Νοέμβρη - 4 Δεκέμβρη σε τίτλους
Φαίνεται ότι γονίδια παίζουν ρόλο στο αν απολαμβάνουμε την άσκηση ή όχι! Βέβαια, αυτό δεν σημάινει ότι δεν μπορούμε να τα παρακάμψουμε όταν βρούμε την άσκηση που μας αρέσει!
https://consumer.healthday.com/fitness-information-14/misc-health-news-2...
2. Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση όσον αφορά τις μελέτες για την παιδική παχυσαρκία είναι ότι ο πατέρας της οικογένειας συχνά δεν συμμέτεχει στις έρευνες αυτές!
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2016/09/23/fathers-underrep...
3. 5 τρόποι για να μειώσουμε το αλάτι:
- Διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων
- Ζητάμε από το φούρνο το ψωμί με το λιγότερο αλάτι
- Ζητάμε στο εστιατόριο να μην βάλουν αλάτι στη μερίδα και τη σαλάτα μας
- Αντικαθστούμε σταδιακά το αλάτι με μυρωδικά στο μαγείρεμα
- Δεν προσθέτουμε αλάτι στο πιάτο μας
http://www.hda.gr/wp-content/uploads/2016/11/Capture.jpg
4. Η βιωσιμότητα στην καλλιέργια φυτικών προϊόντων, στην αλίευση και αποφυγή σπατάλης τροφίμων γίνεται όλο πιο σημαντική, με την αύξηση του πληθυσμού της Γης και της κλιματικής αλλαγής.
Πώς μπορούμε να τρώμε πιο “βιώσιμα";
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/06/17/5-tips-for-susta...
5. Τελικά το βραδινό παχαίνει, ή φταίει ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεΐνης; Διαβάστε 5 κοινούς διατροφικούς μύθους γύρω από την απώλεια βάρους!
http://mantzorou.gr/el/blog/diatrofikoi-mythoi-ti-ishyei-gia-koines-pepo...