Πώς αντιμετωπίζουμε τη δυσκοιλιότητα;
H δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί αρκετά άτομα, είτε σε χρόνια βάση, είτε περιοδικά. Δυσκοιλιότητα θεωρείται η μείωση της συχνότητας των κενώσεων σε λιγότερες από τρεις την εβδομάδα.
Οι αιτίες που οδηγούν στη δυσκοιλιότητα ποικίλουν. Ενδέχεται να οφείλονται στον τρόπο ζωής, όπως στη χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, στην αγνόηση του αισθήματος προς αφόδευση, στην έλλειψη κίνησης, ενώ παρατηρείται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα, ενδοκρινικά, μεταβολικά, νευρομυϊκά και ψυχολογικά νοσήματα, καθώς και παθήσεις του εντέρου μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα.
Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της;
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών και υγρών είναι το κλειδί! Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα φρούτα, ειδικά όταν καταναλώνονται με τη φλούδα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Συστήνεται η καθημερινή λήψη 25 γραμμαρίων φυτικών ινών. Η ποσότητα αυτή μπορεί να καλυφθεί με την κατανάλωση 1/2-1 φλιτζανιού δημητριακών πρωινού ολικής άλεσης, όπως είναι η βρώμη, 2-3 φρούτων με τη φλούδα και δύο ατομικών μερίδων σαλάτας την ημέρα, ενώ η κατανάλωση οσπρίων και λαδερών μια με δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πρόσληψη φυτικών ινών.
Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα με υπακτική δράση, όπως το λάχανο, η βρώμη, τα φρούτα με σκληρούς σπόρους, το μέλι, τα σύκα, τα δαμάσκηνα και ο χυμός δαμάσκηνο.
Αναφορικά με τα υγρά, συστήνεται η πρόσληψη 30-35 ml υγρών ανά κιλό σωματικού βάρους, ενώ ως υγρά θεωρούνται το νερό, το γάλα χαμηλό σε λιπαρά, ο σκέτος καφές και το τσάι και άλλα ροφήματα χωρίς ζάχαρη. Οι χυμοί ανήκουν στα υγρά, αλλά -σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις του Ην. Βασιλείου- καλό είναι να μην ξεπερνούν τα 150 ml την ημέρα.
Τα τακτικά γεύματα και η επαρκής πρόσληψη λίπους είναι επίσης σημαντικά. Η αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και ο χορός, μπορούν επίσης να βοηθήσουν!
Πέρα από τις αλλαγές στη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα και συμπληρώματα βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, υπάρχουν βότανα και φυτικά προϊόντα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, λόγω της καθαρτικής τους δράσης, όπως το αραβικό κόμμι.
Στα φαρμακεία βρίσκουμε και καθαρτικά σκευάσματα, των οποίων η χρήση μπορεί να βοηθήσει, όμως δεν αποτελούν λύση πρώτης γραμμής, αλλά χρησιμοποιούνται εφόσον οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν έχουν επιφέρει αποτέλεσμα.
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό φαινόμενο, ενώ κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική συχνότητα εντερικών κινήσεων. Οι αλλαγές στη διατροφή και την κίνηση παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ η καταπολέμηση του άγχους επίσης μπορεί να βοηθήσει.
Clinical Evidence on the Potential Beneficial Effects of Probiotics and Prebiotics in Cardiovascular Disease
Pavlidou, Eleni, Aristeidis Fasoulas, Maria Mantzorou, and Constantinos Giaginis. 2022. "Clinical Evidence on the Potential Beneficial Effects of Probiotics and Prebiotics in Cardiovascular Disease" International Journal of Molecular Sciences 23, no. 24: 15898. https://doi.org/10.3390/ijms232415898
The ‘gut microbiome’—the hundreds of trillions of bacteria in the human gastrointestinal tract—serves several functions. The gut microbiome includes all the microorganisms, bacteria, viruses, protozoa, and fungi in the gastrointestinal tract and their genetic material. It helps digest indigestible foods and produces nutrients. Through the metabolism of sugars and proteins, it helps the intestinal barrier, the immune system, and metabolism. Some bacteria, such as those in the gut microbiome, cause disease, but others are essential to our health. These “good” microbes protect us from pathogens. Numerous studies have linked an unhealthy gut microbiome to obesity, insulin resistance, depression, and cardiometabolic risk factors. To maximize probiotic benefits in each case, knowledge of probiotic bacterial strains and how to consume them should be increased. This study aims to examine the benefits of probiotic and prebiotic organisms on cardiovascular health, specifically on heart disease, coronary heart disease, stroke, and hypertension. To complete the research, a literature review was conducted by gathering clinical studies and data. The clinical evidence demonstrates the beneficial effect of probiotics and prebiotic microorganisms on the gut microbiome, which has multiple benefits for overall health and especially for cardiovascular diseases.
Το "μικροβίωμα του εντέρου" - οι εκατοντάδες τρισεκατομμύρια βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα του ανθρώπου - εξυπηρετεί αρκετές λειτουργίες. Το μικροβίωμα του εντέρου περιλαμβάνει όλους τους μικροοργανισμούς, βακτήρια, ιούς, πρωτόζωα και μύκητες στο γαστρεντερικό σωλήνα και το γενετικό τους υλικό. Βοηθά στην πέψη αδυνατιστικών τροφίμων και παράγει θρεπτικά συστατικά. Μέσω της μεταβολής ζάχαρης και πρωτεΐνης, βοηθά τον εντερικό φραγμό, το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό. Ορισμένα βακτήρια, όπως αυτά στο μικροβίωμα του εντέρου, προκαλούν ασθένειες, αλλά άλλα είναι ουσιώδη για την υγεία μας. Αυτοί οι "καλοί" μικροοργανισμοί μας προστατεύουν από παθογόνα. Πολλές μελέτες συνδέουν ένα μη υγιές μικροβίωμα του εντέρου με παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, κατάθλιψη και παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου. Για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη των προβιοτικών σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αυξηθεί η γνώση των βακτηριακών στελεχών προβιοτικών και του τρόπου κατανάλωσής τους. Η μελέτη αυτή στοχεύει να εξετάσει τα οφέλη των πρεβιοτικών και προβιοτικών οργανισμών για την καρδιαγγειακή υγεία, συγκεκριμένα για την καρδιακή νόσο, τη στεφανιαία νόσο της καρδιάς, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την υπέρταση. Για να ολοκληρωθεί η έρευνα, πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας συλλέγοντας κλινικές μελέτες και δεδομένα. Η κλινική απόδειξη δείχνει το θετικό αποτέλεσμα των πρεβιοτικών και προβιοτικών μικροοργανισμών στο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο έχει πολλαπλά οφέλη για την συνολική υγεία και ιδιαίτερα για τις καρδιαγγειακές νόσους.
Το άρθρο είναι ελεύθερο προς ανάγνωση στη σελίδα του επιστημονικού περιοδικού εδώ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους συγγραφείς.
Μπαλεζές Μυτιλήνης
Ο μπαλεζές Μυτιλήνης είναι ένα τοπικό νηστίσιμο γλυκό, αρωματισμένο με ανθόνερο.
Είναι μια γαλακτερή κρέμα με λίγα υλικά που γίνεται γρήγορα & εύκολα!
Τι θα χρειαστείτε:
- 7 φλ. νερό
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. νισεστέ (άμυλο αραβοσίτου)
- 2 κ.σ. ανθόνερο
- Τριμμένο αμύγδαλο για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Σε ένα κατσαρολάκι ανακατέψτε τα υλικά και αφήστε τα να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να αποκτήσει το μίγμα κρεμώδη υφή
- Τοποθετείστε σε μπολάκια & αφήστε την κρέμα να κρυώσει
- Πασπαλίστε με τριμμένο αμύγδαλο
- Καλή απόλαυση
Διατηρείται στο ψυγείο
Τορτίγια με φακές και αυγό
Απλά υλικά που έχουν ξεμείνει στο ψυγείο φτιάχνουν ένα πλήρες γεύμα στο λεπτό, χωρίς να χρειάζεται να ξαναμαγειρεψουμε!
Αν δυσκολεύεστε να μαγειρεύετε κάθε μέρα, μπορείτε να βάλετε φαντασία και υλικά που έχετε στο ψυγείο ή/και που έχουν περισέψει, για να φτιάξετε ένα πλήρες γεύμα!
Εδώ, λοιπόν, έχουμε:
- τορτίγια ολικης
- λίγη μουστάρδα,
- καπνιστό σολομό (πρωτεΐνη & καλά λιπαρά),
- βρασμένες φακές beluga (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες) και
- αυγό (πρωτεΐνη και πληθώρα βιταμινών και καλών λιπαρών) στο αντικολλητικό μαζί με
- ντοματίνια
Έτοιμο το χορταστικό σάντουιτς σε λίγα λεπτά!
Θυμηθείτε ότι ένα πλήρες γεύμα αποτελείται από λαχανικά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά!
Η υγιεινή διατροφή δεν θέλει κόπο!