Effects of curcumin consumption on human chronic diseases: A narrative review of the most recent clinical data

2018-04-18Scientific articles
O ρόλος της συμπληρωματικής αγωγής με κουρκουμίνη στην υγεία.

Mantzorou M, Pavlidou E, Vasios G, Tsagalioti E, Giaginis C. Effects of curcumin consumption on human chronic diseases: A narrative review of the most recent clinical data. Phytotherapy Research. 2018;1–19. https://doi.org/10.1002/ptr.6037

Η κουρκουμίνη προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma longa, γνωστού και ως κουρκουμάς. Η έντονη πορτοκαλί απόχρωσή της είναι ευδιάκριτη και είναι ευρέως γνωστή για τις φαρμακολογικές της ιδιότητες. Η κουρκουμίνη έχει αναγνωριστεί για την ισχυρή της δράση ως αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό συστατικό. Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και να προστατεύσει τα κύτταρα από την επίδραση των ελεύθερων ριζών.

Ενώ η κουρκουμίνη έχει επιδείξει δυνητικά οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι περαιτέρω έρευνα απαιτείται προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι ευεργετικές της ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία. Πολυάριθμες κλινικές μελέτες έχουν εξετάσει τη χρήση συμπληρωμάτων κουρκουμίνης για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών στον άνθρωπο.

Μέχρι στιγμής, η επιστημονική βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι η συμπληρωματική αγωγή με κουρκουμίνη μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε πολλές χρόνιες νόσους, προωθώντας την υγεία και προλαμβάνοντας την εμφάνιση των παθήσεων.

Έχει παρατηρηθεί ότι η αγωγή με κουρκουμίνη μπορεί να έχει θετική επίδραση σε παθήσεις όπως η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επιπλέον, η κατανάλωση κουρκουμίνης φαίνεται να έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με καρκίνο, λιπώδη διήθηση του ήπατος, κατάθλιψη, αρθρίτιδα, δερματικές παθήσεις, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Ωστόσο, λόγω της ετερογένειας των κλινικών μελετών που έχουν διεξαχθεί, είναι ακόμη δύσκολο να εξαχθούν συγκεκριμένα και απόλυτα συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης και την κατάλληλη δοσολογία για κάθε πάθηση. Προκειμένου να διατυπωθούν ακριβή συμπεράσματα, απαιτούνται μεγαλύτερες προοπτικές μελέτες που θα λαμβάνουν υπόψη την δοσολογία, το χρονικό διάστημα θεραπείας και τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τα αποτελέσματα.

 

Η ανασκόπιση έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο διαβασμένες μελέτες του επιστημονικού περιοδικού Phytotherapy Research για το χρονικό διάστημα 2018-2019.