Granola cup με γιαούρτι & φρούτα
Maxi granola cup με γιαουρτι!
Μια φωλιά από granola φιλοξενεί το δροσιστικό και θρεπτικό γιαούρτι και αποξηραμένα (ή και φρέσκα) φρούτα! Είναι μια συνταγή πλουσια σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, ω-3 λιπαρά οξέα, και φυτικές ίνες!
Τι θα χρειαστείτε για 2 φωλιές:
- 3/4 φλ βρώμη
- 1/4 φλ μέλι ή άλλο σιρόπι
- 1/4 φλ τριμμένη καρυδα
- 1 κ.σ. εξαιρετικά παρθενο ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.σ. chia seeds
- 2 κ.σ. αλεσμενο λιναρόσπορο
- γιαούρτι 2% (ή γιαούρτι σόγιας)
- αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα
Για τις φωλιες θα χρειαστούν είτε μικρές φόρμες για κέικ ή μπορείτε να φτιάξετε φόρμες από αλουμινόχαρτο.
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ αναμειξτε τη βρώμη, την καρυδα, την κανέλα και τους σπόρους.
2. Σε ένα μικρό μπολάκι αναμειξτε το μέλι και το ελαιόλαδο, και αναμειξτε καλά με το μίγμα της βρώμης.
3. Φτιάξτε τη φωλιά granola στη φόρμα και ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 175 βαθμους για 15 λεπτά.
4. Αφου κρυώσουν προσθεστε το γιαουρτι και τα φρουτα.
Καλή απόλαυση!
Ποιά τρόφιμα καίνε το λίπος;
"Ποιες τροφές καίνε το λίπος;"
"Τι να φάω για να κάψω το λίπος της κοιλιάς;"
"Πίνω μηλόξυδο για να κάψω λιπος."
Μερικές από τις φρασεις που ακουω συχνά στο γραφείο...
Στο διαδίκτυο & από γνωστους θα διαβάσουμε και θα ακουσουμε για διαφορα τρόφιμα & ροφήματα ή smoothies που υπόσχονται ότι θα καψουν το λιπος, χωρίς να καμια προσπαθεια!
Φυσικά, δεν υπάρχουν τέτοια τρόφιμα ή ροφηματα!
Ο μόνος τρόπος για να κάψουμε λίπος είναι να το χρησιμοποιήσουμε! Και όπως θα έχετε μαντέψει, το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας είναι ο μόνος τρόπος (μέσω υποθερμιδικης διατροφής ή/και ασκησης).
Άλλωστε, η τροφή είναι απαραίτητη για την επιβιωση και μας προσφέρει θρεπτικά συστατικά και ενέργεια! Το σώμα μας, καθώς είναι φτιαγμένο για να επιβιωνει, αποθηκευει ενέργεια ως λιπος! Πως είναι δυνατόν λοιπόν να τρώμε ένα τρόφιμο και να οδηγούμαστε στην απώλεια ενέργειας;
Και αν αναρωτιέστε ποιά τρόφιμα απαγορεύονται σε ένα πρόγραμμα διατροφής, δείτε εδώ!
Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε υγρά: ο σύμμαχος μας το καλοκαίρι
Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, ειδικά κατά τη διάρκεια των καυτών καλοκαιρινών μηνών. Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία επηρεάζει τις βιολογικές λειτουργίες (Popkin et al., 2010).
Το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση μας στη ζωή, καθώς έχει βαρυσήμαντο ρόλο στον μεταβολισμό των κυττάρων, τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στους ιστούς, στην αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, στην ενυδάτωση των αρθρώσεων, στην προστασία του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και των εμβρύων (μέσω αμνιακού υγρού) από τους κραδασμούς και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Επομένως, σε περίπτωση αφυδάτωσης, λόγω μειωμένης πρόσληψης ή μη κάλυψης των αυξημένων αναγκών σε υγρά ο οργανισμός μας επιβαρύνεται ιδιαιτέρως. Τα συμπτώματα ποικίλουν από ζαλάδες και αίσθημα αδυναμίας εως ξηροστομία, ταχυκαρδία, χαμηλή παραγωγή ούρων και διαταραγμένη φυσική και νοητική κατάσταση!
Η ενυδάτωση σχετίζεται και με χρόνιες νόσους! Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ουρολιθίασης, και βρογχοπνευμονικών διαταραχών, καθώς και διαβητικής υπεργλυκαιμίας και κετοξεώσης, μεταξύ άλλων.
Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε υγρά, όπως το καρπούζι το πεπόνι, η ντομάτα και το αγγούρι, η πιπεριά, το κολοκυθάκι, οι φράουλες, τα πορτοκάλια, περιέχουν υψηλά επίπεδα νερού (91-96%) και μπορούν να συμβάλλουν στην ενυδάτωση (Maughan et al., 2016). Το καρπούζι, το ροδάκινο, η πιπεριά, το μανγκο, και η ντομάτα, επίσης περιέχουν λυκοπένιο, μια ουσία που έχει συνδεθεί με την προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου (Story et al., 2010).
Οι ισορροπίες ηλεκτρολυτών, όπως το Νάτριο και το Κάλιο, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση (Sawka et al., 2007). Τα φορύτα και τα λαχανικά περιέχουν αυτούς τους ηλεκτρολύτες και μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της ομαλής κυκλοφορίας των υγρών μέσα στο σώμα.
Επιπλέον, η πρόσληψη αυτών των φρούτων παρέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν το σώμα από το οξειδωτικό στρεςς (Liu et al., 2009). Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αποτροπή των δωρεάν ριζών που μπορούν να προκαλέσουν "ζημιά" στα κύτταρα.
Συνοψίζοντας, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για την προώθηση της ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του σώματος, την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και την προώθηση της γενικής υγείας.
Πηγές:
- Popkin, B.M., D'Anci, K.E., Rosenberg, I.H., 2010. Water, hydration, and health. Nutrition Reviews, 68(8), pp.439-458.
- Maughan, R.J., Watson, P., Cordery, P.A., Walsh, N.P., Oliver, S.J., Dolci, A., Rodriguez-Sanchez, N., Galloway, S.D., 2016. A randomized trial to assess the potential of different beverages to affect hydration status: development of a beverage hydration index. The American Journal of Clinical Nutrition, 103(3), pp.717-723.
- Story, E.N., Kopec, R.E., Schwartz, S.J., Harris, G.K., 2010. An update on the health effects of tomato lycopene. Annual Review of Food Science and Technology, 1, pp.189-210.
- Sawka, M.N., Burke, L.M., Eichner, E.R., Maughan, R.J., Montain, S.J., Stachenfeld, N.S., 2007. American College of Sports Medicine position stand. Exercise and fluid replacement. Medicine and Science in Sports and Exercise, 39(2), pp.377-390.
- Liu, R.H., 2009. Potential synergy of phytochemicals in cancer prevention: mechanism of action. The Journal of Nutrition, 134(12), pp.3479S-3485S.
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 4-10 Φεβρουαρίου 2018
1. 4/2/2018 Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
Πώς θα μειώσουμε τον κίνδυνο να νοσήσουμε;
1. Δεν καπνίζουμε, και δεν καπνίζουμε μέσα στο σπίτι
2. Αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και φοράμε αντηλιακό
3. Ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή
4. Μειώνουμε την περιβαλλοντική μόλυνση
5. Ασκούμαστε
6. Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο νόσου της μητέρας
7. Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ
8. Εμβολιαζόμαστε κατά της Ηπατίτιδας Β και του ιού HPV
9. Παίρνουμε μέρος σε οργανωμένα προγράμματα εξέτασης και διάγνωσης καρκίνου
Διαβάστε τα άρθρα μου πάνω στον καρκίνο
- Η διατροφή στην πρόληψη του καρκίνου
- Βελτίωση του τρόπου ζωής για την πρόληψη του καρκίνου
- Μεσογειακή Διατροφή και Καρκίνος: πώς η προσκόλληση στην παραδοσιακή μας διατροφή, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να νοσήσουμε;
- Καρκίνος του μαστού: πώς θα προστατευτούμε μέσω της διατροφής;
2. Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο του Vice για την "βιομηχανία της ευεξίας" (συμπεριλαμβανομένου και του clean eating), η οποία έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, παρέα με την ορθορεξία και την προώθηση (επικίνδυνων και ψευδών) ψευδο-επιστημονικών ισχυρισμών!
3. Έστω ότι θέλετε να επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο. Πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα απευθυνθείτε στον ειδικό επαγγελματία και όχι σε κάποιον που παριστάνει το διαιτολόγο;
Διαβάστε το άρθρο μου εδώ!
4. Ποιός ο ρόλος της βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη;
5. Τι φρούτα και λαχανικά θα φάμε το Φλεβάρη;
6. Ψητες γεμιστές μελιτζάνες από τον Άκη Πετρετζίκη! Ένα πιάτο γεμάτο χρώμα, γεύση και θρεπτικά συστατικά!