Maternal Gestational Diabetes Is Associated with High Risk of Childhood Overweight and Obesity: A Cross-Sectional Study in Pre-School Children Aged 2–5 Years
Mantzorou, Maria, Dimitrios Papandreou, Eleni Pavlidou, Sousana K. Papadopoulou, Maria Tolia, Maria Mentzelou, Antigoni Poutsidi, Georgios Antasouras, Georgios K. Vasios, and Constantinos Giaginis. 2023. "Maternal Gestational Diabetes Is Associated with High Risk of Childhood Overweight and Obesity: A Cross-Sectional Study in Pre-School Children Aged 2–5 Years" Medicina 59, no. 3: 455. https://doi.org/10.3390/medicina59030455
Background and Objectives: Childhood obesity is a global public health concern with long-term and serious health implications. An important factor for childhood obesity is maternal gestational diabetes mellitus (GDM), which in turn impacts maternal and offspring long-term health. This study aimed to investigate the associations between maternal GDM and childhood weight status and multiple anthropometric and sociodemographic factors and perinatal outcomes. Materials and Methods: A total of 5348 children aged 2–5 years old and their paired mothers took part in the study. Questionnaires were utilized to evaluate the sociodemographic factors and perinatal outcomes as well as smoking habits, educational level, economic status, age, and parity status. Children’s anthropometric parameters were measured, and maternal medical history, preterm birth records, and anthropometric measures during pregnancy were retrieved by their medical records. Results: Overall, 16.4% of the children aged at 2–5 years were overweight, and 8.2% of them were affected by obesity, leading to a total 24.6% of children with overweight/obesity. Further, 5.5% of the enrolled mothers were diagnosed with gestational diabetes mellitus. GDM doubles the probability of childhood overweight/obesity at ages 2–5 years old independently of multiple confounding factors. Pre-pregnancy overweight and obesity, older maternal age, and smoking are risk factors for GDM, while GDM additionally increases the risk of preterm birth. Children of mothers that developed GDM were at greater risk of overweight or obesity, with the association between GDM and offspring’s weight status being independent of confounding factors. Conclusions: GDM is a severe public health issue with prolonged complications for both the mother and their children. Public health approaches and programs need to promote the negative role of pre-pregnancy weight and smoking status as well as the significance of a good glycemic control throughout gestation in women of childbearing age.
Ο διαβήτης κύησης της μητέρας σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο παιδικού υπέρβαρου και παχυσαρκίας: Μια συγχρονική μελέτη σε παιδιά προσχολικής ηλικίας 2-5 ετών
Η παιδική παχυσαρκία ανησυχεί την παγκόισμια ιατρική κοινότητα για τη δημόσια υγεία με μακροπρόθεσμες και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Ένας σημαντικός παράγοντας για την παιδική παχυσαρκία είναι ο μητρικός σακχαρώδης διαβήτης κύησης (ΣΔΚ), ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία της μητέρας και των απογόνων της. Αυτή η μελέτη στόχευε να διερευνήσει τις συσχετίσεις μεταξύ του μητρικού ΣΔΚ και της κατάστασης βάρους στην παιδικής ηλικίας και πολλαπλών ανθρωπομετρικών και κοινωνικοδημογραφικών παραγόντων και περιγεννητικών αποτελεσμάτων.
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 5348 παιδιά ηλικίας 2-5 ετών και οι μητέρες τους. Τα ερωτηματολόγια χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση των κοινωνικοδημογραφικών παραγόντων και των περιγεννητικών αποτελεσμάτων καθώς και των καπνιστικών συνηθειών, του μορφωτικού επιπέδου, της οικονομικής κατάστασης, της ηλικίας και της ισότητας. Μετρήθηκαν οι ανθρωπομετρικές παράμετροι των παιδιών και το ιατρικό ιστορικό της μητέρας, τα αρχεία πρόωρων τοκετών και οι ανθρωπομετρικές μετρήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανακτήθηκαν από τα ιατρικά τους αρχεία.
Συνολικά, το 16,4% των παιδιών ηλικίας 2-5 ετών ήταν στην κλίμακα του υπέρβαρου, και το 8,2% στην κλίμακα της παχυσαρκίας, με αποτέλεσμα συνολικά το 24,6% των παιδιών με υπέρβαρα/παχυσαρκία. Επιπλέον, το 5,5% των μητέρων διαγνώστηκε με σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Ο ΣΔΚ διπλασιάζει την πιθανότητα παιδικού υπέρβαρου/παχυσαρκίας σε ηλικίες 2-5 ετών, ανεξάρτητα από πολλούς συγχυτικούς παράγοντες. Το υπέρβαρο και η παχυσαρκία πριν από την εγκυμοσύνη, η μεγαλύτερη ηλικία της μητέρας και το κάπνισμα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για ΣΔΚ, ενώ ο ΣΔΚ αυξάνει επιπλέον τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Τα παιδιά μητέρων που ανέπτυξαν ΣΔΚ διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρβαρου ή παχυσαρκίας, με τη συσχέτιση μεταξύ του ΣΔΚ και της κατάστασης βάρους των παιδιών να είναι ανεξάρτητη από συγχυτικούς παράγοντες.
Ο ΣΔΚ είναι ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας με παρατεταμένες επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για τα παιδιά τους. Οι προσεγγίσεις και τα προγράμματα δημόσιας υγείας πρέπει να προάγουν τον ρόλο του βάρους πριν από την εγκυμοσύνη και τον αρντηικό ρόλο του καπνίσματος, καθώς και τη σημασία του καλού γλυκαιμικού ελέγχου καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Το άρθρο είναι ελεύθερο προς ανάγνωση στη σελίδα του επιστημονικού περιοδικού εδώ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους συγγραφείς.
Σπιτικά vegan snickers
Πολλές από τις αγαπημένες μας τυποποιημένες συνταγές μπορούμε πανεύκολα να φτιάξουμε στο σπίτι. Έτσι έχουμε τα αγαπημένα μας σνακ, σε μια πιο θρεπτική εκδοχή τους.
Εδώ θα βρείτε τα ωραιότερα snickers που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι. Η συνταγή έχει λίγα υλικά και είναι ιδανική και για vegan!
Για 8 snickers θα χρειαστείτε:
- 2/3 φλ αλεσμένη βρώμη στο μπλέντερ
- 1 φλ χουρμάδες medjool
- 2 γεμάτες κουταλιές φυστικοβούτυρο
- 1/3 φλ ανάλατα φυστίκια
- βανιλίνη
- κανέλα
- 100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
Εκτέλεση:
1. Καραμέλα χουρμα: Σε ένα μπλέντερ ανάμειξτε καλά τους χουρμάδες & το φυστικοβούτυρο με τη βανιλινη και την κανέλα
2. Βάση: Στη συνέχεια, αναμειξτε στο μπλέντερ την αλεσμενη βρώμη και 1/4 φλ του μιγματος καραμελας χουρμα
3. Σε ένα μικρό ταψάκι απλώστε και πιεστε καλά τη βάση των σνικερς. Βάλτε τη βάση για 10 λεπτά στην καταψυξη
4. Απλώστε την καραμέλα χουρμά πάνω απο τη βάση και τοποθετήστε από πάνω φυστίκια. Αφήστε τα σνίκερς στην κατάψυξη για 30 λεπτά να δέσει.
5. Κόψτε τα snickers σε 8 κομμάτια. Λιώστε τη σοκολάτα και απλώστε την σε όλες τις πλευρές του snickers.
6. Αφήστε τα snickers στο ψυγείο να δέσει η σοκολάτα.
7. Καλη απόλαυση!
Γραφτείτε στο newletter μας για να λαμβάνετε νέα και συμβουλές διατροφής!
Διαιτολογος, διατροφολόγος ή σύμβουλος διατροφής; Σε ποιόν θα απευθυνθούμε;
Διαιτολόγος, διατροφολόγος, σύμβουλος διατροφής, διαιτητικός, ολιστικός διατροφολόγος. Είναι το ίδιο; Ποιές είναι οι διαφορές τους; Σε ποιόν απευθυνόμαστε;
Ακούγονται παρόμοια, αν όχι ίδια, αλλά οι παραπάνω τίτλοι έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για αυτές, ειδικά όταν θέλουμε να απευθυνούμε σε έναν ειδικό σε θέματα διατροφής.
Στην Ελλάδα ο επίσημος και ελεγχόμενος τίτλος για τους ειδικούς σε θέματα διατροφής είναι εκείνος του “Διαιτολόγου-Διατροφολόγου”. Σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου οι δύο τίτλοι είναι διακριτοί, στην Ελλαδα ο διαιτολόγος είναι και διατροφολόγος!
Το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου είναι πλέον νομικά κατοχυρωμένο, συνεπώς δεν μπορεί οποιοσδήποτε να ενστερνιστεί τον τίτλο. Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι εδώ και λίγα χρόνια χρειάζονται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για την άσκηση του επαγγέλματος. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι έχουν ολοκληρώσει τετραετείς σπουδές στην επιστήμη της διαιτολογίας-διατροφής (BSc) σε ελληνικό ίδρυμα ή ίδρυμα του εξωτερικού μετά από αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ. Μεταπτυχιακό στον κλάδο της διαιτολογίας δεν αντιστοιχεί σε πτυχίο διαιτολόγου-διατροφολόγου, ούτε δίνεται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος! Επίσης, η παρακολούθηση σεμιναρίων και συνεδρίων δεν αντιστοιχούν σε τίλτους σπουδών.
Μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τους κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του διαιτολόγου-διατροφολόγου στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (πατήστε εδώ για να δείτε όλη τη λίστα). Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μπορούν να δημιουργήσουν και να λειτουργούν νόμιμο διαιτολογικό γραφείο με την αντίστοιχη άδεια λειτουργίας.
Ο ρόλος του διαιτολόγου-διατροφολόγου δεν περιορίζεται μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά ο διαιτολόγος-διατροφολόγος έχει εκπαιδευτεί πάνω στην διαιτητική θεραπεία και αντιμετώπιση ενός μεγάλου φάσματος ασθενειών, ενώ αποτελεί απαραίτητο μέλος στην αντιμετώπιση χρόνιων και μη ασθενειών (πχ. νεφοπάθειες, καρκίνος, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά, διατροφικές διαταραχές, ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος) σε συνεργασία με ιατρούς και ψυχολόγους.
Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι (σύμβουλος διατροφής, διαιτητικός, συμβουλος ευεξίας κ.α.) δεν ελέγχονται, και σημαίνει ότι τα άτομα δεν έχουν ολοκληρώσει 4ετείς σπουδές σε εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε τμήμα διαιτολογίας-διατροφής! Ακόμη και αν έχουν ολοκληρώσει τις 2ετείς σπουδές σε ΙΕΚ δεν σημαίνει ότι έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και εφόδια, ούτε έχουν επαγγελματικά δικαιώματα διαιτολόγου. Επιπλέον, δεν δίνεται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ούτε η δυνατότητα δημιουργίας νόμιμου διαιτολογικού γραφείου. Οι τίτλοι εκείνοι ουσιαστικά αντιστοιχούν σε επάγγελμα βοηθού του διαιτολόγου.
Δυστυχώς ανα την επικράτεια θα βρούμε αρκετούς που ενστερνίζονται τον τίτλο του διαιτολόγου-διατροφολόγου, ή διακριτά χρησιμοποιούν τον όρο διαιτολόγος ή διατροφολόγος και άλλους ευφάνταστους τίτλους (πχ. κβαντικός διαιτολόγος) και λειτουργούν ιδιωτικά γραφεία ή εργαζόνται σε κέντρα αισθητικής και εταιρείες συμπληρωμάτων “αδυνατίσματος”, και σε άλλες θέσεις, ή λειτουργούν "online διαιτολογικά γραφεία"!
Η άσκηση του επαγγέλματος του διαιτολόγου-διατροφολόγου χωρίς τις αντίστοιχες γνώσεις και νόμιμες επαγγελματικές διαπιστεύσεις θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του κοινού! Οι μόνοι ειδικοί πάνω στη διατροφή είτε για απώλεια βάρους, είτε σε νόσους σχετιζόμενες με τη διατροφή (πχ. διαβήτης, νεφροπάθειες, καρδιαγγειακά, λιπώδη διήθιση ήπατος, περι-εγχειριτικές οδηγίες διατροφής κ.α.) είναι οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος! Μην διστάζετε να ζητάτε να δείτε το πτυχίο του διαιτολόγου-διατροφολόγου σας, ειδικά αν δεν είναι κρεμασμένο στον τοίχο, ή και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος!
Η έγκυρη πληροφόρηση από τους πραγματικούς ειδικούς είναι αδιαπραγμάτευτη, και συνδέεται άμεσα με την υγεία μας!
Τελευταία ενημέρωση/Last update: 4/1/2020
Υπουργική απόφαση περί τεστ δυσανεξίας και βιοσυντονισμού
Τα τεστ δυσανεξίας είναι από τις πιο πετυχημένες "διατροφικές απάτες" των τελευταίων ετών. Πλέον και με υπουργική απόφαση τα τεστ δυσανεξίας απομυθοποιούνται!!!
Σύμφωνα με τα εν λόγω τεστ υπάρχουν κάποιες τροφές που μας παχαίνουν και άλλες που μας αδυνατίζουν. Όμως, σύμφωνα με τη βιοχημεία και τη φυσιολογία του οργανισμού μας κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο, του οποίου η κατανάλωση θα οδηγήσει σε αυτόματη αύξηση ή μείωση του βάρους μας. Αν προσλαμβάνουμε περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) από αυτή που χρειαζόμαστε το βάρος μας θα αυξηθεί, ενώ αν προσλαμβάνουμε λιγότερη το βάρος μας θα μειωθεί.
Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίστεψαν ότι πάσχουν από δυσανεξίες σε τρόφιμα και οτι η κατανάλωσή συγκεκριμένων τροφίμων ήταν η αιτία για αυξημένο βάρος ή για πρόσληψη βάρους.
Η απώλεια βάρους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τεστ δεν οφείλεται στην αποφυγή των τροφίμων αυτών, αλλά στην υποθερμιδική διατροφή που ακολουθεί το άτομο, ενώ τα τρόφιμα για τα οποία γίνεται το τεστ είναι κοινά και πολλές φορές προτείνεται η πλήρης αποφυγή τους, καθώς και η αποφυγή συστατικών που υπάρχουν σε πληθώρα τροφών!
Όμως, η αποφυγή κατανάλωσης αρκετών τροφών, ιδιαίτερα από μια ομάδα τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενός ή περισσοτέρων θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία!
Στην πραγματικότητα, όταν μιλάμε για "τροφική δυσανεξία" ή "τροφική υπερευαισθησία" αναφερόμαστε στη διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού μετά την κατανάλωση κάποιου συστατικού, η οποία οφείλεται σε προβλήματα του μεταβολισμού του συστατικού αυτού, όπως είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και η δυσανεξία στη γλουτένη (ή κοιλιοκάκη).
Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν έχουν το ένζυμο λακτάση, το οποίο μετατρέπει τη λακτόζη σε γλυκόζη και γαλακτόζη, επομένως η λακτόζη μεταβολίζεται από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα φούσκωμα και κοιλιακό άλγος.
Άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση νόσος, στην οποία το ανοσοποιητικό στρέφεται εναντίον της γλουτένης στον εντερικό αυλό με αποτέλεσμα την καταστροφή των εντερικών λαχνών, και πληθώρα εντερικών και εγω-εντερικών συμπτωμάτων. Η θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η εφόρου ζωής διατροφή χωρίς γλουτένη, την οποία τα άτομα πρέπει να ακοπλουθήσουν μετά από διάγνωση από τον ιατρό τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων:
"Κάποιοι όμως “βαφτίζουν” ως δυσανεξία στις τροφές την “τροφική υπερευαισθησία”, που αναφέρεται σε μια καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση προερχόμενη από διατροφικά συστατικά, τα συμπτώματα της οποίας για να εμφανισθούν, μπορεί να περάσουν από μερικές ώρες έως και ημέρες. Στην τροφική υπερευαισθησία εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα οι ανοσοφαιρίνες τύπου G* (IgG), οι οποίες προσδιορίζονται από τεστ. Οι τροφικές όμως υπερευαισθησίες αποτελούν στην ουσία αλλεργικές αντιδράσεις των τροφών στους ανθρώπους με κλασικότερα συμπτώματα τον κνησμό και τις πεπτικές διαταραχές. Η συμπτωματολογία τους μπορεί να συμπεριλάβει την επιδείνωση χρόνιων φλεγμονών του οργανισμού (π.χ. αρθρίτιδα, χρόνια ρινίτιδα, κλπ) ή να αποτελέσει έδαφος για την ανάπτυξη συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, δερματοπαθειών κλπ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα βρούμε επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, που να καταλήγει στο ότι η τροφική υπερευαισθησία, αυτό που κάποιοι εννοούν ως «τροφική δυσανεξία», οδηγεί σε παχυσαρκία και ότι αρκεί να αποβάλλουμε από το διαιτολόγιο τις τροφές που μας υποδεικνύει το τεστ, για να χάσουμε βάρος.
Η θέση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων είναι ότι κανένα εμπορικό τεστ που κυκλοφορεί στην αγορά (τεστ δυσανεξίας, αλλεργίας, DNA, γενετική ανάλυση τροφιμών ή οποιοδήποτε άλλο) δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για την ελάττωση του σωματικού βάρους.”
Διαβάστε τις υπουργικές αποφάσεις για τα τεστ δυσανεξίας και το βιοσυντονισμό:
https://www.ed-de.gr/images/diafora/test_dysanexias/test_dysanexias.pdf
https://www.ed-de.gr/images/diafora/test_dysanexias/biosyntonismos.pdf
Διαβάστε σχετικά με τα τεστ δυσανεξίας:
1. Ανακοίνωση του Π.Σ.Δ.Δ. http://www.hda.gr/anakoinosi-gia-test-poy-yposxontai-to/
2. Με σχετική απόφαση τάξη στη χρήση των τεστ τροφικής δυσανεξίας για αδυνάτισμα βάζει το υπουργείο Υγείας http://health.in.gr/news/healthpolicies/article/?aid=1500097116
3. Επίσημο “χαστούκι” στα τεστ δυσανεξίας http://virus.com.gr/episimo-chastouki-sta-test-disanexias/
4. Ανορθόδοξες δίαιτες: Μέρος Γ http://mantzorou.gr/el/blog/anorthodoxes-diaites-meros-g
* Οι ανοσοσφαιρίνες IgG θα λέγαμε ότι είναι δείκτης "ανοχής" και όχι "δυσανοχής" σε ένα τρόφιμο. Αυξάνονται φυσιολογικά μετά από κατανάλωση τροφής. Αν μετρήσουμε τις ανοσσοφαιρίνες IgG, αυτό που ουσιαστικά θα δούμε είναι τα τρόφιμα που το άτομο έφαγε το τελευταίο χρονικό διάστημα!