Τα διατροφικά νέα των εβδομάδων 1-12 Οκτωβρίου 2018

2018-10-13Άρθρα

1. Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού. 

Πολλές φορές ακούμε ότι το γάλα και το κόκκινο κρέας είναι απαγορευτικά για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου. Στην πραγματικότητα όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει!!!! Διαβάστε αναλυτικά τι ισχύει πραγματικά εδώ.

Παράλληλα, αρκετοί ασθενείς με καρκίνο ακολουθούν εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες. Μια μεγάλη έρευνα, όπως ήταν άλλωστε και αναμενόμενο, έδειξε ότι  η χρήση εναλλακτικών θεραπειών συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο! Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Δρ. Ειρήνης Δημίδη.

2. Παγκόμσια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας ήταν στις 11 Οκτώβρη.  

Φέτος επικεντρωθήκαμε στην εξάλειψη του στίγματος της Παχυσαρκίας!!!

Ας δούμε διατροφικά άρθρα σχετικά με το ρόλο του διαιτολόγου και με διάφορες δίαιτες:

Έχουμε συνδυάσει το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου με τον έλεγχο του σωματικού βάρους, και ειδικά την απώλεια βάρους. 

Στην πραγματικότητα, αν και ο ρόλος του διαιτολόγου ως ειδικός σε θέματα βάρους είναι εκείνος ο οποίος επικοινωνείται πιο συχνά, ο ρόλος του στην πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών είναι εκείνος που τον καθιστά σημαντικό και απαραίτητο μέλος μιας διεπιστημονικής ομάδας στην πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών!

Διαβάστε για το ρόλο του διαιτολόγου εδώ.

 

Την απώλεια βάρους πολλοί την επιθυμούν, και ειδικά την γρήγορη απώλεια βάρους! Πολλοί θα ήθελαν να ξυπνήσουν μια μέρα και το βάρος τους να είναι 5 ή 50 κιλά πιο κάτω!

Διαβάστε στο άρθρο μου:

  • Η γρήγορη απώλεια βάρους είναι εφικτή; 
  • Τι χάνουμε: λίπος ή μυική μάζα;
  • Και μετά το πέρας της δίαιτας, τι γίνεται; Είναι εφιτή ή διατήρησή του νέου σωματικού βάρους;

 

Παράδοξες δίαιτες υπάρχουν πολλές! 

Συχνά ακούμε για μια νέα, διαφορετική, μοναδική, αποτελεσματική δίαιτα που θα αλλάξει μια για πάντα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα μας και θα μας απαλλάξει από το περιττό βάρος, χωρίς θυσίες και κανόνες. 

Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να βγάλουμε 10 σελίδες τρόφιμα από τη διατροφή μας, και να πίνουμε πολλά υγρά και να κάνουμε και άσκηση! Έχει άλλωστε σίγουρο αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζονται 50 άγνωστοι σε εμάς άνθρωποι. 

Πώς θα ξεχωρίσουμε μια παράδοξη δίαιτα;

  1. Η δίαιτα υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους, πάνω από 1 κιλό την εβδομάδα, ενώ συχνά ακολουθείται από τη φράση "χωρίς κόπο".
  2. Το πρόγραμμα εμπεριέχει "υπερτροφές" (superfoods) ή αποκλείει τρόφιμα και ομάδες τροφίμων.
  3. Χρειάζεται ειδική εξέταση να βρούμε τα τρόφιμα που παχαίνουν ή δεν μπορεί να μεταβολίσει ο οργανισμός. Άλλες φορές προωθείται ότι τεστ βρίσκουν "αλλεργίες" ή "μόλυνση από Candida" που οδηγούν σε αύξηση του βάρους.
  4. Τρως όσο θες, ακολουθώντας κάποιους κανόνες.
  5. Χρειάζεται αποτοξίνωση για την έναρξη της απώλειας βάρους ή και σε τακτά χρονικά διαστήματα. 
  6. Το προγραμμα διατροφής είναι η "μαγική" ή "κρυφή" απάντηση στην θεραπεία χρόνιων ασθενιών. 

 

3. To φθινόπωρο έφτασε! Τα δροσερά πρωινά γεύματα σιγά- σιγά θα τα αντικαταστήσουν ζεστά πιάτα, όπως ο χυλός βρώμης, ή porridge, στα Αγγλικά!

Είναι θρεπτικό και χορταστικό, και μπορεί να φτιαχτεί γρήγορα, με πολλούς συνδυασμούς, να γίνει γλυκό ή και αλμυρό!

Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμη, δοκιμάστε το! Θα βρείτε τη συνταγή εδώ!

4. Αν αναρωτιέστε για τις ορμόνες που περιέχονται στα τρόφιμα, αυτό το άρθρο θα λύσει τις απορίες σας!

  •  Ορμόνες βρίσκουμε σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, στα φυτά, τα ζώα και φυσικά στον άνθρωπο! Είναι ουσίες απαραίτητες για τη ζωή, άλλωστε!
  •  Πολλές ορμόνες, ώντας πρωτεΐνες, πέπτονται στο γαστρεντερικό σωλήνα, και δεν περνούν στην κυκλοφορία του αίματός μας. 
  • Οι στεροειδής ορμόνες (φυτών και ζώων) μπορούν να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος, και να λειτουργήσουν όπως οι δικές μας στεροειδής ορμόνες, αλλά η ποσότητά τους είναι πολύ μικρή στο φαγητό, επομένως δεν αποτελούν πρόβλημα, ακόμη και όταν στα ζώα δίνονται ορμόνες!!!
  • Εφόσον όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί περιέχουν ορμόνες, όλα τα τρόφιμα, από το κρέας εως το μπρόκολο και τη σόγια θα περιέχουν ορμόνες, που δεν φαίνεται να επιρρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού μας! 
  • Άρα, την επόμενη φορά που θα αγοράσετε κάποιο τρόφιμο που παρουσιάζεται "χωρίς ορμόνες" να ξέρετε ότι στην πραγματικότητα περιέχει!!!!