Τοξίνες στο πιάτο μας;
Τα πάντα στη φύση είναι τοξικά, ακόμη και το νερό. Η σωστή ποσότητα κάνει τη διαφορά. Έτσι ακόμη και τρόφιμα που καταναλώνουμε συχνά μπορεί να έχουν τοξική δράση στον οργανισμό μας, αν και οι πιθανότητες για δηλητηρίαση από φυσικά παρούσες τοξίνες στα τρόφιμα είναι μικρές.
Σε μερικούς ανθρώπους, λόγω γενετικού προφίλ, παρουσιάζονται δυσανεξίες σε θρεπτικά συστατικά, όπως δυσανεξία στη λακτόζη λόγω απουσίας λακτάσης (ένζυμο που διασπά τη λακτόζη σε γακατόζη και γλυκόζη), όπου η κατανάλωση γάλακτος επιφέρει φούσκωμα και διάρροια.
Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην κοιλιοκάκη, ένα αυτοάνοσο νόσημα, η γλουτένη έχει τοξική δράση στον εντερικό αυλό. Όμως, σε όλους μας κάποια τρόφιμα που καταναλώνουμε περιέχουν τοξίνες που ενδέχεται να επιδράσουν στον οργανισμό μας σαν δηλητήρια, επιφέροντας συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, διάρροια, πυρετό έως και θάνατο.
Τα όσπρια όπως τα φασόλια και οι φακές είναι διαδεδομένα τρόφιμα, στη βάση της Μεσογειακής πυραμίδας.
Οι λεκτίνες στα όσπρια είναι πρωτεΐνες, οι οποίες προστατεύουν τα φυτά από εισβολείς-ζωύφια. Επομένως, και στον άνθρωπο, οι πρωτεΐνες αυτές, σε μεγάλη ποσότητα έχουν τοξική δράση, προκαλώντας ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος και διάρροια εντός λίγων ωρών. Για την αποφυγή της τοξικής αυτής δράσης, πριν μαγειρέψουμε τα όσπρια, τα μουλιάζουμε και τα βράζουμε πολύ καλά. Ακόμη και αν χρησιμοποιήσουμε κονσέρβα προ-μαγειρεμένων οσπρίων, είναι καλό να τα ξαναβράσουμε, ώστε να είμαστε σίγουροι για την ασφαλή κατανάλωσή τους.
Τα πικραμύγδαλα και τα κουκούτσια φρούτων περιέχουν κυανιούχες ενώσεις, οι οποίες με την καταστροφή τους, όπως με τη μάσηση επιφέρουν ναυτία, ζαλάδα και κοιλιακό άλγος. Όσον αφορά τα πικραμύγδαλα, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν με την κατανάλωση μόλις 4-5 πικραμυγδάλων! Γι’ αυτό καλό είναι να μην τα καταναλώνετε και να προτιμάτε την άλλη ποικιλία τυπικών αμυγδάλων. Η κατανάλωση πολύ λίγων κουκουτσιών μπορεί να μην επιφέρει κάποιο δυσάρεστο σύμπτωμα, αλλά μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί! Γι’ αυτό αποφύγετε την κατανάλωση κουκουτσιών!
Οι πατάτες περιέχουν σολανίνη, μια ουσία με τοξική δράση ακόμη και σε μικρή ποσότητα, η οποία μπορεί να επιφέρει διάρροια, πυρετό ή υποθερμία, ναυτία και έμετο, παράλυση και παραισθήσεις και άλλα συμπτώματα. Επομένως, εάν παρατηρήσετε ότι οι πατάτες σας έχουν χαλάσει, έχουν πράσινο χρώμα ή «ματάκια» αποφύγετε την κατανάλωσή τους. Μάλιστα, στην περίπτωση που οι πατάτες απλά έχουν βγάλει ρίζες («ματάκια») πρέπει να τις αφαιρέσετε πριν τις καταναλώσετε.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ψάρια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία μας. Όμως, τα μεγάλα ψάρια, όπως ο καρχαρίας και ο ξιφίας, περιέχουν υδράργυρο μέσω βιοσυσσώρευσης. Αυτό συμβαίνει διότι τα ψάρια αυτά τρέφονται με άλλα μικρότερα ψάρια, που και αυτά περιέχουν υδράργυρο. Έμβρυα που εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες υδραργύρου αργότερα εμφανίζουν χαμηλά σκορ σε τεστ προσοχής, μάθησης και μνήμης. Έτσι, γυναίκες που είναι έγκυες ή σχεδιάζουν να κυοφορήσουν και μικρά παιδιά πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση μεγάλων ψαριών, όπως σε μία φορά τις δύο εβδομάδες, χωρίς να έχουν καταναλώσει άλλο ψάρι αυτές τις μέρες ή μία φορά την εβδομάδα γατόψαρο ή θαλάσσια πέρκα, χωρίς να έχουν καταναλώσει άλλο ψάρι αυτήν την εβδομάδα.
Η ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε δεν περιορίζεται στη διατήρηση συνθηκών υγιεινής. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις πιθανές πηγές τοξινών στη διατροφή μας, να δίνουμε προσοχή στα τρόφιμα που καταναλώνουμε και να αποφεύγουμε την κατανάλωση άγνωστων προς εμάς τροφίμων.
4 Φεβρουαρίου 2018: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
Πώς θα μειώσουμε τον κίνδυνο να νοσήσουμε σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας;
1. Δεν καπνίζουμε, και δεν καπνίζουμε μέσα στο σπίτι
2. Αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και φοράμε αντηλιακό
3. Ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή
4. Μειώνουμε την περιβαλλοντική μόλυνση
5. Ασκούμαστε
6. Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο νόσου της μητέρας
7. Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ
8. Εμβολιαζόμαστε κατά της Ηπατίτιδας Β και του ιού HPV
9. Παίρνουμε μέρος σε οργανωμένα προγράμματα εξέτασης και διάγνωσης καρκίνου
Διαβάστε τα άρθρα μου πάνω στον καρκίνο:
Η διατροφή στην πρόληψη του καρκίνου
Βελτίωση του τρόπου ζωής για την πρόληψη του καρκίνου
Καρκίνος του μαστού: πώς θα προστατευτούμε μέσω της διατροφής;
Detection of dental plaque with disclosing agents in the context of preventive oral hygiene training programs
Aristeidis Fasoulas, Eleni Pavlidou, Dimitris Petridis, Maria Mantzorou, Kyriakos Seroglou, Constantinos Giaginis Detection of dental plaque with disclosing agents in the context of preventive oral hygiene training programs Heliyon 5 (2019) e02064
Η παρούσα μελέτη αφορά την χρησιμότητα παραγόντων αποκάλυψης της οδοντικής πλάκας. Η αναγνώριση της πλάκας σε συγκεκριμένες περιοχές του στόματος φαίνεται να επηρεάζεται από την ηλικία, το κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο, τον Δείκτη Μάζας Σώματος και την στοματική υγεία. Το φύλο δεν επηρεάζει τα σημεία ανίχνευσης οδοντικής πλάκας. Οι παράγοντες αποκάλυψης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα πρόληψης της στοματικής υγείας, τόσο για αποτελεσματικότερη καθοδήγηση σχετικά με τη χρήση εργαλείων στοματικής υγιεινής (οδοντόβουρτσα) όσο και για την αξιολόγησή τους.
Evaluating Mediterranean diet adherence in university student populations: Does this dietary pattern affect students' academic performance and mental health?
Antonopoulou, M, Mantzorou, M, Serdari, A, et al. Evaluating Mediterranean diet adherence in university student populations: Does this dietary pattern affect students' academic performance and mental health? Int J Health Plann Mgmt. 2019; 1– 17. https://doi.org/10.1002/hpm.2881
Ακολουθούν οι φοιτητές τη Μεσογειακή Διατροφή; Επηρεάζει η διατροφή την ψυχική τους υγεία; Πώς θα βοηθήσουμε τους φοιτητές να αποκτήσουν πιο υγιεινές διατρφικές συνήθειες;
Η παρούσα ανασκόπιση της βιβλιογραφίας αφορά τις παραπάνω ερωτήσεις.
Η προσκόλληση σε μια υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ), μπορεί να έχει ευεργετική δράση στους φοιτητές, προωθώντας την ακαδημαϊκή τους απόδοση και ποιότητα ζωής, καθώς και την ψυχική και σωματική τους υγεία. Η παρούσα μελέτη στοχεύει στην κριτική ανάλυση των σημερινών επιδημιολογικών στοιχείων σχετικά με την προσκόλληση των πανεπιστημιακών φοιτητών στην ΜΔ. Η βάση δεδομένων PubMed αναζητήθηκε διεξοδικά χρησιμοποιώντας σχετικές λέξεις-κλειδιά.
Οι διατροφικές συνήθειες των φοιτητών απομακρύνονται από τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα υγιεινά πρότυπα διατροφής, ειδικά για όσους ζουν μακριά από το σπίτι και ακόμη και για σπουδαστές με προέλευση Μεσογειακές χώρες. Οι περισσότερες από τις μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι η ασθενέστερη κατάσταση υγείας των σπουδαστών συνδέεται με τη χαμηλότερη προσκόλληση στη ΜΔ. Η υψηλότερη προσκόλληση στη ΜΔ συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ φοιτητηές που ανέφεραν οτι έχουν περισσότερο άγχος είχαν χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Η πρόσβαση των φοιτητών σε πληροφορίες και γνώσεις που παρέχονται από μαθήματα και διαλέξεις δεν βελτίωσε αποτελεσματικά τη συμμόρφωσή τους με τη ΜΔ. Η πλειοψηφία των φοιτητών, ακόμη και από τμήματα ιατρικής και διατροφής, έδειξε ανεπαρκή γνώση σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Λόγω της επιρροής της διατροφής στην ποιότητα ζωής και στην ψυχική και σωματική υγεία των μαθητών, είναι σημαντικό να αναπροσανατολιστεί η εστίαση της έρευνας σε αυτή τη σημαντική πτυχή.
Η ανασκόπιση έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πλέον διαβασμένες μελέτες του επιστημονικού περιοδικού International Journal of Health Planning and Management για το χρονικό διάστημα 2018-2019