Baked oatmeal με μπανάνα και σοκολάτα
Banana & chocolate baked oatmeal
Ο χυλός βρώμης αποτελεί μια εύκολη, γευστική και γρήγορη επιλογή για πρωινό.
Ο ψητός χυλός βρώμης, αγγλιστί baked oatmeal, είναι ιδανική επιλογή όταν θέλουμε να έχουμε έτοιμο πρωινό για όλη την οικογένεια (ή την εβδομάδα) από το προηγούμενο βράδυ! Η συνταγή είναι ιδανική και για vegetarians.
Διατροφικό tip: Η προετοιμασία των γευμάτων από πριν (meal prepping & meal planning) αποτελούν καλή στρατηγική για να ακολουθήσουμε πιο εύκολα το διατροφικό μας πλάνο και για να έχουμε περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα για άλλες δραστηριότητες!
Στο baked oatmeal μπορούμε να βάλουμε διάφορα φρούτα, όπως μήλο. Σε αυτή τη συνταγη θα φτιάξουμε baked oatmeal με μπανάνα & κομματάκια σοκολάτας!
Τι θα χρειαστείτε:
- 2 1/4 φλ. βρώμη
- 2 μπανανες λιωμένες με το πιρούνι
- 1 κ.γ. baking powder
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 βανιλίνη
- 2 αυγά
- 1 1/2 φλ. γάλα 1,5% ή ρόφημα αμυγδάλου
- 75 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα κομμενη σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπωλ τοποθετήστε τη βρώμη, το baking powder, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τη βανιλίνη.
- Σε ένα άλλο μπωλ αναμείξτε τη λιωμένη μπανάνα με το γάλα και το αυγό.
- Αναμείξτε καλά τα στερεά & υγρά μίγματα.
- Ανακατέψτε τα κομματάκια σοκολάτας
- Ψήστε στους 175 βαθμούς για 30-40 λεπτά.
- Καλή απόλαυση!
Πώς αντιμετωπίζουμε τη δυσκοιλιότητα;
H δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί αρκετά άτομα, είτε σε χρόνια βάση, είτε περιοδικά. Δυσκοιλιότητα θεωρείται η μείωση της συχνότητας των κενώσεων σε λιγότερες από τρεις την εβδομάδα.
Οι αιτίες που οδηγούν στη δυσκοιλιότητα ποικίλουν. Ενδέχεται να οφείλονται στον τρόπο ζωής, όπως στη χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, στην αγνόηση του αισθήματος προς αφόδευση, στην έλλειψη κίνησης, ενώ παρατηρείται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα, ενδοκρινικά, μεταβολικά, νευρομυϊκά και ψυχολογικά νοσήματα, καθώς και παθήσεις του εντέρου μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα.
Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της;
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών και υγρών είναι το κλειδί! Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα φρούτα, ειδικά όταν καταναλώνονται με τη φλούδα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Συστήνεται η καθημερινή λήψη 25 γραμμαρίων φυτικών ινών. Η ποσότητα αυτή μπορεί να καλυφθεί με την κατανάλωση 1/2-1 φλιτζανιού δημητριακών πρωινού ολικής άλεσης, όπως είναι η βρώμη, 2-3 φρούτων με τη φλούδα και δύο ατομικών μερίδων σαλάτας την ημέρα, ενώ η κατανάλωση οσπρίων και λαδερών μια με δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πρόσληψη φυτικών ινών.
Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα με υπακτική δράση, όπως το λάχανο, η βρώμη, τα φρούτα με σκληρούς σπόρους, το μέλι, τα σύκα, τα δαμάσκηνα και ο χυμός δαμάσκηνο.
Αναφορικά με τα υγρά, συστήνεται η πρόσληψη 30-35 ml υγρών ανά κιλό σωματικού βάρους, ενώ ως υγρά θεωρούνται το νερό, το γάλα χαμηλό σε λιπαρά, ο σκέτος καφές και το τσάι και άλλα ροφήματα χωρίς ζάχαρη. Οι χυμοί ανήκουν στα υγρά, αλλά -σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις του Ην. Βασιλείου- καλό είναι να μην ξεπερνούν τα 150 ml την ημέρα.
Τα τακτικά γεύματα και η επαρκής πρόσληψη λίπους είναι επίσης σημαντικά. Η αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και ο χορός, μπορούν επίσης να βοηθήσουν!
Πέρα από τις αλλαγές στη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα και συμπληρώματα βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, υπάρχουν βότανα και φυτικά προϊόντα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, λόγω της καθαρτικής τους δράσης, όπως το αραβικό κόμμι.
Στα φαρμακεία βρίσκουμε και καθαρτικά σκευάσματα, των οποίων η χρήση μπορεί να βοηθήσει, όμως δεν αποτελούν λύση πρώτης γραμμής, αλλά χρησιμοποιούνται εφόσον οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν έχουν επιφέρει αποτέλεσμα.
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό φαινόμενο, ενώ κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική συχνότητα εντερικών κινήσεων. Οι αλλαγές στη διατροφή και την κίνηση παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ η καταπολέμηση του άγχους επίσης μπορεί να βοηθήσει.
Τι να προσφέρω και τι να προσέξω στο τραπέζι του γάμου μου;
Μετά από κάθε γάμο και βάπτιση έρχεται η ώρα της δεξίωσης. Η προετοιμασία τψων δεξιώσεων είναι πολύ σημαντική και απαιτεί χρόνο, ενώ ένα από τα ιδιαίτερα και μάλλον πιο δύσκολα μέρη της ετοιμασίας δεν είναι άλλο από το φαγητό. Εκατοντάδες άτομα, το καθένα με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και ενδεχομένως ανάγκες, θα πρέπει να τραφούν με εύγευστο, ευπαρουσίαστο και ασφαλές φαγητό!
Πώς θα εξασφαλίσει ένα ζευγάρι ότι το φαγητό που θα προσφέρει θα πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις;
- Οι αλλεργίες (και η κοιλιοκάκη) ολοένα και αυξάνονται, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους καλεσμένους να χρειάζεται να καταναλώσουν τρόφιμα ειδικής διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι από τα παρεχόμενα γεύματα, ένα μέρος θα πρέπει να μην περιέχει κοινά αλλεργιογόνα και γλουτένη. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα αυτά παρασκευάζονται και διατηρούνται σε ξεχωριστό μέρος, για αποφυγή επιμολύνσεων. Επίσης, λόγω νηστείας ή χορτοφαγίας μπορείτε να έχετε και μια vegetarian ή vegan επιλογή. Μπορείτε να ρωτήστε τους καλεσμένους για πιθανές αλλεργίες ή κοιλιοκάκη, κατά την επιβεβαίωση της πρόσκλησης.
- Για τα παιδιά μπορείτε να έχετε ειδικό “μενού” με τρόφιμα αγαπητά σε παιδιά, όπως burger και ζυμαρικά.
- Η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων είναι απαραίτητη. Ειδικά σε γάμους το καλοκαίρι, τα τρόφιμα που αλλοιώνται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου (πχ. τυριά, σαλάτες) δεν θα πρέπει να παραμείνουν εκτός ψυγείου για πολλή ώρα. Βεβαιωθείτε ότι το catering διαθέτει πιστοποίηση συστήματος HACCP.
- Η ασφάλεια των καλεσμένων είναι επίσης σημαντική, οπότε φροντίστε να παρέχετε κοκτέιλ και ποτά χωρίς αλκοόλ για τους οδηγούς!
- Η ποικιλία στα προσφερόμενα τρόφιμα είναι κλειδί! Ειδικά αν κάνετε μπουφέ είναι εύκολο να έχετε ποικιλία φαγητών και σαλάτας. Επιπλέον, το κρέας/κοτόπουλο μπορεί να συνοδευτεί με διαφορετικές σάλτσες, όπως σάλτσα μήλου ή καυτερή σάλτσα, για πιο gourmet επιλογές. Στα γλυκά επίσης είναι ωραία η ποικιλία, πέρα από την τούρτα, με παγωτά ή ποικιλία μικρών γλυκών (ταρτάκια, μους κ.α.). Μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε, αλλά προσοχή στην υπερβολή.
- Συνενοηθείτε από πριν για τρόπους μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Βεβαιωθείτε ότι φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί θα δωριστεί σε άπορες οικογένειες ή ιδρύματα, και το φαγητό που δεν καταναλώθηκε από τα πιάτα θα ανακυκλωθεί σε κομποστ ή θα δοθεί σε ζώα.
Quinoa & chia seed brittle
If you are tired of using quinoa in salads , try using it in a sweet recipe! Make a quinoa brittle!
Enjoy as is or break it into small pieces in your yogurt.
What you will need:
- 1/2 cup quinoa (raw / uncooked)
- 1/2 cup oats
- 1/4 cup chia seeds
- 1 tbsp. cinnamon
- 1/2 cup honey
- 2 tbsp. Extra virgin olive oil
Preheat the oven at 160ºC
- In a bowl, mix all ingredients except honey and olive oil
- Heat the honey & olive oil together in the microwave or in a saucepan and mix them with the rest of the ingredients
- On a baking sheet with non-stick paper, pour the mixture in a relatively thin layer in the center of the pan. The mixture will melt and spread!
- Bake for 10-15 minutes in the oven.
- Allow the brittle to cool well and cut into pieces. Otherwise, after it cools down a bit, make cuts with a knife and when it is fully cool cut it in pieces.