Διατροφική μαγιά: Τι είναι και πώς χρησιμοποιείται;

2021-04-19Άρθρα

Η διατροφική μαγιά έχει κάνει την εμφάνισή της σε χορτοφαγικές συνταγές τα τελευταία χρόνια, και έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Η διατροφική μαγιά προέρχεται από τον ίδιο μύκητα όπως η μαγιά που χρησιμοποιούμε στην αρτοζαχαροπλαστική και στη μπύρα, τον Saccharomyces cerevisiae, έχοντας υποστεί διαφορετική επεξεργασία, και πωλείται σε μορφή σκόνης ή ως μικρές νιφάδες.

Στη διατροφική μαγιά, ο μύκητας απενεργοποιείται («σκοτώνεται») με αποτέλεσμα να  λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά του, με τυρένια & αλμυρή γεύση.

Η διατροφική μαγιά είναι ένα vegan προϊόν, το οποίο αποτελεί πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχείων Ψευδαργύρου, Σεληνίου και Μαγγανίου,  καθώς και αντιοξειδωτικών. Στην πλειοψηφεία των προιόντων διατροφικής μαγιάς, έχουν προστεθεί επιπλέον βιταμίνες, οι οποίες αναγράφονται στην διατροφική ετικέτα!

Πέρα από τα μικροθρεπτικά συστατικά, η διατροφική μαγιά περιέχει και πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας, περί τα 2 γραμμάρια ανά κουταλιά της σούπας και φυτικές ίνες περί τα 5 γραμμάρια ανά 2 κουταλιές της σούπας. Έτσι, η διατροφική μαγιά αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγικές και vegan διατροφές.

Πώς χρησιμοποιείται η διατροφική μαγιά;

-    Στη θέση του τυριού σε ζυμαρικά
-    Για έξτρα γεύση σε αρτοσκευάσματα (πχ. αλμυρα muffins), σαλάτες, σάλτσες και γεύματα όπως σούπες ή πουρέ
-    Σε ποπκορν