Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 7-12 Ιανουαρίου 2018

2018-01-12Άρθρα

1. Το βάρος μας αυξομειώνεται καθημερινά. Γι' αυτό αξιολογούμε την πρόοδο απώλειας βάρους σε βάθος χρόνου!!!

2. "Raw water": η νέα (επικίνδυνη) μόδα στο νερό!!! 

Αν και στην αρχή πίστευα ότι ήταν φάρσα, η νέα επικίνδυνη και ακριβή (60 δολλάρια/ μπουκάλα!) μόδα είναι η κατανάλωση αφιλτράριστου νερού. Και όχι δεν εννοώ από τη βρύση, χωρίς φίλτρο, αλλά από πηγές, χωρίς να φιλτραριστεί! 

Ως αποτέλεσμα, μικροοργανισμοί και ιοί, Αρσενικό, απόβλητα, φυτοφάρμακα και άλλες ουσίες μένουν στο αφιλτράριστο νερό, και όταν καταναλωθεί ο καταναλωτής βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, πέρα από διάρροια!

Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ λόγω μη πόσιμου νερού έχουν πεθάνει και πεθαίνουν αρκετοί άνθρωποι!

3. H κετογονική δίαιτα (ketogenic diet) είναι μια θεραπευτική δίαιτα, η οποία χρησιμοποιείται σε ασθενείς με επιληψία, υπό επίβλεψη ιατρού και διαιτολόγου που δεν αποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή, ενώ είναι και υπό έρευνα για άλλες παθήσεις.

Εδώ και δεκαετίες τη δίαιτα αυτή την έχουν μετατρέψει σε μια από τις πολλές παράδοξες δίαιτες που κυκλοφορούν. Πέρα από τον όρο κετογονική δίαιτα θα βρείτε παραλλαγές της δίαιτας ως Atkins, Paleo, αλλά και με άλλα ονόματα. Φέτος, μάλιστα οι κετογονικές δίαιτες είναι στις πέντε χειρότερες δίαιτες για το 2018, σύμφωνα με τον Βρετανικό Σύλλογο Διαιτολόγων!

4. Ο Angry Chef Anthony Warner στο παρακάτω άρθρο αναλύει τα φετινά βιβλία αδυνατίσματος με τον μοναδικό του τρόπο!

Συνεχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα βιβλία για αδυνάτισμα, γραμμένα όχι από διαιτολόγους, αλλά από αυτοαποκαλούμενους διατροφολόγους, γυμναστές, σεφ και διασημότητες που έχασαν βάρος.

Τα αυξημένα ποσοστά υπερβάλλοντος σωματικού βάρους αποτελούν πέρα από θέμα προσωπικής υγείας, και ένα μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Παράλληλα, ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων βρίσκεται ή έχει κάνει στο παρελθόν δίαιτα, αλλά το προβλημα της παχυσαρκίας αντί να μετριάζεται, όλο και διογκώνεται! 

Τι έχουν να μας προσφέρουν τα βιβλία αδυνατίσματος; 

-Κάποιοι μπορεί να βοηθηθούν ή να κινητοποιηθούν. 

-Άλλοι θα βρουν τις προτεινόμενες συνταγές (με αβοκάντο και ομελέτες όπως παρατηρεί σε κάθε βιβλίο ο Angry Chef) ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

-Πολλοί, όμως, μπορεί να απογοητευτούν και αυτό γιατί τα βιβλία αδυνατίσματος, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν περιέχουν τόσο συμβουλές διατροφής, αλλά μη τεκμηριωμένους περιορισμούς τροφίμων και ομάδων τροφίμων, κανόνες, ενώ διαιωνίζουν μύθους γύρω από τη διατροφή. 

Καθένας μας είναι διαφορετικός. Έχει διαφορετικές ανάγκες, διατροφικές προτιμήσεις, budget, και στόχους. Το θέμα δεν είναι να αδυνατίσουμε. Όλες οι δίαιτες λειτουργούν στην απώλεια βάρους, αρκεί να τρώμε λιγότερο από αυτό που χρειαζόμαστε. Το θέμα είναι να είμαστε υγιείς, να έχουμε υγιή σχέση με το φαγητό και να μην ξεχνάμε την κοινωνική του υπόσταση, και αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, τότε να κάνουμε με έναν υγιή τρόπο που θα μας βοηθήσει μακροπρόθεσμα.

5. Τι να προτιμήσουμε για ένα θρεπτικό σνακ;

- Αποξηραμένα φρούτα (με ή χωρίς ξηρούς καρπούς)
- Φρουτοσαλάτα
-Μήλο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, ψημμένο στο φούρνο με κανέλλα
- Μήλο κομμένο σε φέτες με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι με μέλι
- Γιαούρτι με φρεσκοκομμένα ή παγωμένα φρούτα
- Σπιτικά popcorn αρωματισμένα με μπαχαρικά
- Ψημμένα ρεβύθια με μπαχαρικά (ψήστε στο φούρνο βρασμένα ρεβύθια, πασπαλισμένα με μπαχαρικά, πάνω σε μια λαδόκολλα)
- Μίνι ομελέτα με λαχανικά ψημμένη σε ταψάκι για cupcakes
- Ψωμί με αβοκάντο και ντομάτα
- Λαχανικά κομμένα σε λωρίδες με χούμους 
- Λαχανικά κομμένα σε λωρίδες με τυρί
- Energy balls