Τροφικές Αλλεργίες και Δυσανεξίες

Παιδιά και ενήλικες υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες.
Αναφορικά με τις τροφικές αλλεργίες, κατόπιν εξετάσεων σε αλλεργιολόγο για την εξέταση και διάγνωση των αλλεργιών, η διατροφή πρέπει να μεταβληθεί ώστε να αποφεύγονται τα αλλεργιογόνα (π.χ. θαλασσινά, ξηροί καρποί, αυγό, γαλακτοκομικά, σουσάμι, σόγια κ.α.) και τα προϊόντα στα οποία προστίθενται.
Σκοπός της διαιτητικής παρέμβασης είναι η αποφυγή των συστατικών και τροφών αυτών, χωρίς να διαταράσεται η θρεπτική αξίας της συνολικής διατροφής του ατόμου, καθώς και η εκπαίδευση του για τους τρόπους μαγειρέματος, ανάγνωσης των ετικετών τροφίμων και εύρεση λύσεων σχετικά με τη νέα διατροφή και τις κοινωνικές υποχρεώσεις.
Αναλόγως, και με τις τροφικές δυσανεξίες, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη, και η αυτοάνοση νόσος κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλυοτένη), η διατροφή προσαρμόζεται για να καλύψει τις ανάγκες του ατόμου, χωρίς να ζημιώνεται η ποιότητα της διατροφής, ενώ μεγάλη έμφαση δίδεται στην διατροφική εκπαίδευση.
Αναφορικά με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και την ευαισθησία σε ορισμένες τροφές, στο διαιτολογικό γραφείο εφαρμόζεται το πρωτόκολλο low FODMAP diet, ύστερα από επιτυχή εκπαίδευση της διαιτολόγου-διατροφολόγου στην εφαρμοφή του σχήματος στο King's College London.