Πώς θα κάνουμε τις συνταγές μας πιο θρεπτικές τα Χριστούγεννα;
Οι γιορτές είναι συνυφασμένες με γευστικά εδέσματα και οικογενειακά τραπέζια με φαγητά που δεν έχουμε στην καθημερινότητά μας. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι προσέχουν την ποιότητα της διατροφής τους, και αναζητούν συνταγές για πιο θρεπτικά φαγητά και γλυκά, που συνδυάζουν την υπέροχη γεύση με την θρεπτικότητα, στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής.
Πώς θα κάνουμε το γιορτινό τραπέζι πιο θρεπτικό;
1. Εμπλουτίζουμε με λαχανικά
Οι σαλάτες σίγουρα δεν λείπουν από τα τραπέζια. Μπορούν, όμως, να γίνουν πολύ πιο ενδιαφέρουσες και ελκυστικές με την προσθήκη φρούτων, όπως μήλο ή/και ρόδι, ενώ πέρα από το κλασσικό λαδόξυδο, μπορούμε να δώσουμε επιπλέον γεύση με ωραία dressing, όπως η vinaigrette.
Άλλος ένας τρόπος να εμπλουτίσουμε με λαχανικά τα πιάτα μας είναι να ψήσουμε μαζί με τις πατάτες, κυδώνια, γλυκοπατάτες, μανιτάρια ή/και κολοκύθα. Έτσι, δίνουμε στα φαγητά όχι μόνο επιπλέον φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά και χρώμα και ιδιαίτερες γεύσεις.
Τέλος, μια καλή ιδέα είναι να δοκιμάσουμε και νέες συνταγές με πρωταγωνιστές λαχανικά και όσπρια, από ψητό κουνουπίδι με μπαχαρικά (το οποίο είναι όντως πολύ γευστικό!) ή ψητά φαλάφελ.
2. Μαγειρεύουμε πιο ελαφρά
Στην Ελλάδα, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι πρωταγωνιστής στα πιάτα μας, και βρίσκεται στην βάση της Μεσογειακής Διατροφής, καθώς χρησιμοποιείται για κάθε μαγειρεική χρήση. Πολλές φορές, όμως, το υπερκαταναλώνουμε, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κατά πολύ οι θερμίδες του γεύματος (1 κουταλιά της σούπας έχει γυρω στις 130 θερμίδες). Ουκ εν τω πολλω το ευ, αλλωστε! Μάλιστα, λόγω του ότι έχουμε πολλά φαγητά στο τραπέζι και οι μερίδες είναι αυξημένες, η ποσότητα του ελαιολάδου που εν τέλει καταναλώνουμε είναι υψηλή.
Συνεπώς, μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα του ελαιολάδου, χρησιμοποιώντας λιγότερο ελαιόλαδο, αποφεύγοντας το τσιγάρισμα και το τηγάνισμα. Χρησιμοποιώντας μέτριες ποσότητες ελαιολάδου, το φαγητό γίνεται πιο ελαφρύ, χωρίς να μειώνεται η γευστικότητά του. Μάλιστα, αν χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο προς το τέλος του μαγειρέματος διατηρούμε και υψηλότερες ποσότητες από τα αντιοξειδωτικά που περιέχει.
Αναφορικά με τη χρήση βουτύρου, είναι προτιμότερο να το αντικαταστήσουμε με το ελαιόλαδο για ακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά!
3. Προσέχουμε το αλάτι
Πέρα από το ελαιόλαδο, και το αλάτι έχει την τιμιτική του σε πολλά φαγητά, για περισσότερη γεύση. Όπως συστήνεται και στη Μεσογειακή Διατροφή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιγότερο αλάτι και να προσθέσουμε λεμόνι, μυρωδικά και μπαχαρικά για περισσότερη γεύση.
4. Λίγα και καλά
Στα οικογενειακά τραπέζια, η ποικιλία φαγητών είναι μεγάλη! Μάλιστα, όπως και στις εξόδους για φαγητό, μέχρι να βγει το κυρίως φαγητό, έχουμε χορτάσει με τα ορεκτικά και τα πρώτα πιάτα.
Αντί να κουραστούμε να φτιάχνουμε πολλά και διαφορετικά εδέσματα, μπορούμε να φτιάξουμε λιγότερα ορεκτικά, έτσι ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο κυρίως γεύμα, και να αφήσουμε χώρο και για το γλυκό!
5. Η απόλαυση του φαγητού είναι μέρος της υγιεινής διατροφής
Το φαγητό είναι ανάγκη, αλλά είναι και απόλαυση, ενώ έχει και κοινωνικό χαρακτήρα! Πολλές φορές λέμε ότι απολαμβάνουμε το φαγητό, ενώ στην πραγματικότητα απολαμβάνουμε οχι τη γεύση αλλά το γεγονός οτι το φαγαμε, ενώ άλλες φορές τρώμε με τύψεις, χάνοντας κάθε απόλαυση. Μάλιστα, για τα άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής, ο αποκλεισμός τροφίμων/γλυκισμάτων αναπόφευκτα θα επιφέρει την υπερκατανάλωσή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στο γιορτινό τραπέζι, λοιπόν, ας μην καλέσουμε τις τύψεις, και ας απολαύσουμε την ωραία παρέα, την υγεία μας, και το καλό φαγητό!
Έχετε ερωτήσεις για τις μετρήσεις & τις συνεδρίες μας; Διαβάστε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε!
Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε ένα πρόγραμμα διατροφής;
Τι απαγορεύεται σε ένα προγραμμα διατροφής;
Από τις πιο κοινές ερωτήσεις που δέχομαι στο γραφείο είναι αν επιτρέπεται να μπει στο προγραμμα διατροφής κάποιο φαγητο, το οποίο θεωρείται "παχυντικο", από τη μπανάνα και τα ζυμαρικά έως κάποιο γλυκο και τον μουσακά.
Γιατί να απαγορευεται όμως ένα φαγητό ή γλυκό ή τρόφιμο;
Καταρχάς, δεν υπάρχουν παχυντικα και αδυνατιστικα τροφιμα.
Κατά δεύτερον, στόχος του προγραμματος και της συνεργασίας με τον διαιτολογο-διατροφολογο είναι η σταδιακή βελτίωση διατροφικών συνηθειών & συμπεριφορών.
Η απαγόρευση κατανάλωσης αγαπημένων τροφίμων δεν μας βοηθά να φτάσουμε το στόχο μας, αντιθέτως μας κάνει να τα λαχταράμε ακόμη πιο πολυ & εν τέλει να τα υπέρκαταναλώσουμε!
Η διαχείριση καταστάσεων που μας κάνει να υπέρ καταναλώνουμε φαγητά ή γλυκά είναι το σημαντικο κομμάτι στη μακροπροθεσμη βελτίωση των διατροφικών συμπεριφορων, και όχι η προσωρινή απαγόρευσή τους.
Το φαγητό είναι ανάγκη & απόλαυση!
Ανορθόδοξες δίαιτες: Μέρος Γ
Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, στα περιοδικά και το ίντερνετ, βλέπουμε νέες δίαιτες να έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Όλο και κάποιος νέος τρόπος για μόνιμη, γρήγορη και ανώδυνη απώλεια βάρους προκύπτει και όλο και κάποιο συστατικό στη διατροφή φταίει που «κόλλησε η ζυγαριά». Οι δίαιτες ανάλογα με την ομάδα αίματος, οι δίαιτες χωρίς γλουτένη και ανάλογα με διατροφικές δυσανεξίες είναι μερικοί από αυτούς τους τρόπους.
Μια δίαιτα που έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια, είναι η δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος, σύμφωνα με την οποία αποκλείονται τρόφιμα ανάλογα με την ομάδα αίματος του ατόμου λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένα τρόφιμα είναι ανεκτά μόνο από ορισμένες ομάδες αίματος.
Ο Βρετανικός Σύλλογος Διαιτολόγων - Διατροφολόγων τονίζει ότι δεν υπάρχει επιστημονική βάση, αλλά ψευδοεπιστήμη πίσω από τη δίαιτα αυτή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.
Η δίαιτα χωρίς γλουτένη μάλλον είναι η δίαιτα που όλοι σίγουρα έχουν ακούσει τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ απλή: αποκλείει κάθε πηγή γλουτένης -αν και δεν είναι σίγουρο ότι οι ακόλουθοί της ξέρουν πού βρίσκεται η γλουτένη, καθώς υπάρχουν πολλές κρυφές πηγές της πρωτεΐνης. Η εν λόγω δίαιτα δεν επιτρέπει την κατανάλωση της γλουτένης, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη και υποτίθεται ότι παχαίνει.
Στην πραγματικότητα, η γλουτένη δεν παχαίνει και ο αποκλεισμός της από τη δίαιτα είναι απαραίτητος μόνο σε περίπτωση κοιλιοκάκης, μιας αυτοάνοσης ασθένειας. Μάλιστα, τα προϊόντα δίχως γλουτένη περιέχουν περισσότερο λίπος από τα συμβατικά και περισσότερες θερμίδες, οπότε η κατανάλωσή τους μόνο στην απώλεια βάρους δε θα βοηθήσει.
Τέλος, μια νέα μόδα στη διατροφή είναι τα τεστ διατροφικής δυσανεξίας. Οι τροφές μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις στον οργανισμό, όπως αλλεργία και δυσανεξία.
Στην περίπτωση της δυσανεξίας σε μια τροφή, τα άτομα με διατροφική δυσανεξία σε ένα συστατικό μπορούν να το καταναλώσουν σε μικρή ποσότητα (π.χ. ένα ποτήρι γάλα σε περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη), αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες θα έχουν δυσάρεστα συμπτώματα, κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα.
Τα πολυδιαφημισμένα όμως αυτά τεστ δυσανεξίας, όχι μόνο δεν αναφέρονται στις διατροφικές δυσανεξίες, αλλά συνδέουν τα αποτελέσματά τους με την πρόσληψη βάρους! Δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο που από μόνο του θα προκαλέσει αύξηση βάρους! Είναι το ενεργειακό περιεχόμενο της διατροφής που καθορίζει το ενεργειακό ισοζύγιο και την πρόσληψη ή την απώλεια βάρους.
Μάλιστα, λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που πήραν τα τεστ αυτά, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας κατέληξε στο ότι «ουδεμία σχέση έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με το σωματικό βάρος ή το μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμισή του, την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου με αυτόν το σκοπό.
Οποιοσδήποτε επικαλείται κάτι τέτοιο, εκμεταλλεύεται με δόλο την άγνοια του κοινού».
Είναι πολλές οι δίαιτες που υπόσχονται δραστικές αλλαγές στο βάρος σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό συστατικό που να παχαίνει ή να αδυνατίζει.
Το κλειδί στην απώλεια βάρους είναι μια υποθερμιδική, αλλά ισορροπημένη δίαιτα, σύμφωνα με τις διατροφικές προτιμήσεις και το καθημερινό πρόγραμμα του κάθε ατόμου, καθώς και τακτική άσκηση προς αποφυγή απώλειας μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της δίαιτας.
Η νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου
Με αφορμή το Δελτίο Τύπου που Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων την ανακίνωση της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, σήμερα 20/07/2018, ως απάντηση στην ερώτηση κ. Μπαργιώτα στη Βουλή για τις προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου που θα διαβάσετε παρακάτω θα ήθελα και εγώ να σας ενημερώσω για την νόμιμη άκσηση του επαγγέλματος.
Σε σχέση με άλλα επαγγέλματα υγείας θα λέγαμε ότι το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου είναι ένα νέο επάγγελμα, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, και του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους, καθώς η διατροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία μας. Ο διαιτολόγος - διατροφολόγος είναι ο μοναδικός ειδικός που μπορεί να κατευθύνει το κοινό σε βελτιωμένες διατροφικές συνήθειες, αλλά και να καταρτίσει και να εκπαιδεύσει πάσχοντες σχετικά με τη διαιτητική θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσουν.
Μέχρι και πριν λίγα χρόνια το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου δεν ήταν κατοχυρωμένο επάγγελμα, δηλαδή καθένας είχε την ελευθερία να δηλώσει ότι είναι διαιτολόγος, χωρίς να έχει αποφοιτήσει από τμήμα διαιτολογίας - διατροφολογίας. Το 2014 βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθμ. 133/2014, το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου είναι επισήμως κατοχυρωμένο, μέσω της απόκτησης της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος. Σύμφωνα με το διάταγμα, για να γίνει κάποιος -αδειούχος- διαιτολόγος - διατροφολόγος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τετραετείς σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ή σε τμήμα ΤΕΙ της χώρας ή να έχει αποκτήσει αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ τίτλο σπουδών στο εξωτερικό, καθώς και οργανωμένη πρακτική άσκηση διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους. Παράλληλα, η διαιτολογική πράξη που ασκείται αποκλειστικά και μόνο από αδειούχους διαιτολόγους - διατροφολόγους αναλύεται στην ιστοσελίδα Υπουργείου Υγείας. Στη χώρα μας, μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ή διδακτορικό σε τμήμα διαιτολογίας - διατροφής δεν επαρκεί για απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος διαιτολόγου - διατροφολόγου.
Δυστυχώς, και λόγω της έλλειψης κατοχύρωσης του επαγγέλματος, και της έλλειψης ενημέρωσης του κοινού, ανά την επικράτεια υπάρχουν άτομα που παριστάνουν τους διαιτολόγους - διατροφολόγους, με αρκετούς να διατηρούν διαιτολογικά γραφεία ή να εργάζονται σε κέντρα αισθητικής. Τα άτομα εκείνα μπορεί να έχουν παρακολουθήσει μαθήματα σε ΙΕΚ για να γίνουν βοηθοί διαιτολόγου (ή αλλιώς διαιτητικοί ή σύμβουλοι διατροφής), χωρίς όμως να έχουν κανένα δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του διαιτολόγου - διατροφολόγου, λόγω της ανεπαρκούς εκπαίδευσης που προσφέρουν αυτά τα ιδιωτικά και κρατικά κέντρα κατάρτισης. Άλλες φορές ακούμε περιπτώσεις γυμναστών και αυτο-αποκαλούμενων γυμναστών που προσφέρουν διαιτολογικές υπηρεσίες παρανόμως, ενώ δεν είναι λίγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας που αυθαίρετα προσθέτουν μετά τον τίτλο ειδίκευσής τους τον τίτλο του διαιτολόγου, με αποτέλεσμα να παραπλανούν το κοινό, με δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία πρακτικές και συμβουλές!
Επίσης, πρόσφατα παρατηρείται αύξηση στην προώθηση «προϊόντων ή σκευασμάτων αδυνατίσματος» μαζί με διατροφικές συμβουλές που γίνεται (παράνομα) από μη καταρτισμένα άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με την επιστήμη διαιτολογίας - διατροφής, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία των καταναλωτών σε κίνδυνο!!!
Είναι θέμα υγείας να εμπιστεύεστε αποκλειστικά και μόνο διαιτολόγους - διατροφολόγους με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος!
Θα βρείτε τη λίστα με τους αδειούχους διαιτολόγους-διατροφολόγους στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων εδώ.
Εάν έχετε επισκεφτεί κάποιον αυτο-αποκαλούμενο διαιτολόγο μπορείτε να ενημερώσετε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατοφολόγων ή την Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος.
Για επιπλέον πληφορορίες ή ερωτήσεις μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου!
Δελτίο Τύπου του ΠΣΔΔ
"Αθήνα, 20-07-2018
Αρ. Πρωτ. 396
Δελτίο Τύπου ΠΣΔΔ, 20/07/2018 – Ερώτηση κ. Μπαργιώτα στη Βουλή για τις προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την επερώτηση του βουλευτή Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κου Κ. Μπαργιώτα για τις προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου Διατροφολόγου.
Ο αποκλεισμός από την άσκηση επαγγέλματος, όπως η επερώτηση αναφέρει, δεν οφείλεται σε γραμματική ερμηνεία που οδηγεί σε αδικία, αλλά σε προάσπιση της Δημόσιας Υγείας από άτομα που με μη επαρκή εκπαίδευση, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, θα κληθούν να καθοδηγήσουν διατροφικά τον υγιή ή νοσούντα πληθυσμό. Η άσκηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου κατοχυρώνεται μετά από επαρκείς σπουδές 4ετούς φοίτησης, καθώς και οργανωμένη πρακτική άσκηση διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται από κανένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών δεν εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε κανένα επάγγελμα. Για παράδειγμα, μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο κύριος βουλευτής δεν μιλά για την αντίστοιχη «αδικία» της μη κατοχύρωσης της ιατρικής ιδιότητας για οποιονδήποτε αποφοιτά από μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών των Ιατρικών σχολών της χώρας.
Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη δυσφορία μας και να επιστήσουμε την προσοχή σε κινήσεις, που για λόγους που ξεπερνούν την κοινή λογική και πιθανώς υποκρύπτουν υστερόβουλες σκέψεις θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία, παρέχοντας το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου σε άτομα που στερούνται της βασικής εκπαίδευσης στον συγκεκριμένο τομέα!
Τέλος, ο ΠΣΔΔ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ευρύ κοινό για την προαγωγή και προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, αλλά και την προάσπιση του επαγγέλματος από μη ειδικούς, υπενθυμίζει, ότι μόνο οι κάτοχοι Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’αριθμ. 133/2014, σχετικά με τον καθορισμό των προϋποθέσεων άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, έχουν το δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου. Για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν τίθεται ουδεμία συζήτηση για τη διεύρυνση των προϋποθέσεων νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος Διαιτολόγου-Διατροφολόγου.
Με εκτίμηση
το Διοικητικό Συμβούλιο"
Ανακοίνωση της ΕΔΔΕ
"Ανακοίνωση Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας αναφορικά με το ερώτημα του βουλευτή της Δημοκρατικής συμπαράταξης κυρίου Μπαργιώτα για τις προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου.
Με αφορμή την ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κου Μπαργιώτα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το αν θα διευρυνθούν οι προϋποθέσεις απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος του Διαιτολόγου Διατροφολόγου και προς άτομα κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου, θα θέλαμε να κάνουμε τις παρακάτω επισημάνσεις:
Αρχικά το ερώτημα εμφανέστατα αναζητά απάντηση προς εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτου προσώπου. Που μάλλον έχει συναντήσει νομικά προβλήματα στο να νομιμοποιήσει την δραστηριότητα του σαν Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Ελλάδα. Και που επειδή δεν μπορεί να υπερκεράσει το φράγμα στην ανομία που λέγεται Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος αναζητά νομική παράκαμψη με τροποποίηση του ΠΔ 133/2014.
Παραπέρα θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον ερωτώντα βουλευτή ότι δεν υπάρχει κάποιο γραμματικό ή εκφραστικό ή συντακτικό λάθος στο Προεδρικό Διάταγμα. Είναι με σαφήνεια και απόλυτη διαύγεια διατυπωμένη (σε όλη του την έκταση και όχι μόνο στο με σκοπιμότητα παρουσιαζόμενο απόσπασμα του Προεδρικού Διατάγματος) η σαφής πρόθεση της Ελληνικής Πολιτείας να αποδώσει το δικαίωμα να φέρουν το τίτλο του Διαιτολόγου Διατροφολόγου αλλά και να ασκούν το επάγγελμα του Διαιτολόγου Διατροφολόγου ΜΟΝΟ αυτοί που προέρχονται από συγκεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα με συγκεκριμένο ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ και πιστοποιημένη από την Ελληνική Πολιτεία κατάρτιση. Για αυτό και γίνεται ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ αναφορά στα ιδρύματα αυτά και όχι γενική και αόριστη τοποθέτηση.
Η (υπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες και ανάγκες) ερώτηση του Βουλευτή βρίσκει την απόλυτη και ξεκάθαρη απάντηση της μέσα στο ίδιο το ΠΔ 133/20014 που έρχεται να ορίσει και την διαδικασία απονομής της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος σε όσους δεν προέρχονται από τα ρητά αναφερόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Έτσι λοιπόν (όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στο ΠΔ 133/2014) μέσα από την διαδικασία αναγνώρισης και αντιστοίχησης ακαδημαϊκών προσόντων στο ΔΟΑΤΑΠ είτε μέσα από την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στο ΣΑΕΠ κάποιος μπορεί να αποκτήσει Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα και τόσο διάφανα. Δεν χρειάζεται να “ξεχειλώσει” η νομοθεσία για να εξυπηρετηθούν τα όποια συμφέροντα.
Παραπέρα θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι όπως σε όλα τα επαγγέλματα που απαιτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (πχ, ιατρού, φυσιοθεραπευτή, νοσηλευτή, ψυχολόγου, δικηγόρου, πολιτικού μηχανικού, ηλεκτρολόγου μηχανικού κλπ) αναγκαίο κριτήριο είναι η απόκτηση βασικού τίτλου σπουδών στην αντίστοιχη ειδικότητα. Η επιστήμη της Διατροφής και Διαιτολογίας παγκοσμίως, όπως κάθε επιστήμη υγείας θεωρείται, ξεχωριστή επιστήμη λόγω του πολύ μεγάλου επιστημονικού της πεδίου.
Οι βασικές σπουδές του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου καλύπτουν της βασικές γνώσεις σε ένα εύρος αντικειμένων για να μπορέσει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος να αντιμετωπίσει υπεύθυνα και με ασφάλεια τόσο φυσιολογικές όσο και παθολογικές καταστάσεις. Μεταπτυχιακοί τίτλοι σε αντικείμενα όπως εργοφυσιολογία, ιατρική ή ακόμα και διαιτολογία δεν μπορούν να καλύψουν το απαιτούμενο εύρος γνώσεων για την άσκηση του επαγγέλματος. Η ιδέα αυτή, σκεπτόμενοι λογικά, αγγίζει τα όρια της παράνοιας αν αναλογιστούμε ότι ένας φυσιοθεραπευτής με μεταπτυχιακό στην παιδιατρική θα μπορούσε να ασκήσει το επάγγελμα παιδιάτρου, ένας κοινωνιολόγος που έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακό στο διεθνές δίκαιο το επάγγελμα του δικηγόρου και ένας διαιτολόγος που έχει παρακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό στον μεταβολισμό των οστών το επάγγελμα του ορθοπεδικού.
Ας κατανοήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι όσο δεν θεσμοθετεί το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου των Διαιτολόγων Διατροφολόγων, όσο υποκύπτει στις πιέσεις τρίτων και δεν προχωρά στον άμεσο προσδιορισμό της Διαιτολογικής Πράξης, όσο δεν αυστηροποιεί και δεν συγκεκριμενοποιεί τις ποινές απέναντι σε φαινόμενα ψευτοειδικών ψευτοδιαιτολόγων τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα “παρεμβάσεων” για αντιεπιστημονική και πέρα από κάθε λογική αλλαγής της νομοθεσίας.
Και όσο οι ποινές θα παραμένουν χάδι τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι ΩΡΛ - ειδικοί θρέψης, οι “Ολιστικοί” παθολόγοι που θεραπεύουν το καρκίνο, και οι πνευμονολόγοι με τα μαγικά τεστ δυσανεξίας που έχε απαγορεύσει το Υπουργείο θα παραβιάζουν τη νομοθεσία και θα θέτουν σε αμφισβήτηση τη λογική, το αίσθημα δικαίου και τη δημόσια υγεία.
Για εμάς η προάσπιση της δημόσιας υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη. Καλούμε λοιπόν το υπουργείο και τους πολιτικούς φορείς για άμεση απάντηση σε προκλήσεις ισοπέδωσης της επιστημονικότητας και της δημόσιας υγείας.
Εκ μέρους του Διοικητικού συμβουλίου
Ο Πρόεδρος
Σπυρίδων Κανελλάκης
Ο Γραμματέας
Βασίλειος Τσιρώνης"