Το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

2016-01-27Articles

Ο καρκίνος αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου παγκοσμίως, ενώ είναι από τις ασθένειες που προκαλούν μεγάλο φόβο, αν και τα ποσοστά επιτυχούς θεραπείας και επιβίωσης των ασθενών έχουν αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια.

Φυσικά, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και η έρευνα έχει κάνει σημαντικά βήματα όσον αφορά την αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου και την έγκαιρη διάγνωση αρκετών τύπων καρκίνου.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου, όχι μόνο σαν προστατευτικός, αλλά και ως παράγοντας κινδύνου!

Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, το ζαμπόν και τα λουκάνικα, βρίσκονται στην ίδια κατηγορία καρκινογόνων με το τσιγάρο, το αλκοόλ, το αρσενικό και τον αμίαντο.

Συγκεκριμένα, τα επεξεργασμένα κρέατα πλέον αποτελούν σαφή καρκινογόνα (κατηγορία 1) για ανάπτυξη καρκίνου, ενώ το κόκκινο κρέας (εκτός ψαριού και πουλερικών) αποτελεί πιθανή αιτία καρκίνου (κατηγορία 2Α), όπως δείχνουν πάνω από 800 έρευνες που μελετήθηκαν από τον οργανισμό «International Agency for Research on Cancer».
Μάλιστα, πέρα από τη συσχέτιση της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, πλέον υπάρχει πλήθος ερευνών που δείχνουν μια πιθανή συσχέτιση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο του στομάχου και του προστάτη και της κατανάλωσης αλλαντικών με τον καρκίνο του στομάχου!

Συγκεκριμένα, άτομα που καταναλώνουν επί το πλείστον κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας έχουν 17% και 18% αντίστοιχα μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σχέση με αυτούς που το καταναλώνουν σπάνια.

Η αρνητική επίδρασή τους οφείλεται σε χημικές ουσίες που υπάρχουν φυσικά ή προστίθενται και άλλες που παράγονται κατά την επεξεργασία, κατά το ψήσιμο των κρεάτων αυτών.
Τι σημαίνει όμως αυτό για τη διατροφή μας; Θα πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε κόκκινο κρέας και αλλαντικά;

Το γεγονός ότι η συχνή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο δε σημαίνει ότι κάθε γεύμα που περιέχει κόκκινο κρέας ή αλλαντικό είναι επιβλαβές! Μάλιστα, το κρέας αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου και ψευδαργύρου. Αντιθέτως, όταν κάποιος τρώει συχνά μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και αλλαντικών, τότε οδηγείται σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου. 
Η μέτρια κατανάλωσή κρέατος, κατά το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, δεν είναι επιβλαβής για τον οργανισμό.

Για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου προτείνεται η κατανάλωση κρεάτων σε ποσότητα 70 γραμμαρίων ή λιγότερο την ημέρα, δηλαδή 490 γραμμάρια ή λιγότερο κόκκινου κρέατος και αλλαντικών την εβδομάδα. 
Αυτή η ποσότητα μπορεί να μεταφραστεί σε ένα τοστ με αλλαντικό την ημέρα και δύο μερίδες των 140 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος την εβδομάδα!

Αν κάποιος καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος και αλλαντικών, μπορεί να το αντικαταστήσει σε ένα ή παραπάνω γεύματα με πουλερικά, ψάρι ή όσπρια. Ακόμη, σε σάντουιτς αντί για κάποιο αλλαντικό μπορεί να μπει ψητό κοτόπουλο, τόνος σε νερό ή σολομός.
Τέλος, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αλλά και στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου.

Ο οργανισμός «World Cancer Research Fund» προτείνει για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, την τακτική άσκηση και την υγιεινή διατροφή, το θηλασμό και τη σωστή πρόληψη. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διατροφή, προτείνεται η αποφυγή των ενεργειακά πυκνών, πλούσιων σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη τροφίμων και η μείωση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος και των αλλαντικών.

Αντίθετα, συνιστάται η προτίμηση στην κατανάλωση τροφίμων όπως όσπριων, λαχανικών και φρούτων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ το αλκοόλ περιορίζεται σε ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες την ημέρα. Μάλιστα, οι επιζώντες από καρκίνο συστήνεται να ακολουθούν τις οδηγίες για την πρόληψη του, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης της ασθένειας.