Διατροφικοί μύθοι: Τελικά τι ισχύει; (Μέρος Δ΄)
Με διάφορες παράδοξες δίαιτες να έχουν κάνει την εμφάνισή τους, και συμβουλές από άτομα που δεν γνωρίζουν από διατροφή (πχ. food bloggers) να έρχονται σε αντίθεση με τις συστάσεις από οργανισμούς υγείας, μας κάνουν να αναρωτιόμαστε: τι ισχύει τελικά;
1. Οι σπιτικοί χυμοί είναι πολύ καλύτεροι από τους έτοιμους χυμούς, και είναι καλύτερο να φάω τα φρούτα μου μαζεμένα!
Αδιαμφισβήτητα, οι σπιτικοί χυμοί είναι ανώτεροι ποιοτικά των έτοιμων χυμών! Πέρα από την εκτενή τους επεξεργασία, πολλές φορές οι έτοιμοι χυμοί περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, βελτιωτικά γεύσης και χρώματος. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να καταλάβει από πού προέρχονται τα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, έτσι και με τους χυμούς, είτε είναι σπιτικοί, είτε έτοιμοι, τα σάκχαρα και τα υπόλοιπα συστατικά θα έχουν την ίδια επεξεργασία από τον οργανισμό μας. Τα σάκχαρα των χυμών περνούν άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος μας, ενώ σε αντίθεση τα σάκχαρα των φρούτων περνάνε πιο αργά, λόγω των φυτικών ινών των φρούτων. Ως ένα ποσοστό οι φυτικές ίνες των χυμών αλλοιώνονται, ενώ πολλές φορές είτε τις αφαιρούμε στο σπίτι, είτε μένουν πάνω στον αποχυμωτή! Επιπλέον, για τους παραπάνω λόγους, τα φρούτα μάς χορταίνουν περισσότερο, σε σχέση με τους χυμούς, και είναι προτιμότερο να τα επιλέξουμε, αντί των χυμών, και ας είναι και σπιτικοί! Βέβαια, οι χυμοί μπορούν να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο, και να έχουμε υπόψη ότι μπορεί για ένα χυμό να χρειαστεί να στύψουμε 3-4 πορτοκάλια, αλλά ο χυμός δεν μετράει σαν 3-4 μερίδες φρούτων και λαχανικών!
2. Παίρνω συμπληρώματα βιταμινών, ακόμη και αν δεν έχω ελλείψεις, γιατί μας κάνουν καλό.
Τα συμπληρώματα βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών δεν θα μας βοηθήσουν εάν δεν έχουμε έλλειψη ή χαμηλά επίπεδα βιταμινών, ή σιδήρου ή άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, ειδικά αν ακολουθούμε μια ποικίλη διατροφή. Μάλιστα, μεγάλες έρευνες με συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών (Α και Ε), σταμάτησαν πρόωρα, καθώς οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση στη θνησιμότητα, και στον καρκίνο του πνεύμονα σε καπνιστές. Επιπλέον, μελέτη έδειξε πρόσφατα ότι η συμπληρωματική αγωγή με βιταμίνη Ε και σελήνιο για πέντε χρόνια, δεν προλαμβάνει την άνοια. Επίσης, το σελήνιο φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Η βιταμίνη Ε μάλιστα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Πριν λίγες ημέρες από άλλη μελέτη φάνηκε πως η συμπληρωματική αγωγή με βιταμίνη D και ασβέστιο δεν οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο. Έτσι, είναι προτιμότερο να μην παίρνουμε χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς ιατρικό λόγο, συμπληρώματα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, αλλά να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή, από την οποία θα λάβουμε τις απαραίτητες βιταμίνες και τα άλλα μικροθρεπτικά συστατικά.
3. Θα φτιάξω/αγοράσω υγιεινό γλυκό χωρίς ζάχαρη, με λάδι καρύδας και σιρόπι αγαύης!
Πολλές συνταγές, αλλά και κάποια συσκευασμένα τρόφιμα τον τελευταίο καιρό, διαφημίζονται ως «υγιεινά», ενώ συχνά γράφουν ότι είναι χωρίς ζάχαρη και άλλα «δαιμονοποιημένα συστατικά». Όμως, βλέπουμε πολύ συχνά η ζάχαρη να αντικαθίσταται από άλλα σάκχαρα, όπως σιρόπια ή μέλι, χωρίς να βελτιώνεται το τελικό προϊόν από άποψη θερμίδων και σακχάρων. Επιπλέον, το λάδι καρύδας που έχει κατακλύσει την αγορά, είναι έλαιο με κορεσμένα λιπαρά, τα οποία καλό είναι τα έχουμε περιορισμένα στη διατροφή μας. Με μία κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας, παίρνουμε όλη την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που μας αναλογεί σε μια ημέρα! Μάλιστα, το βούτυρο είναι καλύτερη επιλογή από το λάδι καρύδας! Φυσικά, το ελαιόλαδο που είναι πηγή ακόρεστων λιπαρών, είναι η κάλλιστη επιλογή για τις συνταγές μας και την υγεία μας. Εάν λοιπόν θέλετε να φτιάξετε ένα πιο υγιεινό γλυκό, μειώστε τη ζάχαρη της συνταγής, και χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο!
Τα διατροφικά νέα των εβδομάδων 20-26 Μαρτίου 2017
1. Η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών είναι ευεργετική για τη σωματική υγεία μας. Μπορεί όμως να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα και στην ψυχική μας υγεία! Μια νέα έρευνα σε 60.404 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 45 ετών έδειξε ότι η κατανάλωση 5-7 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα σχετίζεται με 14% χαμηλότερο στρες, σε σχέση με την κατανάλωση 0-4 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μάλιστα, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα για τις γυναίκες με την έρευνα να δείχνει ότι η κατανάλωση 5-7 φρούτων την ημέρα σχετίζεται με 23% χαμηλότερο στρες στις γυναίκες, σε σχέση με την μηδενική κατανάλωση φρούτων ή την κατανάλωση 1 μερίδας την ημέρας. http://www.medicalnewstoday.com/articles/316414.php
2. Δοκιμάστε να φτιάξετε σπιτικό, νηστίσιμο κουλούρι Θεσ/νίκης! http://mantzorou.gr/el/blog/spitiko-koyloyri-thesnikis-polysporo-kai-oli...
3. Έφτασε η μέρα που περιμέναμε τόσα χρόνια; Θα τρώμε σοκολάτα και θα φεύγουν οι ρυτίδες, θα βελτιώνεται το δέρμα μας; Ερευνητές έφτιαξαν μια σοκολάτα, η οποία σύμφωνα με τα πειράματά τους μειώνει τη φλεγμονή και αυξάνει τη ροή του αίματος στο δέρμα. Αν και άλλοι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα των συστατικών της σοκολάτας αυτής… η ελπίδα πεθαίνει τελευταία! Η σοκολάτα πωλείται στο Harrods προς 43 λίρες τα 157 γραμμάρια ( 21 μερίδες των 7.5 γραμμαρίων)!!! http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/11423029/Anti-agein...
4. Τις ημέρες της νηστείας μπρορείτε να φτιάξετε αντί για μπιφτέκια και κεφτεδάκια φαλάφελ. Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτά τα διαφορετικά φαλάφελ από φακές με σως από ταχίνι! http://mantzorou.gr/el/blog/falafel-apo-fakes-kai-dressing-apo-tahini
5. Τι είναι η οικογενής υπερχοληστερολαιμία; Πώς αντιμετωπίζεται; https://drive.google.com/file/d/0B2-5ufdAzmwccWRNYWVwbHAzMjg/view
Τι σνακ θα πάρει το παιδί σας στο σχολείο;
Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους έρχεται και η ανησυχία και η απορία για το τι θα πάρει το παιδί σας στο σχολείο, ως σνακ! Συνήθως τα παιδιά προτιμούν να αγοράζουν τρόφιμα από το κυλικείο, καθώς από εκεί αγοράζουν οι συμμαθητές τους και δεν θέλουν να ξεχωρίζουν.
Όμως, λόγω του ελλιπή ελέγχου των τροφίμων που πωλούνται στα κυλικεία, εκεί βρίσκουν σφολιατοειδή, σάντουιτς, σοκολάτες, και άλλα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και σάκχαρα, δηλαδή τρόφιμα που είναι καλό να καταναλώνονται λιγότερο συχνά, και όχι καθημερινά!
Είναι προτιμότερο το παιδί να παίρνει για το σχολείο σνακ από το σπίτι, τα οποία να είναι θρεπτικά, γευστικά, και ευπαρουσίαστα, ώστε το παιδί να προτιμήσει αυτά από τα προϊόντα του κυλικείου!
Τι σνακ μπορείτε να φτιάξετε, έτσι ώστε το παιδί να τα προτιμήσει και να μην τα γυρίσει πίσω;
Καταρχάς, είναι σημαντικό το παιδί να λάβει μέρος στην διαδικασία της προετοιμασίας των σνακ. Έτσι, θα φτιάξει κάτι που θα του αρέσει πολύ, αλλά θα είναι και περίφανο που έχει τις δεξιότητες να φτιάχνει μόνο του (ή με λίγη βοήθεια από τους γονείς) ένα γευστικό γεύμα!
1. Το σάντουιτς και το τοστ είναι από τις πιο εύκολες, απλές και γρήγορες λύσεις που μπορείτε να τα φτιάξετε το πρωί. Προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης, αραβική πίτα ή τορτίγια, και προσθέστε τυρί και γαλοπούλα, ή σολομό με τυρί κρέμα, ή τόνο με λίγη μαγιονέζα light, και προσθέστε λαχανικά διαφόρων χρωμάτων (πχ. πιπεριές, μαρούλι, αβοκάντο) ή και μανιτάρια.
Ρωτήστε το παιδί σας τι θα του άρεσε να προσθέσετε! Για εύκολη κατανάλωση κόψτε το τοστ ή το σάντουιτς σε κομμάτια, ή δώστε του διάφορα σχήματα με σκεύη κοπής για μπισκότα.
2. Το σπιτικό κέικ, οι πίτες και η πίτσα αποτελούν μια καλή επιλογή, ειδικά ως ένα διαφορετικό σνακ για το σχολείο. Μια με δυο φορές την εβδομάδα μπορείτε να φτιάξετε μαζί με το παιδί σας, κέικ, πίτα ή πίτσα της επιλογής του ως σνακ. Μιας που το ίδιο έχει επιλέξει τη συνταγή, είναι πιθανότερο να προτιμήσει τη σπιτική εκδοχή από το προϊόν του κυλικείου. Χρησιμοποιείστε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, ενώ τα φρούτα και τα μπαχαρικά δίνουν γλυκιά και ιδιαίτερη γεύση σε πίτες και κέικ.
3. Το κουλούρι μαζί με τυρί ή/και γαλοπούλα, λαχανικά είναι μια επίσης πολύ καλή επιλογή. Μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι ή να το αγοράσετε από το φούρνο, να το κόψετε και να το γεμίσετε.
4. Τα φρούτα είναι απαραίτητο συνοδευτικό για το κολατσιό του παιδιού. Δώστε του φρούτα που είναι εύκολο να καταναλωθούν, χωρίς πολλά ζουμιά, όπως μήλο ή μπανάνα. Αυτή την εποχή και το σταφύλι είναι μια καλή επιλογή. Είναι προτιμότερο το παιδί να φάει ένα φρούτο από το να πιεί χυμό, καθώς τα φρούτα είναι καλύτερη πηγή φυτικών ινών, ενώ τα σάκχαρα περνούν στην κυκλοφορία του αίματος με πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι τα σάκχαρα στους χυμούς.
Μαζί με τα φρούτα μπορείτε να δώσετε στο παιδί και ένα σακουλάκι με ξηρούς καρπούς, ή σπιτικά ποπκορν αρωματισμένα με μπαχαρικά ή κανέλλα.
Μη ξεχνάτε ότι κάποια παιδιά έχουν αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς. Μιλήστε στο παιδί σας και πείτε του να ρωτήσει τους συμμαθητές του για τυχόν αλλεργίες, πριν κεράσουν ή φάνε στην τάξη τους ξηρούς καρπούς.
5. Οι μινι-ομελέτες σε φόρμες για κεκάκια muffin είναι μια χορταστική επιλογή για τα παιδιά, όπου μπορούν να επιλέξουν τα υλικά που θα μπουν στη μινι-ομελέτα (πχ. τυρί & ντομάτα, τυρί & γαλοπούλα, μανιτάρια, κ.α.)
6. Οι σπιτικές μπάρες δημητριακών είναι εύκολες να γίνουν, και πολύ πιο χορταστικές από τις έτοιμες μπάρες δημητριακών. Ζητήστε τη βοήθεια των παιδιών για την προετοιμασία τους! Αν είναι εύκολο μπορείτε να συνδυάσετε τη μπάρα δημητριακών με 1 μερίδα γιαούρτι ή γάλα.
7. Μπορείτε να φτιάξετε ντιπ γιαουρτιού ή χούμους και να το συνοδέψτε με κομμένα λαχανικά, όπως αγγούρι, καρότο και πιπεριές, αρκεί να αρέσει στο παιδί και να μπορεί να τα διατηρήσει σε ψυγείο!
Αγοράστε σακούλες τροφίμων και δοχεία με ωραία χρώματα και σχήματα, ώστε να κάνετε την παρουσίαση του γεύματος ακόμη πιο ελκυστική!
Δώστε το καλό παράδειγμα παίρνοντας και εσείς σνακ από το σπίτι, ενώ μπορείτε να επικοινωνήστε και με άλλους γονείς, ώστε να δίνετε στα παιδιά σνακ από το σπίτι.
Το σνακ στο σχολείο είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα που τρώει ένα παιδί, μετά το πρωινό. Ένα πλήρες σνακ βοηθάει ώστε το παιδί να συμπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται στη μέρα, να μην πεινάσει μέχρι το μεσημέρι και να έχει ενέργεια για τα μαθήματα και το παιχνίδι.
Καλή προετοιμασία και καλή απόλαυση!!!
“Αυγά” scrambled χωρις αυγά
H έρευνα αναδεικνύει την κατανάλωση σόγιας και των προϊόντων της ως ωφέλιμη στην υγεία γυναικών και ανδρών, όλων των ηλικιών! H σόγια και τα προϊόντα της έχουν πολλές χρήσεις στη μαγειρική, και είναι ιδανική για τους χορτοφάγους και για όσους νηστεύουν!
“Αυγά” scrambled χωρις αυγά: άλλος ένας τρόπος να χρησιμοποιήοσυμε το τόφου!
Υλικά για 1 χορταστική μερίδα:
- 1 συσκευασία τόφου (firm tofu)
- 1 κ.σ. εξαιρετικά παρθενο ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μιξ για κάρυ
- 1 μικρό κρεμμύδi
- Ντοματίνια
- Κόκκινη πιπεριά
- Μανιτάρια
- 1 φέτα ψωμί
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ μαδίστε το τόφου σε μικρα κομμάτια
- Προσθέστε το μιγμα κάρυ
- Κοψτε στα 2 τα ντοματίνια και σε μικρά κομμάτια την πιπεριά και το κρεμμύδι
- Σωτάρετε τα ντοματίνια, το κρεμμύδι και την πιπεριά στο τηγάνι με 1 κ.σ. εξαιρετικά παρθενο ελαιόλαδο
- Προσθέστε το τοφου και μαγειρέψτε το για 3 λεπτά περίπου
- Σερβίρετε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί