Τα διατροφικά νέα των εβδομάδων 23-27Απριλίου 2018
1. Πόσο σημαντικές είναι οι φυτικές ίνες για τη διατροφή και την υγεία;
Διαβάστε στο άρθρο της Δρ Ειρήνη Δημίδη όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις φυτικές ίνες!!!
2. Έχετε δοκιμάσει να φάτε τραγανό μούσλι με smoothie ή γρανίτα; Το acai bowl είναι κλασσικό Βραζιλιάνικο πιάτο με βάση ένα smoothie από το φρούτο acai. Αν και έχει γίνει της μόδας εδώ και χρόνια μόλις πριν λίγο καιρό το δοκίμασα και ξετρελάθηκα! Βρείτε τη συνταγή εδώ.
Αν δεν βρείτε acai σε σκόνη, πολύ απλά παραλλείψτε τη!
3. Παγωτό φυστικοβούτυρο με σοκολάτα και μπανάνα, ιδανικό για τις ηλιόλουστες μέρες του Απρίλη!!!
Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτή την πανεύκολη συνταγή με 4 υλικά.
Θα χρειαστείτε 4 παγωμένες μπανάνες, 200 ml ρόφημα αμυγδάλου (μπορεί να χρησιμοποιηθεί γάλα 1,5%!), 3 κ.σ. φυστικοβούτυρο (από 100% φυστίκα) και άλλες 2 κ.σ. για διακόσμηση, και 60 γρ ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα!
Ανακατέψτε τα υλικά στο μπλέντερ, τοποθετήστε το μίγμα σε ένα δοχείο και διατηρήστε το στην κατάψυξη!
Καλή απόλαυση!
4. Η εξαιρετική συνάδελφος Δρ Ειρήνη Δημίδη / Dr Eirini Dimidi αναλύει ένα πολύ ενδιαφέρον και πάρα πολύ σημαντικό θέμα για την υγεία μας!!!
Οι γιατροί είναι και διαιτολολόγοι;
"Πρέπει οι γιατροί να δίνουν κλινικές διαιτολογικές συμβουλές στους ασθενείς;"
5. Το Ασβέστιο είναι από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας.
Πόσες φορές μπορώ να φάω ψωμί μεσα στη μέρα;
Οι πηγές υδατανθράκων και δή το ψωμί αποτελούν από τα πλέον παρεξηγημένα και δαιμονοποιημένα τρόφιμα, ειδικά όσον αφορά το σωματικό βάρος. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα διατροφικά σχήματα για απώλεια βάρους που αποκλείουν τους υδατάνθρακες, και τους παρουσιάζουν ως “παχυντικούς”. Συνεπώς, το κοινό, ακούγοντας και διαβάζοντας για χρόνια τις υποτιθέμενες αρνητικές επιδράσεις των υδατανθράκων τους αποφεύγει και προσπαθεί να μειώσει την πρόσληψή τους μεσα στη μέρα.
Μια ερώτηση που συχνά λαμβάνουμε οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι είναι αν κάποιος μπορεί να φάει ψωμί περισσότερες από μια φορές μέσα στη μέρα.
Οι υδατάνθρακες αποτελούν το καλύτερο και κυριότερο “καύσιμο” του οργανισμού μας, ενώ λόγω του ότι η αποθήκη υδατανθράκων στο σώμα μας είναι μικρή σε σχέση με το αποθηκευμένο λίπος (περί τις 1.800 - 2.000 θερμίδες ενέργειας, ή αρκετό καύσιμο για 90 έως 120 λεπτά συνεχούς, έντονης δραστηριότητας), συστήνεται η επαρκής και τακτική τους κατανάλωση μέσα στη μέρα.
Μάλιστα, οι οδηγίες διατροφής ανά τον κόσμο συστήνουν την πρόσληψη υδατανθράκων σε ποσοστά άνω του 50% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Στη Μεσογειακή Διατροφή, το στάνταρ της υγιεινής διατροφής, οι πηγές αμύλου, όπως το ψωμί, τα σιτηρά, το ρύζι, και τα ζυμαρικά, βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας. Παράλληλα, συστήνεται το 1/4 του πιάτου μας να αποτελείται από μια πηγή υδατανθράκων, και να συμπληρώνεται κατά το 1/4 από μια πηγή (άπαχης) πρωτεϊνης και το υπόλοιπο 1/2 από λαχανικά.
Πέρα από το γεγονός ότι το ψωμί αποτελεί μια καλή πηγή ενέργειας και βασικό τρόφιμο στη χώρα μας, το ψωμί, και ειδικά το ψωμί από ολικής άλεσης άλευρα, αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών (συμπεριλαμβανομένων βιταμινών συμπλέγματος Β, Μαγνήσιο, Ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικών) και φυτικών ινών. Το ψωμί υψηλό σε φυτικές ίνες, ή με άλευρα από όσπρια οδηγούν σε μεγαλύτερο κορεσμό.
Οι μελέτες δείχνουν ότι πρότυπα διατροφής με κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης δεν σχετίζονται με αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει ότι όσο και να φάμε, δεν θα έχει επίδραση στο σωματικό βάρος, καθώς όπως και όλα τα τρόφιμα εξάλλου, το ισοζύγιο ενέργειας είναι αυτό που παίζει ρόλο στον έλεγχο του βάρους. Επιδημιολογικές μελέτες μάλιστα, δείχνουν ότι η κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης σχετίζεται με καλύτερες διατροφικές συνήθειες και χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγειακά νοσήματα και θνησιμότητα, και μετα-ανάλυση μελετών δείχνει οτι η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο και θνησιμότητα, μεταξύ άλλων.
Μέσα στη μέρα, χρειαζόμαστε αρκετή ποσότητα υδατανθράκων, η οποία μπορεί να προέρχεται από πηγές αμύλου, όπως το ψωμί, τα δημητριακά, το ρύζι και τα ζυμαρικά. Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης (όχι απλώς με αλεύρι ολικής άλεσης), δηλαδή εκείνα στα οποία θα δουμε στα συστατικά ότι τα άλευρα που χρησιμοποιήθηκαν είναι μόνο ολικής άλεσης.
Συνεπώς, μπορούμε να επιλέξουμε το ψωμί ως πηγή υδατανθράκων για περισσότερα από ένα γεύματα, καθώς δεν τίθεται πρόβλημα για το σωματικό μας βάρος ή πρόβλημα υγείας. Από την άλλη, η ποικιλία τροφίμων στη διατροφή μας είναι σημαντική για την πρόσληψη πληθώρας θρεπτικών συστατικών, και απόλαυση διαφορετικών γεύσεων.
Πηγές:
Bautista-Castaño I, Serra-Majem L. Relationship between bread consumption, body weight, and abdominal fat distribution: evidence from epidemiological studies. Nutr Rev. 2012 Apr;70(4):218-33. doi: 10.1111/j.1753-4887.2012.00454.x.
Aune D, Keum N, Giovannucci E, Fadnes LT, Boffetta P, Greenwood DC, Tonstad S, Vatten LJ, Riboli E, Norat T. Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ. 2016 Jun 14;353:i2716. doi: 10.1136/bmj.i2716.
Το άρθρο μου δημοσιεύτηκε αρχικά στο Fitness Motivation Hellas
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 9-13 Ιουλίου 2018
1. Αν πριν λίγα χρόνια ακούγαμε για ενεργό άνθρακα στο φαγητό θα γελούσαμε. Σήμερα είναι στη μόδα.
Είναι όμως τοσο καλό; Πρέπει να προτιμήσουμε τέτοια προϊόντα;
Όχι! Και το άρθρο του The Conversation μας αναλύει 4 λόγους γιατί να τα αποφύγουμε!
1. Ο ενεργός άνθρακας θα προσδεθεί όχι μόνο στις τοξικές ουσίες, αλλά και σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, και δεν θα επιτρέψει την απορρόφησή τους.
2. Ο ενεργός άνθρακας θα προσδεθεί και σε φάρμακα, επομένως δεν θα μπορούν να δράσουν.
3. Ο ενεργός άνθρακας θα προσδεθεί σε ο,τι ουσία υπάρχει στον εντερικό αυλό τη στιγμή που τον καταναλώνουμε. Δεν θα μας αποτοξινώσει από το "τοξικό" φαγητό ή το αλκοόλ που φάγαμε ή ήπιαμε χτες.
4.Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να προκαλέσει ναυτία, δυσκοιλιότητα και μέλαινες κενώσεις (μαύρα κόπρανα).
Δεν υπάρχει κανενας λόγος να προτιμήσουμε προϊόντα ή χάπια ενεργού άνθρακα, εαν δεν συνταγογραφηθούν από ιατρό μετά από δηλητηρίαση ή υπερδοσολογία φαρμάκων.
Μην ξεχνάτε ότι το σώμα μας αποτοξινώνεται μόνο του, χάρη στο ήπαρ και τους νεφρούς, και το κάνει καλά, αλλιώς δεν θα ζούσαμε τώρα!!!
2.Κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους ενέχει και το άγχος του ρυθμού της απώλειας.
Με διάφορες εταιρείες, περιοδικά και ιστοσελίδες να διαφημίζουν και να υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους «χωρίς κόπο» αναμένουμε πολλές φορές ότι είναι φυσιολογικό να χάσει κανείς και 10 κιλά το μήνα!
Ποιός είναι, όμως, ο επιθυμητός ρυθμός απώλειας; Βρείτε την απάντηση εδώ.
3.Το βάρος μας εύκολα το μετράμε! Τη σύσταση του σώματός μας, όμως, η ζυγαριά δεν μπορεί να μας τη δείξει!
Για το λόγο αυτό έχουμε την ανάλυση σύσταση σώματος!
Στο διαιτολογικό γραφείο η μέτρηση γίνεται με τον πλέον σύγχρονο πολυσυχνοτικό αναλυτή σύστασης σώματος με τμηματική ανάλυση Tanita MC-980, τον οποίο χρησιμοποιούν αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια και κλινικές, ανά τον κόσμο. Πρόκειται για τον πρώτο λιπομετρητή με 6 συχνότητες στον κόσμο που παρέχει την ύψιστη ανάλυση των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών σε ενήλικες και παιδιά!
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
4. Όταν χρειαζόμαστε βοήθεια, πηγαίνουμε στον ειδικό! Γιατί δεν το κάνουμε αυτό και με τη διατροφή μας;
Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος είναι ο μοναδικός ειδικός πάνω στη διατροφή, με τουλάχιστον 4 έτη εκπαίδευσης στην επιστήμη διαιτολογίας-διατροφής, και εκατοντάδες ώρες πρακτικής άσκησης για την απόκτηση του πτυχίου και της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος!
Πολλές φορές θα ακούσουμε τις "συμβουλές" των φίλων, συγγενών, πωλητών, διασήμων και άλλων ατόμων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας!!!
Εμπιστευτείτε μόνο τους διαιτολόγους-διατροφολόγους με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος καθώς ανά την επικράτεια υπάρχουν άτομα που παριστάνουν τους διαιτολόγους, και πολλές φορές διατηρούν διαιτολογικά γραφεία!!!
5. Το καλοκαίρι θέλουμε δροσιστικές, εύκολες και γρήγορες επιλογές για τα γεύματά μας.
Από το πρωινό έως το βραδινό υπάρχει ποικιλία πιάτων που μπορούμε να φτιάξουμε και να απολαύσουμε.
Βρείτε δροστικές ιδέες γευμάτων εδώ!
6. Τα τεστ δυσανεξίας και βιοσυντονισμού, παρόλο που δεν έχουν απολύτως καμία επιστημονική τεκμηρίωση και η χρήση τους έχει καταδικαστεί από το Υπουργείο Υγείας μέσω δύο σχετικών ΦΕΚ συνεχίζουν να γίνονται, και ανυποψίαστοι πολίτες να εξαπατώνται!!!
Σύφμωνα με τον Πανελληνίο Συλλόγο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων "κανένα εμπορικό τεστ που κυκλοφορεί στην αγορά (τεστ δυσανεξίας, αλλεργίας, DNA, γενετική ανάλυση τροφιμών ή οποιοδήποτε άλλο) δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για την ελάττωση του σωματικού βάρους.”
Ενημερωθείτε εδώ για τα τεστ αυτά και μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου για οποιαδήποτε σχετική απορία!
Baked oatmeal με μήλο σταφίδες και καρύδα πεκάν
Baked oatmeal με μήλο σταφιδες & πεκαν για να έχετε πρωινό τις επόμενες ημέρες!
Η αγαπημένη βρώμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ποικίλους τρόπους στη μαγειρική και το baked oatmeal είναι η ιδανική συνταγή για ένα "κέικ" θρεπτικό και χορταστικό για το πρωί!
Πλουσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, με πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, αυτή η συνταγή είναι για όσους δεν προλαβαινουν να φτιάξουν το πρωινο τους, αλλά και μια ωραία επιλογή σνακ για το σχολείο.
Θα χρειαστείτε:
- 2 μήλα κομμένα σε κυβάκια
- 1/2 φλ σταφίδες
- 1 φλ πεκαν ή καρυδια
- 2 φλ μεγάλες νιφάδες βρώμης
- 2 φλ γάλα ή φυτικό ρόφημα
- 2 αυγά
- 1 κ.σ. αλεσμενο λιναρόσπορο
- 1 κ. γλυκου baking powder
- 2 κ. γλυκου κανέλα
- 2 κ. σουπας μέλι
- 1 βανιλινη
Τι θα λέγατε να δοκιμάστε το πιο εύκολο κέικ καρότο; Βρείτε τη συνταγή εδώ!
Εκτέλεση:
1. Προθερμανετε το φούρνο στους 170 βαθμους
2. Σε ένα πυρέξ απλώστε τα κυβακια μήλου
3. Σε ένα μπολ αναμείξτε το γάλα το μέλι και τα αυγά καλά
4. Σε ένα άλλο μπολ αναμείξτε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μετά ενώστε τα στερεά και υγρά υλικά
5. Ρίξτε το μίγμα στο πυρεξ πανω απο τα μήλα.
6. Ψηστε για 40-45 λεπτά
Καλή απόλαυση!