Σοκολατένια pancakes φούρνου
Σοκολατένια pancakes φούρνου ετοιμα σε 30 λεπτά, για γρήγορο & γευστικό πρωινό!
Αν και έχουμε συνηθίσει τα pancakes στο τηγάνι, στον φρούρνο γίνονται λίγο διαφορετικά, αλλά το ίδιο γευστικά! Αν και μοιάζουν πιο πολύ με κέικ, η γεύση είναι σαν τα κλασσικά pancakes!
Τι θα χρειαστείτε για περίπου 6 μερίδες:
- 2 μπανάνες ώριμες
- 2 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 180 γρ αλεύρι
- 80 γρ αλεύρι βρώμης (βρώμη στο blender)
- 1 1/2 κ. γλυκού baking powder
- 350 ml γάλα 1,5% ή φυτικό ρόφημα
- 1 κ.σ. chia seeds
- 2 κ.σ. φυστικοβούτυρο
- 100 γρ σταγόνες σοκολάτας
Βρείτε και άλλες συνταγές εδώ!
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς
- Βάλτε στο μπλέντερ τις μπανάνες για να γίνουν κρέμα (αλλιώς λιώστε τις με ένα πιρούνι)
- Προσθέστε το φυστικοβούτυρο & το μέλι και αναμείξτε
- Μεταφέρετε το μίγμα σε ένα μπολ
- Προσθέστε το γάλα, τα chia seeds, το baking powder & τα άλευρα και αναμείξτε καλά
- Στο τέλος, αναμείξτε και τις σταγόνες σοκολάτας
- Μεταφέρετε το μίγμα σε ενα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί
- Ψήστε για 25-30 λεπτά
- Συνοδέψτε τα baked pancakes με μέλι και μπανάνα ή και γιαούρτι
- Καλή απόλαυση!
Έχετε δοκιμάσει baked oatmeal με μήλο; Θα βρείτε τη συνταγή εδώ!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 26-30 Μαρτίου 2018
1. Έχετε ακούσει για τα τεστ δυσανεξίας;
Γνωρίζετε ότι δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, ενώ υπάρχουν και σχετικές υπουργικές αποφάσεις;
Κρατήστε τα χρήματά σας, και αγοράστε περισσότερα φρούτα, και λαχανικά, ή έναν διάδρομο για άσκηση στο σπίτι!
Διαβάστε το άρθρο μου εδώ.
2. Πολλές φορές ακούμε για τα "superfoods", και ξεχνάμε τα δικά μας σούπερ τρόφιμα, όπως το ταχίνι!
Θρεπτικό, με καλά λιπαρά, πρωτεΐνη και ασβέστιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως, ειδικά κατά τη διάρκεια της νηστείας!!!
Διαβάστε εδώ πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες συνταγές!
Εσείς πώς το καταναλώνετε συνήθως;
3. Διαβάστε εδώ για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!
Πόσο πρέπει να τρώει η έγκυος; Τι πρέπει να τρώει και τι πρέπει να προσέξει ή να αποφύγει;
4. Έχετε δοκιμάσει μους σοκολάτας με αβοκάντο; Δοκιμάστε αυτή την υπέροχη, νηστίσιμη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη!
5. Γεμιστές μελιτζάνες με… φακές!!! Μια διαφορετική νηστίσιμη συνταγή από τη Minimalist Baker!
Αλληλεπιδράσεις τροφίμων-φαρμάκων: τι πρέπει να προσέχουμε
Θα έχετε σίγουρα ακούσει ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε αλκοόλ όταν είμαστε σε αγωγή με αντιβιοτικά ή ότι τα άτομα που παίρνουν «Sintrom» δεν πρέπει να καταναλώνουν σπανάκι. Αυτές είναι δύο κλασικές περιπτώσεις αλληλεπίδρασης τροφίμων/θρεπτικών συστατικών και φαρμάκων, στις οποίες τα τρόφιμα ή συστατικά τους επηρεάζουν τη λειτουργία του φαρμάκου στον οργανισμό, επιδρώντας στην απορρόφηση, βιοδιαθεσιμότητα, το μεταβολισμό, τη δράση ή και την απομάκρυνσή του από τον οργανισμό.
Αρκετές είναι οι αλληλεπιδράσεις τροφίμων και φαρμάκων, οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη σωστή χρήση και αξιολόγηση της δράσης τού εκάστοτε φαρμάκου. Παρακάτω αναλύονται μερικές από τις πιο κοινές.
1. Χυμός γκρέιπφρουτ. Οι φουρανοκουμαρίνες του χυμού γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρούν με πολλά φάρμακα, επιδρώντας στο μεταβολισμό τους. Οι στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης, τα αντισταμινικά, τα αντιυπερτασικά φάρμακα, τα αντισυλληπτικά και τα αντιόξινα είναι μεταξύ των φαρμάκων, των οποίων ο μεταβολισμός επηρεάζεται. Επομένως, καλύτερα να αποφύγετε την κατανάλωση του χυμού αυτού όταν παίρνετε τα φάρμακα αυτά.
2. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η βαρφαρίνη («Sintrom») για την αραίωση του αίματος επιδρά με τις οδούς πήξης αίματος, οι οποίες εξαρτώνται από τη βιταμίνη Κ. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, επομένως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τής βιταμίνης αυτής οδηγεί σε μείωση της δράσης της βαρφαρίνης για αποφυγή θρομβώσεων. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πλήρη αποφυγή των λαχανικών και της βιταμίνης Κ. Η πρόσληψή τους πρέπει να είναι μέτρια, αλλά σταθερή κάθε μέρα, και να αποφεύγονται οι διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα.
3. Γλυκίριζα. Η γλυκίριζα είναι το φυσικό συστατικό με το οποίο φτιάχνεται η μαύρη γλυκόριζα, το οποίο μπορεί να μειώσει το κάλιο του οργανισμού και να οδηγήσει σε κατακράτηση νατρίου και υγρών. Όταν ο οργανισμός έχει έλλειψη καλίου, η δράση της διγοξίνης, ενός φαρμάκου για την καρδιακή ανεπάρκεια, αυξάνεται με αποτέλεσμα την εμφάνιση αρρυθμιών. Παράλληλα, η γλυκίριζα μπορεί να μειώσει τη δράση αντιυπερτασικών φαρμάκων ενώ και ο μεταβολισμός της βαρφαρίνης μπορεί να επηρεαστεί, οδηγώντας σε αύξηση του κινδύνου για θρόμβωση.
4. Υποκατάστατα αλατιού. Ασθενείς σε αγωγή με διγοξίνη, λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, ή σε αναστολείς ΜΕΑ (αντιυπερτασικών φαρμάκων) πρέπει να είναι προσεκτικοί με τη λήψη υποκατάστατων αλατιού. Τα υποκατάστατα αυτά αντί για νάτριο περιέχουν κάλιο, το οποίο έχει την αντίθετη δράση από το νάτριο. Οι ασθενείς που λαμβάνουν διγοξίνη πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα επίπεδα καλίου στο αίμα, καθώς σε περίπτωση υποκαλιαιμίας η διγοξίνη μπορεί να γίνει τοξική. Επιπλέον, τα άτομα που παίρνουν αναστολείς ΜΕΑ μπορεί να οδηγηθούν σε αύξηση του καλίου του αίματός τους.
5. Προϊόντα που περιέχουν το αμινοξύ τυραμίνη. Αρκετά φάρμακα επιδρούν στον καταβολισμό της τυραμίνης, όπως οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (αντικαταθλιπτικά), φάρμακα για το Πάρκινσον και άλλα. Όταν ένας ασθενής κάνει αγωγή με αυτά τα φάρμακα, καλό είναι να αποφύγει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε τυραμίνη, όπως σοκολάτα, παλαιωμένα ή ζυμωμένα αλλαντικά, παλαιωμένα και ώριμα τυριά, ζυμωμένα προϊόντα σόγιας και βαρελίσια μπύρα.
6. Αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί είτε να αυξήσει είτε να μειώσει τη δράση των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να γίνουν από τοξικά για τον οργανισμό έως και άχρηστα. Μάλιστα, η χρήση αλκοόλ σε συνδυασμό με φάρμακα μπορεί να επιφέρει έντονες παρενέργειες του φαρμάκου, όπως τάση για έμετο, υπνηλία, ανώμαλη συμπεριφορά, πονοκέφαλο και απώλεια συντονισμού, ενώ μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα, εσωτερική αιμορραγία, ηπατική βλάβη και προβλήματα αναπνοής.
Οι παραπάνω αλληλεπιδράσεις είναι μερικές από τις πιθανές επιδράσεις που μπορεί να έχει ένα τρόφιμο ή συστατικό του στη φαρμακευτική αγωγή, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλία τροφίμων, συστατικών καθώς και βοτάνων και θεραπευτικών ουσιών που είναι διαθέσιμα.
Η αποφυγή τους είναι σημαντική για την πρόσληψη της κατάλληλης δόσης, τη δράση του φαρμάκου, την αποφυγή παρενεργειών και επιπλοκών και τη διατήρηση της καλής κατάστασης θρέψης του ασθενούς.
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 10-14 Σεπτέμβρη 2018
1. Το λάδι καρύδας έχει γίνει πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια! Αραγε, τα 15 λεπτα δημοσιότητάς του έχουν περάσει;
Διαφημίστηκε μέσω παραπλανητικής παρουσίασης αποτελεσμάτων μελετών ως προϊόν που βοηθά στην απώλεια βάρους και ως "υγιεινό λάδι", χωρίς να ισχύει κάποιος από αυτούς τους ισχυρισμούς!
Διαβάστε το άρθρο μου " Λάδι καρύδας: τι ισχύει τελικά".
2. Τα σχολεία σήμερα άνοιξαν και πάλι!
Μια βόλτα σε ένα σχολείο την ώρα του διαλλείματος, μπορεί να μας δείξει πολλά για τη διατροφή των παιδιών στο σχολείο. Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε είναι κυρίως μπισκότα, πατατάκια και γαριδάκια, κρουασάν, και γενικά συσκευασμένα τρόφιμα, πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι. Επίσης, βλέπουμε σάντουιτς που μπορεί να περιέχουν μέχρι και κοτομπουκιές ή μπιφτέκι, τοστ με κρέμα φουντουκιού, και πιο σπάνια θα δούμε σπιτικό κέικ, κουλούρι ή τοστ με τυρί και γαλοπούλα και φρούτα.
Τι σνακ να δώσουμε στο παιδί για το σχολείο, χωρίς να το γυρίσει πίσω;
3. Ξέρετε ποιά είναι η διαφορά του ελαιολάδου από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο;
Αν δεν είστε σίγουροι για τη διαφορά τους, διάβάστε το άρθρο μου εδώ!
4. Μια νέα έρευνα "έδειξε" ότι τα προβιοτικά είναι άχρηστα. Τι έδειξε πραγματικά η μελετη αυτή; Η Δρ Ειρήνη Δημίδη μας ενημερώνει με το άρθρο της που θα διαβάσετε εδώ.