Μυζηθροχαλβάς Λέσβου

2021-03-10Συνταγές

Ένας διαφορετικός χαλβάς, με έναν διαφορετικό "τραχανά" από μυζηθρα & αλεύρι

Τι θα χρειαστείτε:

Τραχανάς μυζήθρας

 

  • 1 κιλό φρέσκια μυζήθρα, ανάλατη
  • 700 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 170 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 1/4 της κούπας πρόβειο γάλα (αν δεν έχουμε πρόβειο γάλα, προσθέτουμε 1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος)
  • 1 κουταλιά λάδι

Μυζηθροχαλβάς 

  • 1 φλ. τραχανά
  • 1 φλ. νερό
  • 1 φλ. ζαχαρη
  • σταγόνες λεμονιού
  • Κανελα
  • Καρύδια ή Αμύγδαλα σπασμένα

Εκτέλεση:

Τραχανάς μυζήθρας

  1. Τρίβουμε στον τρίφτη τη μυζήθρα.
  2. Την βάζουμε σε βαθιά λεκάνη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει αφράτη.
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά πιτάκια, περίπου στο μέγεθος του κουραμπιέ.
  4. Τα μεταφέρουμε σε ταψί με το λάδι και τα ψήνουμε στους 130 βαθμούς, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν, χωρίς να ροδίσουν.
  5. Βγάζουμε τα πιτάκια από το ταψί και όσο είναι ακόμα χλιαρά, τα τρίβουμε σε χοντρό κόσκινο ή τα χτυπάμε (αφού κρυώσουν) στο μπλέντερ, μέχρι να γίνουν σαν τραχανάς.
  6. Απλώνουμε ξανά τον «τραχανά» στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο, στους 130 βαθμούς, για περίπου 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να στεγνώσει εντελώς και να πάρει όμορφο χρυσαφί χρώμα. Ανακατεύουμε κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα.
  7. Βγάζουμε τον «τραχανά» από το φούρνο και τον αφήνουμε να κρυώσει. Τον διατηρούμε σε γυάλινα βάζα. Γίνονται 10 φλιτζάνια.

 

Μυζηθροχαλβάς 

  1. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι για 5 λεπτά.
  2. Όταν βρασει το σιρόπι, προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού & προσθέτουμε τον «τραχανά» και συνεχίζουμε το βράσιμο. Ανακατεύουμε τακτικά.
  3. Μεταφέρουμε τον τραχανά σε σκεύος και πασπαλίζουμε με καρυδια ή αμύγδαλα
  4. Καλή απόλαυση!