Τι να προτιμήσουμε για ένα θρεπτικό σνακ;
Τι να προτιμήσουμε για ένα θρεπτικό σνακ;
- Αποξηραμένα φρούτα (με ή χωρίς ξηρούς καρπούς)
- Φρουτοσαλάτα
-Μήλο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, ψημμένο στο φούρνο με κανέλλα
- Μήλο κομμένο σε φέτες με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι με μέλι
- Γιαούρτι με φρεσκοκομμένα ή παγωμένα φρούτα
- Σπιτικά popcorn αρωματισμένα με μπαχαρικά
- Ψημμένα ρεβύθια με μπαχαρικά (ψήστε στο φούρνο βρασμένα ρεβύθια, πασπαλισμένα με μπαχαρικά, πάνω σε μια λαδόκολλα)
- Μίνι ομελέτα με λαχανικά ψημμένη σε ταψάκι για cupcakes
- Ψωμί με αβοκάντο και ντομάτα
- Λαχανικά κομμένα σε λωρίδες με χούμους
- Λαχανικά κομμένα σε λωρίδες με τυρί
Το (πολύτιμο) πρωινό μου
Στο σχολείο μας μαθαίνουν να τρώμε το πρωί σα βασιλιάδες, το μεσημέρι σαν άρχοντες και το βράδυ σα φτωχοί. Γιατί όμως το πρωινό είναι τόσο σημαντικό; Είναι το πρώτο γεύμα μετά από ολονύκτια νηστεία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο οργανισμός αυτοεπισκευαζόταν και χρησιμοποιούσε θρεπτικά συστατικά.
Έτσι, το πρωινό ξαναγεμίζει τις αποθήκες του οργανισμού και δίνει ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας.
Παρ’ ότι γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι σημαντικό, ένας στους τρεις το παραλείπει! Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που τρώνε πρωινό, έχουν πιο υγιεινή διατροφή, είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι και χάνουν βάρος πιο εύκολα.
Μάλιστα, τα παιδιά που τρώνε πρωινό ζυγίζουν τρία κιλά λιγότερο απ’ ό,τι τα παιδιά που το παραλείπουν. Επιπλέον, το πρωινό βοηθάει στην πνευματική απόδοση, την εγρήγορση και τη συγκέντρωση.
Παραλείποντας το πρωινό, ενδέχεται να καταναλώσετε περισσότερα σνακ μέχρι το μεσημεριανό (ή το ίδιο πρωί), τα οποία δε θα έχουν την ίδια θρεπτική αξία με ένα υγιεινό γεύμα. Αν και η έλλειψη χρόνου το πρωί μπορεί να σταθεί εμπόδιο, υπάρχουν λύσεις για κατανάλωση ενός γρήγορου πρωινού, το οποίο θα σας προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Το πρωινό πρέπει να αποδίδει το 20% - 25% της ημερήσιας πρόσληψης, αλλά θα πρέπει να είναι θρεπτικό, χωρίς υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και λίπους.
Τα δημητριακά με γάλα είναι μια πολύ καλή επιλογή, περιέχοντας υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ πολλές φορές τα δημητριακά είναι εμπλουτισμένα σε σίδηρο, βιταμίνες και ασβέσιο. Είναι καλό να επιλέγετε ολικής άλεσης δημητριακά, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, και αν τα προτιμάτε πιο γλυκά, να προσθέτετε αποξηραμένα φρούτα. Μπορείτε να κάνετε από το προηγούμενο βράδυ χυλό βρώμης με φρούτα και να τον αφήσετε στο ψυγείο. Το επόμενο πρωί θα είναι σα ρυζόγαλο, απλά με βρώμη!
Το γάλα και το γιαούρτι στο πρωινό είναι πηγές ασβεστίου! Ένα κεσεδάκι γιαούρτι ή ένα ποτήρι γάλα περιέχουν περίπου το 1/3 των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο. Μπορείτε να το συνοδεύσετε όχι μόνο με δημητριακά, αλλά και με φρούτα ή κανέλλα.
Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να έχουν θέση στο πρωινό μέσω ενός μικρού ποτηριού χυμού, ή σε μορφή smoothies και milkshakes. Μπορείτε να αναμείξετε στο blender φρούτα με γιαούρτι ή φρούτα και λαχανικά, κάνοντας το δικό σας συνδυασμό. Έτσι, θα έχετε ένα πρωινό με πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Ένα τοστ με μαύρο ψωμί, τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα ή λεπτή φέτα ψητό ή βραστό κοτόπουλο είναι μια άλλη χορταστική και γρήγορη επιλογή. Αποτελεί πηγή πρωτεΐνης, σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, που θα σας κρατήσουν χορτάτους μέχρι το δεκατιανό.
Τα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λίπος είναι καλό να αποφεύγονται, ώστε να μην πεινάσετε μετά από λίγη ώρα λόγω απότομης πτώσης του σακχάρου.
Αν βιάζεστε πολύ, προτιμήστε να πάρετε φρούτα, γιαούρτι ή ένα τοστ. Στόχος είναι ένα υγιεινό πρωινό, όχι οποιοδήποτε πρωινό! Είναι πιο εύκολο απ’ ό,τι νομίζετε να αφιερώστε 10 λεπτά σε ένα χορταστικό, υγιεινό και γευστικό γεύμα, που θα σας κρατήσει μακριά από πειρασμούς και θα βοηθήσει στην επίτευξη μιας ισορροπημένης διατροφής.
Effects of curcumin consumption on human chronic diseases: A narrative review of the most recent clinical data
Mantzorou M, Pavlidou E, Vasios G, Tsagalioti E, Giaginis C. Effects of curcumin consumption on human chronic diseases: A narrative review of the most recent clinical data. Phytotherapy Research. 2018;1–19. https://doi.org/10.1002/ptr.6037
Η κουρκουμίνη προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma longa, γνωστού και ως κουρκουμάς. Η έντονη πορτοκαλί απόχρωσή της είναι ευδιάκριτη και είναι ευρέως γνωστή για τις φαρμακολογικές της ιδιότητες. Η κουρκουμίνη έχει αναγνωριστεί για την ισχυρή της δράση ως αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό συστατικό. Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και να προστατεύσει τα κύτταρα από την επίδραση των ελεύθερων ριζών.
Ενώ η κουρκουμίνη έχει επιδείξει δυνητικά οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι περαιτέρω έρευνα απαιτείται προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι ευεργετικές της ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία. Πολυάριθμες κλινικές μελέτες έχουν εξετάσει τη χρήση συμπληρωμάτων κουρκουμίνης για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών στον άνθρωπο.
Μέχρι στιγμής, η επιστημονική βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι η συμπληρωματική αγωγή με κουρκουμίνη μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε πολλές χρόνιες νόσους, προωθώντας την υγεία και προλαμβάνοντας την εμφάνιση των παθήσεων.
Έχει παρατηρηθεί ότι η αγωγή με κουρκουμίνη μπορεί να έχει θετική επίδραση σε παθήσεις όπως η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επιπλέον, η κατανάλωση κουρκουμίνης φαίνεται να έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με καρκίνο, λιπώδη διήθηση του ήπατος, κατάθλιψη, αρθρίτιδα, δερματικές παθήσεις, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
Ωστόσο, λόγω της ετερογένειας των κλινικών μελετών που έχουν διεξαχθεί, είναι ακόμη δύσκολο να εξαχθούν συγκεκριμένα και απόλυτα συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης και την κατάλληλη δοσολογία για κάθε πάθηση. Προκειμένου να διατυπωθούν ακριβή συμπεράσματα, απαιτούνται μεγαλύτερες προοπτικές μελέτες που θα λαμβάνουν υπόψη την δοσολογία, το χρονικό διάστημα θεραπείας και τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τα αποτελέσματα.
Η ανασκόπιση έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο διαβασμένες μελέτες του επιστημονικού περιοδικού Phytotherapy Research για το χρονικό διάστημα 2018-2019.
Αποτοξίνωση: μύθος ή πραγματικότητα;
Τα περιοδικά αφιερώνουν πολλές σελίδες για τις δίαιτες αποτοξίνωσης, ενώ οι διάσημες δεν σταματούν να μιλούν για τις δίαιτες τέτοιου τύπου που ακολουθούν. Όμως, τι σημαίνει πραγματικά αποτοξίνωση και τελικά ενδείκνυται για απώλεια βάρους;
Ο όρος «αποτοξίνωση» σημαίνει απαλλαγή από εθισμό. Η αποτοξίνωση είναι ζωτικής σημασίας σε περίπτωση εθισμού και δηλητηρίασης.
Όμως, η κατάχρηση του όρου αυτού τον έχει κάνει συνώνυμο με τη διαδικασία απομάκρυνσης βλαβερών ή τοξικών ουσιών από τον οργανισμό, χρησιμοποιώντας ακριβά συμπληρώματα, υπερ-τρόφιμα, επιθέματα που αλλάζουν χρώμα, και άλλα προϊόντα στα οποία, όμως, δεν ορίζεται τι σημαίνει αποτοξίνωση, από ποιες τοξικές ουσίες απαλλάσσεται ο οργανισμός, ενώ παράλληλα ούτε οι κατασκευαστές δεν μπορούν να υποδείξουν στοιχεία από επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους.
Αν και πολυδιαφημισμένες, οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν απομακρύνουν τις «βλαβερές ουσίες που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό μας», καθώς τη λειτουργία απομάκρυνσης των βλαβερών ουσιών την έχουν αναλάβει οι νεφροί, το ήπαρ, οι πνεύμονες και το δέρμα.
Συνεπώς, εάν τα όργανα είναι υγιή και λειτουργούν πλήρως, τότε ο οργανισμός αποβάλλει κανονικά τα βλαβερά προϊόντα του μεταβολισμού και των φαρμάκων, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, γίνεται η ανάλογη θεραπεία από τον ιατρό. Ιδιαίτερα σε περίπτωση ασθένειας αντενδείκνυται ο αυστηρός αποκλεισμός ομάδων τροφίμων, ώστε ο οργανισμός να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάρρωση και την ενίσχυσή του.
Άτομα που ακολουθούν δίαιτες αποτοξίνωσης ισχυρίζονται σημαντική απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός αναμενόμενο ύστερα από αυστηρό περιορισμό θερμίδων και πολλών ομάδων τροφίμων. Η αντικατάστασή γευμάτων και τροφίμων με σκευάσματα και χυμούς χαμηλής θερμιδικής πυκνότητας μπορούν να οδηγήσουν σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, σίδηρο και ασβέστιο.
Παράλληλα, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και η απώλεια βάρους οφείλεται κυρίως σε απώλεια υγρών. Βέβαια, τα κιλά επανέρχονται μετά το πέρας της δίαιτας, λόγω της επιστροφής στις παλιές διατροφικές συνήθειες, και την επαναπρόσληψη των υγρών.
Υπάρχουν όμως κάποια θετικά στοιχεία που μπορούμε να κρατήσουμε από τέτοιου είδους δίαιτες και να τις ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, όπως η σωστή χρήση του αλκοόλ, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η μείωση κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Όσον αφορά το αλκοόλ, συστήνεται η κατανάλωση έως 1 ποτό για τις γυναίκες και έως 2 ποτά για τους άνδρες ημερησίως.
Επίσης, πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα τροφοδοτούν τον οργανισμό με απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και φυτικές ίνες.
Είναι προτιμότερο να φάτε παρά να πιείτε σε χυμό τα φρούτα, ώστε να καταναλώσετε και τις φυτικές ίνες τους. Τέλος, συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών έχουν ενοχοποιηθεί για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Συνεπώς είναι θεμιτή η μέτρια κατανάλωσή τους, όχι πάνω από 500 γραμμάρια την εβδομάδα.
Δυστυχώς πίσω από τη βιομηχανία της «αποτοξίνωσης» κρύβονται καλά οργανωμένες στρατηγικές μάρκετινγκ που με ευκολία χειρίζονται και εκμεταλλεύονται την άγνοια του κοινού προς όφελός τους. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με μια πλήρη διατροφή, όπως για παράδειγμα η Μεσογειακή Δίαιτα, που παρέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός, σε συνδυασμό με άσκηση, μπορεί επιφέρει την ευεξία και την υγεία.