Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων μας ενημερώνει:
Η παχυσαρκία δεν είναι απλώς μια ατομική επιλογή.
Η παχυσαρκία δεν είναι απλώς πρόβλημα έλλειψης θέλησης ή εγκράτειας, ούτε μία ατομική επιλογή. Οι ρίζες του προβλήματος είναι βαθιές. Είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων - γενετικών, ορμονικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών (ανθυγιεινή διατροφή, στρες, καθιστική ζωή, κ.α.).
Αν και εκτιμάται ότι η παχυσαρκία επηρεάζει περισσότερα από 650 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, υπάρχουν ακόμα πολλά κενά γνώσης σχετικά με τους λόγου ς εμφάνισης και τους τρόπους αντιμετώπισης της. Εξ’ου και το στίγμα της παχυσαρκίας και οι κοινωνικές διακρίσεις λόγω του αυξημένου σωματικού βάρους επιμένουν σε όλον τον κόσμο.
Όλοι μαζί για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας –
Όλοι μαζί για ένα πιο υγιές μέλλον
...
Οι αδειούχοι διαιτολόγοι διατροφολόγοι είναι οι μοναδικοί ειδικοί στην επιστήμη της διατροφής που μπορούν να σας παρέχουν εξατομικευμένη υποστήριξη σε θέματα διατροφής, ελέγχου του σωματικού βάρους & διαιτολογικής μέριμνας σε χρόνιες νόσους σχετιζόμενες με τη διατροφή (πχ. καρδιαγγειακά, νεφροπάθειες, διαβήτη, διατροφικές διαταραχές).
Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος χωρίς να στιγματίζει ή να κρίνει το άτομο, τηρώντας το απόρρητο, είναι δίπλα στον διαιτώμενο, να βοηθά στην επίτευξη των στόχων και την επίλυση των διατροφικών προβλημάτων!
5 βήματα και συμβουλές για ένα υγιές βάρος, σύμφωνα με τον ΠΣΔΔ & τον ΕΟΔΥ
1. Αξιολόγησε την ετοιμότητά σου για αλλαγή
2. Θέσε συγκεκριμένους & εφικτούς στόχους
3. Αναζήτησε βοήθεια στην προσπάθειά σου
4. Κάνε μικρές αλλά σταθερές αλλαγές στον τρόπο που τρως και κινείσαι
5. Παρακολούθησε την πρόοδό σου & αξιολόγησε τη συνολική σου πρόοδο
Διαβάστε επίσης:
World Obesity Day: Οι ρίζες της παχυσαρκίας (βιολογία, φαγητό, DNA, πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, γεγονότα, μαρκετινγκ, ψυχικη υγεία, ύπνος, στίγμα)
Effects of curcumin consumption on human chronic diseases: A narrative review of the most recent clinical data
Mantzorou M, Pavlidou E, Vasios G, Tsagalioti E, Giaginis C. Effects of curcumin consumption on human chronic diseases: A narrative review of the most recent clinical data. Phytotherapy Research. 2018;1–19. https://doi.org/10.1002/ptr.6037
Η κουρκουμίνη προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma longa, γνωστού και ως κουρκουμάς. Η έντονη πορτοκαλί απόχρωσή της είναι ευδιάκριτη και είναι ευρέως γνωστή για τις φαρμακολογικές της ιδιότητες. Η κουρκουμίνη έχει αναγνωριστεί για την ισχυρή της δράση ως αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό συστατικό. Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και να προστατεύσει τα κύτταρα από την επίδραση των ελεύθερων ριζών.
Ενώ η κουρκουμίνη έχει επιδείξει δυνητικά οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι περαιτέρω έρευνα απαιτείται προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι ευεργετικές της ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία. Πολυάριθμες κλινικές μελέτες έχουν εξετάσει τη χρήση συμπληρωμάτων κουρκουμίνης για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών στον άνθρωπο.
Μέχρι στιγμής, η επιστημονική βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι η συμπληρωματική αγωγή με κουρκουμίνη μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε πολλές χρόνιες νόσους, προωθώντας την υγεία και προλαμβάνοντας την εμφάνιση των παθήσεων.
Έχει παρατηρηθεί ότι η αγωγή με κουρκουμίνη μπορεί να έχει θετική επίδραση σε παθήσεις όπως η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επιπλέον, η κατανάλωση κουρκουμίνης φαίνεται να έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με καρκίνο, λιπώδη διήθηση του ήπατος, κατάθλιψη, αρθρίτιδα, δερματικές παθήσεις, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
Ωστόσο, λόγω της ετερογένειας των κλινικών μελετών που έχουν διεξαχθεί, είναι ακόμη δύσκολο να εξαχθούν συγκεκριμένα και απόλυτα συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης και την κατάλληλη δοσολογία για κάθε πάθηση. Προκειμένου να διατυπωθούν ακριβή συμπεράσματα, απαιτούνται μεγαλύτερες προοπτικές μελέτες που θα λαμβάνουν υπόψη την δοσολογία, το χρονικό διάστημα θεραπείας και τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τα αποτελέσματα.
Η ανασκόπιση έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο διαβασμένες μελέτες του επιστημονικού περιοδικού Phytotherapy Research για το χρονικό διάστημα 2018-2019.
Ανορθόδοξες δίαιτες: Μέρος Β
Με την απώλεια βάρους να απασχολεί ενήλικες και ανηλίκους, πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να πουλήσουν τη δική τους δίαιτα.
Δίαιτες που αποκλείουν ομάδες τροφίμων ή συγκεκριμένα τρόφιμα, δίαιτες-αστραπή και δίαιτες που βασίζονται σε πεποιθήσεις ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με την επιστήμη της διατροφής, βρίσκονται σε πολλά περιοδικά και το διαδίκτυο, χωρίς, στην πλειοψηφία τους, να έχουν επιστημονική βάση.
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης έχουν γίνει γνωστές από τους διασήμους, οι οποίοι τις χρησιμοποιούν για να καθαρίσουν το σώμα τους από τις τοξίνες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν τις δίαιτες αυτές με την απώλεια βάρους, την καλή πέψη, τα υψηλά επίπεδα ενέργειας, με ωραία μαλλιά, νύχια και δέρμα, καθώς και με άλλες θετικές επιδράσεις.
Οι δίαιτες αυτές έχουν πολλές μορφές. Μπορεί να αποτελούνται από χυμούς, φρούτα και λαχανικά ή να αποκλείουν ομάδες τροφίμων, αλκοόλ και καφεΐνη. Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός μας συνεχώς μεταβολίζει και αποβάλλει τις τοξίνες, το αλκοόλ και τα φάρμακα.
Δε χρειάζονται ειδικές δίαιτες ή σκευάσματα για να αποβληθούν τα «απόβλητα» του οργανισμού. Με το να αποκλείουν ομάδες τροφίμων, τέτοιου είδους δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Η απότομη απώλεια βάρους που αυτές συνεπάγονται (πάλι για να αποφύγεις επανάληψη), είναι παροδική, αφού οφείλεται κυρίως σε απώλεια υγρών, ενώ κάνοντας μια τέτοια δίαιτα, τα επίπεδα ενέργειας μόνο υψηλά δεν μπορούν να είναι. Μια ισορροπημένη διατροφή, βασισμένη στο μεσογειακό μοντέλο, με τρία γεύματα και δυο - τρία σνακ την ημέρα, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και καφέ, είναι πολύ πιο ευεργετική από μια αποτοξινωτική δίαιτα με ημερομηνία λήξης, που δεν ταιριάζει με τις διατροφικές συνήθειές σας.
Η Zoe Harcombe, Βρετανίδα που ασχολείται με τη διατροφή, χωρίς να είναι διαιτολόγος ή διατροφολόγος, έχει γίνει γνωστή μέσα από την ομώνυμη δίαιτα, τα βιβλία και τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις. Κατακρίνει την έρευνα και τις καμπάνιες για υγιεινή διατροφή, με τα λεγόμενά της να στηρίζονται σε δικές της πεποιθήσεις, χωρίς να τις στηρίζει σε βιβλιογραφία.
Η κ. Harcombe έχει δυστυχώς πολλούς ακολούθους, οι οποίοι παραπληροφορούνται και μάλλον πέφτουν θύματα ενός πολύ καλού marketing.
Το διατροφικό πλάνο μιας ισορροπημένης διατροφής δεν αποκλείει κανένα τρόφιμο ή ομάδα τροφίμων, δεν έχει ημερομηνία λήξης και υποστηρίζεται από την έρευνα. Ο οργανισμός μας έχει τη δυνατότητα να «αυτοαποτοξινώνεται», ενώ κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν έχει μαγικές ιδιότητες για την υγεία!
Οι διαιτολόγοι και διατροφολόγοι είναι ειδικοί στη διατροφή, ακριβώς επειδή εφαρμόζουν πρακτικές που βασίζονται σε έρευνες και οδηγίες οργανισμών, για τις οποίες έχουν δουλέψει ομάδες επιστημόνων.
Παγκοσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου
Σήμερα, 15 Φεβρουαρίου είναι η Παγκοσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου, #childhoodcancerday.
Ο παιδικός καρκίνος δεν έχει γνωστές αιτίες, όμως υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νοσου.
Αυτοί αποτελούν:
- Γενετικό Υλικό (DNA): Το 5% των διαγνώσεων παιδικού καρκίνου οφείλεται στο DNA
- Νοσήματα: Παιδιά με Σύνδρομο Down βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για #λευχαιμία
- Προβλήματα με την ανάπτυξη κατά την κύηση
- Μολύνσεις, όπως o ιός Epstein Barr
- Έκθεση σε ακτινοβολία
- Προηγούμενη θεραπεία του παιδιού κατά του καρκίνου
Πρόληψη του παιδικού καρκίνου ουσιαστικά δεν υπάρχει, καθώς είναι πολύ νωρίς για έλεγχο των περιβαλλοντικών παραγόντων, που συνιστάται στους ενήλικες.
Όμως, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να τρέφονται σωστά & επαρκώς, έτσι ώστε να βρίσκονται σε καλή κατάσταση θρέψης, ούτε σε υποθρεψία, ούτε σε υπέρβαρο/παχυσαρκία.
Στα παιδιά που νοσούν με καρκίνο, η βελτίωση ή/ και διατήρηση μιας καλής κατάστασης θρέψης είναι βαρυσήμαντη, ενώ η διατροφή και οι τρόποι σίτισης μεταβάλλονται ανάλογα με την κατάσταση & συμπτωματολογία του παιδιού, και τις παρενέργειες της θεραπείας.
Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος αποτελεί σημαντικό και απαραίτητο μέλος της διεπιστημονικής ομάδας περίθαλψης του παιδιού!
- Πηγές: