Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 4-9 Σεπτέμβρη 2017
1.Τι γίνεται όταν δεδομένα μελετών παρερμηνεύονται; Διαβάστε εδώ για την έρευνα the PURE study, τα αποτελέσματά της και πώς παρερμηνεύτηκε από τα ΜΜΕ!
2. Ποιό είναι το "μυστικό" της μακροχρόνιας απώλειας βάρους;
Μια νέα έρευνα μας δείχνει ένα "μυστικό". Η μελέτη έδειξε ότι η σταθερή απώλεια βάρους σχετίζεται με μεγαλύτερη απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα, ακόμη και αν ο ρυθμός απώλειας είναι πιο αργός, από αυτόν που θα θέλαμε!
Επομένως, αναγνωρίζεται η σημαντικότητα της κατάρτισης ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής που το άτομο μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να ακολουθεί!
Διαβάστε την περίληψη του επιστημονικού άρθρου εδώ!
3. Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους έρχεται και η απορία για το τι θα πάρει το παιδί σας στο σχολείο για σνακ! Συνήθως τα παιδιά προτιμούν να αγοράζουν τρόφιμα από το κυλικείο, καθώς από εκεί αγοράζουν οι συμμαθητές τους και δεν θέλουν να ξεχωρίζουν.
Όμως, λόγω του ελλιπή ελέγχου των τροφίμων που πωλούνται στα κυλικεία, εκεί βρίσκουν σφολιατοειδή, σάντουιτς, σοκολάτες, και άλλα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και σάκχαρα, δηλαδή τρόφιμα που είναι καλό να καταναλώνονται λιγότερο συχνά, και όχι καθημερινά! Είναι προτιμότερο το παιδί να παίρνει για το σχολείο σνακ από το σπίτι, τα οποία να είναι θρεπτικά, γευστικά, και ευπαρουσίαστα, ώστε το παιδί να προτιμήσει αυτά από τα προϊόντα του κυλικείου!
Διαβάστε εδώ ιδέες για σνακ που μπορείτε να φτιάξετε!
3. Ετοιμαζόμαστε για το σχολείο! Τι σνακ μπορεί να πάρει μαζί το παιδί στο σχολείο; Ένα σπιτικό κέικ! Δείτε τη συνταγή για αλμυρά muffins με κολοκυθάκια!
Προσοχή στο αλάτι βέβαια, γιατί στο τριμμένο κολοκύθι βάζουμε αλάτι για να φύγουν τα υγρά!
4. Τι μπορεί να πάρει το παιδί μαζί του σχολείο; Μια σπιτική μπάρα δημητριακών! Διαβάστε εδώ τη συνταγή!
Τα ολισθήματα σας κοστίζουν την επίτευξη του στόχου σας;
Πόσες φορές έχετε παρατήσει την προσπάθειά σας, επειδή κάτι έτυχε ή έγινε, και ξεφύγατε από το πρόγραμμά σας;
Τι θα γινόταν αν δεν τα είχατε παρατήσει;
Οι άνθρωποι σκεφτόμαστε σε ασπρο-μαυρο πολλες φορές, με αποτέλεσμα, όταν κάτι δεν έχει παει όπως θα το θέλαμε, να τα βλέπουμε όλα μαυρα και να απογοητευόμαστε!
Στη ζωή όμως όλα είναι αποχρώσεις του γκρι!
Δεν καταστράφηκε η προσπάθεια επειδή βγήκατε έξω ένα βράδυ ή επειδή φάγατε σοκολάτα όταν νιώσατε άγχος!
Τα ολισθήματα είναι και αυτά... στο προγραμμα!
Αντί να μας τιμωρούμε και να απομακρυνόμαστε από το στόχο και τα πλεονεκτηματα της επίτευξής του, ας τα δουμε ως ευκαιρίες μάθησης, για να μας κατανοήσουμε, να αναλύσουμε τις αρνητικές μας σκέψεις και να προλάβουμε μελλοντικά ολισθήματα!
Ας σκεφτούμε τι θα είχαμε πετύχει ως τώρα, αν κάθε δυσκολία και ολίσθημα, τα αντιμετωπίζαμε και προχωρούσαμε στο στόχο μας!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 26 Ιουνίου- 1 Ιουλίου 2017
1. Άσκηση ή καφές; Ποιό από τα 2 μας "ξυπνάει- ξεκουράζει" πιο πολύ μετά από μια κουραστική μέρα;
30-300 mg καφεΐνης βελτιώνουν την προοσχή, την ετοιμότητα, το χρόνο αντίδρασης και την διάθεσή μας, ειδικά όταν είμαστε κουρασμένοι. Ένα φλιτζάνι καφέ έχει 80-100 mg καφεΐνης.
Και η άσκηση όμως φαίνεται ότι μας ξυπνάει, επιταχύνει τις νοητικές διαδικασίες και βελτιώνει την αποθήκευση και ανάκτηση μνήμης, ανεξάρτητα από τη φυσική μας κατάσταση και την κούραση που νιώθουμε.Όπως φαίνεται από μια μικρή μελέτη 10 λεπτά άσκησης ήταν αρκετά για να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας, σε σχέση με μια μέτρια δόση καφεΐνης (50 mg). Μάλιστα, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός άσκησης και καφεΐνης είχε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την άσκηση μόνο σε γνωστικά τεστ.
Τα οφέλη της άσκησης είναι μακροπρόθεσμα στη φυσική μας κατάσταση και τις γνωστικές λειτουργίες, ενώ χρειάζεται προσοχή με την καφεΐνη, καθώς πέρα από την ευεργετική της δράση, η υπερκατανάλωσή της έχει και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.
http://www.health.harvard.edu/blog/exercise-versus-caffeine-which-is-you...
2. Παγωτό sorbet με μόνο 2 υλικά: φρούτα και μέλι!
Μην ξεχνάμε ότι και το μέλι ανήκει στα ελεύθερα σάκχαρα, οπότε το καταναλώνουμε με μέτρο, όπως τη (μαύρη, καστανή, λευκή) ζάχαρη και τα σιρόπια!
https://www.youtube.com/watch?v=QtgsaTy6bd8
3. Το λάδι καρύδας είναι γνωστό κυρίως γιατί περιέχεται σε κρέμες σώματος και μαλλιών. Όμως, χρησιμοποιείται και στη μαγειρική, κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει γίνει μόδα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που το χρησιμοποιούν καθημερινά στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Όμως, το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, και μάλιστα περιέχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από το βούτυρο, το μοσχαρίσιο και το χοιρινό λίπος. ο κορεσμένο λίπος αυξάνει την LDL "κακή" χοληστερόλη, η οποία είναι μια αιτία εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, αν και αυξάνει και την HDL “καλή” χοληστερόλη, ως κορεσμένο λίπος, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ακόρεστα λιπαρά που όχι μόνο μειώνουν την κακή, αλλά αυξάνουν και την καλή χοληστερόλη!
Για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων δεν αρκεί μόνο η μείωση κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, αλλά και χρειάζεται προσκόληση σε μια υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή Διατροφή.
http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/06/15/CIR.0000000000000510
4. Η μείωση της χοληστερόλης είναι δυνατή με αλλαγές στην διατροφή! Μάλιστα, το πρώτο βήμα είναι η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, και όχι η φαρμακευτική αγωγή, χωρίς καμία αλλαγή στη διατροφή!
Ακόμη και όταν έχουμε φυσιολογικές τιμές LDL "κακής" χοληστερόλης, αλλά ειδικά όταν έχουμε αυξημένες τιμές, η μείωσή τους μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Για κάθε 10% μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης έχουμε μείωση του κινδύνου εμφράγματος κατά 20-30%!!!
Σίγουρα η απώλεια βάρους, η άσκηση και υγιεινλη διατροφή βοηθούν στην μείωση της LDL.
3 τρόποι που θα βοηθήσουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, μέσω διατροφής είναι:
-Επιλογή υγιεινών λιπαρών. Επιλέγουμε ακόρεστα λιπαρά (εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και σπόροι, αβοκάντο, ψάρια), ελαχιστοποιούμε την κατανάλωση τρανς λιπαρών (σκληρές μαργαρίνες, σφολιατοειδή και έτοιμα είδη αρτοζαχαροπλαστικής στα οποία χρησιμοποιούνται μερικώς υδρογονωμένα φυτικά λιπαρα), και μειώνουμε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (λάδι καρύδας, βούτυρο, λίπος κρέατος, πέτσα κοτόπουλου, γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά)
- Προτίμηση στα προϊόντα ολικής άλεσης, που δεν ανεβάζουν απότομα τη γλυκόζη του αίματος και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα, ενώ οι β-γλυκάνες στη βρώμη βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης.
-Πιο υγιεινές επιλογές. Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, και ιδανικά αντικαταστήστε τα γλυκα και τα επεξεργασμένα προϊόντα με φρούτα και λαχανικά! Επιλέξτε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και τρόφιμα με λιγότερα πρόσθετα σάκχαρα (ζάχαρη, μέλι, σιρόπια, φρουκτόζη κ.α. σάκχαρα)
http://www.health.harvard.edu/heart-health/3-diet-changes-to-help-lower-...
Μακαρονοσαλάτα με ζυμαρικά από ρεβύθια
Η σαλάτα μπορεί να είναι πλήρες γεύμα, αρκεί να περιέχει και πηγή υδατανθράκων & πηγή πρωτεϊνών.
Οι μακαρονοσαλατες είναι από τις πιο γευτικές σαλατες-γευματα!
Στην παρούσα συνταγή ως πηγη υδατανθράκων & πρωτεϊνών είναι τα ζυμαρικά από όσπρια, τα οποία είναι θρεπτικότατα & χορταστικά, μετρούν ως όσπριο, είναι ιδανικά για όσους ακολουθούν low FODMAP διατροφή!
Μάλιστα, αντί για τυρί, η συνταγή περιέχει vegan "παρμεζάνα" από διατροφική μαγιά, επομένως είναι ιδανική για ατομα που ακολουθούν vegan διατροφή και για όσους νηστεύουν.
Τι θα χρειαστείτε:
- Ζυμαρικά από ρεβύθια (ή άλλα όσπρια)
- Λαχανικά της επιλογής σας
- Τυρί τριμμένο ή Vegan τυρί από διατροφική μαγιά
- Dressing από ελαιόλαδο, μουστάρδα, μέλι & ξύδι
Θέλετε να μάθετε πώς θα βάλετε τα ζυμαρικά στη διατροφή σας; Πατήστε εδώ!
Εκτέλεση:
- Βράστε τα ζυμαρικά
- Ψιλοκόψτε τα λαχανικά
- Αναμείξτε τα ζυμαρικά και τα λαχανικά
- Προσθεστε το τυρί
- Σερβίερετε με 2 κ.σ. dressing