Μπάρες δημητριακών με σπόρους και μαύρη σοκολάτα
Οι σπιτικές μπάρες δημητριακών αποτελούν ένα εύκολο και γρήγορο σνακ!
Οι μπάρες με σπόρους και μαύρη σοκολάτα είναι μια καλή επιλογή για vegan και vegeterian, καθώς περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα από τους κολοκυθόσπορους, τον λιναρόσπορο και τους ηλιόσπορους!
Για 14-16 μπάρες θα χρειαστείτε:
- 2 φλιτζάνια βρώμη
- 1/2 φλ. κολοκυθόσπορο
- 1/4 φλ. ηλιόσπορο
- 3 κ.σ. λιναρόσπορο αλεσμένο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 3/4 φλ. ταχίνι ολικής άλεσης
- 1/2 φλ. μέλι ή σιρόπι
- 75 γρ μαυρη σοκολατα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη βρώμη και τους σπόρους, και την κανέλα.
- Σε ένα άλλο μπολ (που μπαίνει σε φούρνο μικροκυμμάτων ή σε ένα κατσαρολάκι) αναμείξτε το ταχίνι και το μέλι και ζεστάνετε λίγο το μίγμα.
- Ριξτε το ταχίνι με το μέλι στο μπολ με τη βρώμη και τους σπόρους και αναμείξτε καλά.
- Ρίξτε και πιέστε καλά σε ενα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτι.
- Λιώστε τη σοκολάτα και ριξτε τη πάνω από το μιγμα.
- Αφήστε το μίγμα στο ψυγείο για 10 λεπτά.
- Κοψτε σε 14-16 κομμάτια. Διατηρείστε στο ψυγείο.
- Καλή απόλαυση!
Τα αγαπημένα τρόφιμα μιας διαιτολόγου-διατροφολόγου
Το φαγητό είναι ανάγκη και απόλαυση! Ο συνδυασμός μιας γευστικής και θρεπτικής διατροφής είναι πολύ σημαντικός στην επίτευξη της καλής υγείας και της καλής σχέσης με το φαγητό!
Το παρόν άρθρο δεν έχει να κάνει τόσο με το τι να τρώει κανείς, αλλά για το πώς η ισσοροπημένη διατροφή μπορεί να έχει ποικιλία και ωραία γεύση! Καθένας αγαπά διαφορετικά τρόφιμα, και τα παρακάτω είναι τα δικά μου!
Ταχίνι & βούτυρα ξηρών καρπών: πηγές καλών λιπαρών & πρωτεΐνης, για το πρωινό μου και ως συστατικό σε porridge, baked oatmeal και μπάρες με βρώμη
Ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη: η διατροφική αξία του γάλακτος ειναι αδιαμφισβήτητη για την επιστήμη, όμως ποτέ δεν μου άρεσε γευστικά! Ευτυχώς, τα φυτικά ροφήματα έχουν υπέροχη γεύση, και αντικαθιστούν το γάλα σε συνταγές που φτιάχνω και στο porridge
Γιαούρτι 2%: Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς το χορταστικό γιαούρτι! Εξαιρετική πηγή Ασβεστίου, πρωτεΐνης, προβιοτικών, βιταμινών Β2 & Β6, και Φωσφόρου. Το γιαούρτι μπορεί να καταναλωθεί με φρούτα, δημητριακά & βρώμη, να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε συνταγές και να γίνει ελαφριά bechamel, μεταξύ άλλων!
Τυρί κρέμα: Πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως, σε τοστ με κιτρινο τυρί, αντί για το βούτυρο σε ψωμί με μέλι, και σε ζυμαρικά & ριζότο αντί για κρέμα γάλακτος
Όσπρια: Είμαι λάτρης των οσπρίων! Πέρα από την θρεπτική τους αξία (πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, Σίδηρος, Κάλιο, Μαγνήσιο, Ψευδάργυρο βιταμίνες του συμπλέγματος Β), μπορούν να μαγειρευτούν από πριν και να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για γεύμα στο λεπτό, να μπούν σε σούπες και σαλάτες και να γίνουν μπιφτέκια!
Ζυμαρικά οσπρίων: Θέλω να τρώω και να χορταίνω! Ευτυχώς που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο ζυμαρικά από 100% όσπρια που είναι τα πλουσιότερα σε πρωτεΐνη & φυτικές ίνες!
Βρώμη: Ένα από πλέον αγαπημένα μου τρόφιμα που αγοράζω με το κιλό, στην κυριολεξία. Η βρώμη περιέχει και τις φυτικές ίνες β-γλυκάνες που βοηθούν στην ρύθμιση της χοληστερόλης. Η βρώμη αποτελεί ένα από τα πιο εύχρηστα τρόφιμα, για ολες τις ώρες. Τη χρησιμοποιώ σε porridge, baked oatmeal, σπιτικές μπάρες, κέικ, granola, αλλά και στα μπιφτέκια και τις ομελέτες.
Σολομός: Το πιο εύκολο να μαγειρευτεί ψάρι, που είναι και εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων.
Αυγό: Τo protein & nutrient ball της φύσης! Πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα λιπαρά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και σχεδόν όλες οι βιταμίνες! Δεν χρειάζεται συστάσεις, με εξαίρεση τη σύσταση του American Heart Association που συστήνει μέχρι 7 αυγά (κρόκους) την εβδομάδα
Καφές: Last, but not least… Χωρίς καφέ δεν μπορεί να ξεκινήσει η μέρα! Ο καφές είναι γνωστός για την καφεϊνη, αλλά είναι και εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών με πολλές δράσεις για την υγεία μας!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 1-7 Μαΐου 2017
1. Μια πολυφαινόλη που βρίσκεται στο ελαιόλαδο (hydroxytyrosol/υδροξυτυροσόλη) ενδέχεται να αντιστρέφει την αρνητική επίδραση στην υγεία μιας δίαιτας υψηλής σε λιπαρά, όπως έδειξε μια έρευνα σε ποντίκια! Σε ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα υψηλή σε λιπαρά, η υδροξυτυροσόλη μείωσε την κακή και ολική χοληστερόλη, ενώ μείωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη και βελτίωσε τα επίπεδα ηπατικών ενζύμων. Επιπλέον έρευνες πρέπει να γίνουν και στον άνθρωπο για σαφή αποτελέσματα!
http://www.medicalnewstoday.com/articles/316851.php
2. Μιας και σιγά σιγά έρχεται το καλοκαίρι και τα παγωτά ας δούμε μια εναλλακτική συνταγή μπάρας-παγωτού: μπάρες παγωμένου γιαουρτιού με σταγόνες σοκολάτας και τραγανό μούσλι!
http://mantzorou.gr/el/blog/mpares-pagomenoy-giaoyrtioy-me-stagones-soko...
3. Πολλοί αποφεύγουν την κατανάλωση γλουτένης, χωρίς ιατρικό λόγο, δηλαδή και ας μην πάσχουν από κοιλιοκάκη. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη η κατανάλωση γλουτένης δεν σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο! Όμως, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επομένως, δεν θα πρέπει να συστήνεται η αποφυγή της γλουτένης σε άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη!
http://www.bmj.com/content/357/bmj.j1892
4. Πώς σαμποτάρουμε την προσπάθειά μας για απώλεια βάρους, ενώ ακολουθούμε το πρόγραμμα;
http://mantzorou.gr/el/blog/pos-sampotaroyme-tin-prospatheia-mas-gia-apo...
Μηλόπιτα με τραγανή κρούστα
Η πιο γευστική, ελαφριά, εύκολη στην εκτέλεση, και με λίγα υλικά μηλόπιτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ!
Είναι τραγανή απ΄έξω και μαλακή μέσα!
Θα χρειαστείτε:
- 2 μήλα σε κυβάκια
- 1 φλ. (200 γρ) ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
- 60 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φλ. (125 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ολικής ή λευκό)
- 1 αυγό
- 1/4 κ.γ. σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανιλίνη
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Έχετε δοκιμάσει apple crisp; Βάση απο καραμελωμένα μήλα με τραγανή granola βρώμης από πάνω! Θα βρείτε τη συνταγή εδώ.
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ αναμείξτε καλά τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο. Προσθέστε το αυγό και αναμείξτε εως το μίγμα ομογενοποιηθεί.
2. Σε ένα άλλο μπολ αναμείξτε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, τη βανιλίνη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
3. Ενώστε τα υγρά και τα στερεά υλικά σιγά σιγα.
4. Προσθέστε στο μίγμα τα ψιλοκομμένα κομμάτια μήλου
5. Τοποθετείστε σε στρογγυλή, χαμηλή φόρμα για τάρτα
6. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 40-45 λεπτά.