Cranberry baked oatmeal
Ένας τρόπος να βάλουμε περισσότερα φρουτα στη διατροφή μας είναι να τα προσθέσουμε σε συνταγές, όπως στο baked oatmeal ή το χυλό βρώμης!
Το baked oatmeal, που είναι ένα κέικ βρώμης, είναι ιδανικό για να έχουμε έτοιμο ένα χορταστικό πρωινο την επόμενη μέρα!
Δοκιμάστε το baked oatmeal με άλλους συνδυασμούς, όπως με μήλο ή μπανάνα ή καρότο!
Για 4-6μερίδες θα χρειαστούν:
- 1 1/2 φλ βρώμη
- 3/4 φλ φυτικό ρόφημα ή γάλα
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. baking powder
- 1 κ.γ. ξυσμα πορτοκαλιου
- 1 φλ cranberries (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ αναμειξτε τη βρώμη το baking powder, το ξυσμα πορτοκαλιου, και την κανελα
2. Σε ένα άλλο μπολ αναμειξτε το γάλα/ρόφημα και το αυγό
3. Ενώστε τα μίγματα και προσθεστε το μέλι
4. Προσθέστε τα cranberries
5. Μεταφέρετε το μίγμα σε ένα πυριμαχο σκευος και ψηστε για 30 λεπτά στους 175 βαθμούς
Καλη απόλαυση!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 19-23 Φεβρουαρίου 2018
1. Τι πρωινό θα επιλέξουμε τη Σαρακοστή;
2. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων βρίσκονται στο προσκήνιο στο χώρο της δίαιτας για χρόνια. Έχουν διαφορά όμως από τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων;
Μια πρόσφατη έρευνα (DIETFITS) μελέτησε τη διαφορά στην απώλεια βάρους και άλλους δείκτες υγείας, μετά από προσκόλληση σε ένα πρόγραμμα διατροφής χαμηλό σε υδατάνθρακες, και ένα πρόγραμμα διατροφής χαμηλό σε λιπαρά.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες από διαιτολόγους για αλλαγή διατροφικών συνηθειών και για προσκόλληση σε μια υγιεινή διατροφή χαμηλών λιπαρών (48% υδατάνθρακες και 29% λιαπρά) και υγιεινή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων (30% υδατάνθρακες και 45% λιπαρά).
Μετά από 1 έτος, και οι 2 ομάδες έχασαν βάρος και λίπος, μείωσαν την περιφέρεια μέσης, την αρτηριακή πίεση, την ινσουλίνη νηστείας και γλκόζη νηστείας, χωρίς όμως η μείωση στο βάρος και τους δείκτες να είναι διαφορετική, μεταξύ των ομάδων.
Επιπλέον, τα γονίδια δεν επιρρέασαν την απώλεια βάρους, ενώ ούτε και η έκκριση ινσουλίνης φάνηκε να επιρρέαζει την απώλεια.
Όμως, η ομάδα που ακολουθούσε τη διατροφή χαμηλών λιπαρών μείωσε την LDL "κακή" χοληστερόλη, ενώ στην ομάδα με τη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων η LDL χοληστερόλη αυξήθηκε, αλλά παρατηρήθηκε μεγαλύτερη αύξηση της HDL "καλής" χοληστερόλης και μείωση των τριγλυκεριδίων.
Συνεπώς, η μελέτη αυτή δείχνει ότι αναφορικά με την απώλεια βάρους και άλλους δείκτες υγείας δεν έχει σημασία αν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής χαμηλό σε υδατάνθρακες ή λιπαρά!!!
Το σημαντικό είναι να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή μεν, αλλά να ταιριάζει στις προτιμήσεις μας και στον τρόπο ζωής μας, ώστε να μπορέσουμε να το ακολουθήσουμε μακροπρόθεσμα!
Δημοσιεύτηκε το 2ο επιστημονικό μου άρθρο, μια ανασκόπιση των νέων κλινικών δεδομένων για το ρόλο της συμπληρωματικής αγωγής με κουρκουμίνη (τη δραστική ουσία του κουρκουμά) σε χρόνιες νόσους.
Η ανασκόπιση δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Phytotherapy Research
4. Ξηροί καρποί: ένα ιδανικό σνακ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά! Το γνωρίζατε ότι οι ξηροί καρποί περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα;
Διαβάστε στο άρθρο για τα οφέλη των ξηρών καρπών, ποιοί περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων, και πώς θα τους βάλουμε στη διατροφή μας!
Να βάλω κουρκουμά στο φαγητό;
Τα τελευταία χρόνια η χρήση του κουρκουμά έχει γίνει της μόδας. Σε διαφημίσεις ακούμε για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία και σε χρόνιες νόσους, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική.
Η κουρκουμίνη, η δραστική ουσία του κουρκουμά, φαίνεται να έχει πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία μας σε κυτταρικό επίπεδο. Όμως στον κουρκουμά περιέχεται σε πολύ μικρή ποσότητα, και μάλιστα η βιοδιαθεσιμότητά της είναι πολύ μικρή, δηλαδή δεν μπορεί να περάσει εύκολα στην κυκλοφορία του αίματός μας, ενώ γρήγορα μεταβολίζεται και αποβάλλεται. Μάλιστα, σε μια μελέτη οι εθελοντές κατανάλωσαν 2 γραμμάρια κουρκουμίνης και η μέγιστη συγκέντρωση στο αίμα παρατηρήθηκε μετά από 2 ώρες στα 149.8 ng/g αίματος, και σε 4,5 ώρες είχε ήδη εξαληφθεί από το αίμα!
Οι μελέτες που έχουν γίνει χρησιμοποιούν πολύ μεγάλες ποσότητες κουρκουμίνης, εως και 8 γραμμάρια τη μέρα, ενώ τις περισσότερες φορές η κουρκουμίνη συνδέεται με άλλα μόρια ώστε να μπορέσει να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος, και η αγωγή είναι στα πλαίσια συμπληρωματικής αγωγής μαζί με την τυπική φαρμακολογική θεραπεία.
Επίσης, οι παρούσες μελέτες έχουν μεθοδολογικές διαφορές που δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή σαφών συμπερασμάτων. Ενώ παρατηρείται μείωση στους δείκτες φλεγμονής, βελτίωση στη ρύθμιση της γλυκόζης και των λιπιδίων του αίματος μετά από χορήγηση κουρκουμίνης, ενώ θετικά είναι και τα αποτελέσματα για την αρθρίτιδα. Επειδή παραμένει στον εντερικό αυλό μπορεί εκεί να δρα με ευεργετικά αποτελέσματα σε άτομα με φλεγμονώδεις νόσους εντέρου όπως νόσος Crohn και ελκώδη κολίτιδα.
Συνεπώς, όσο κουρκουμά και να βάλουμε στο φαγητό μας δύσκολα θα λάβουμε τα οφέλη της κουρκουμίνης. Αν σας αρέσει η γεύση που δίνει ο κουρκουμάς στο #φαγητό συνεχίστε να τον χρησιμοποιείται, αλλά δεν θα επιφέρει τα σημαντικά κλινικά οφέλη που δείχνουν οι μελέτες!
Οι μελλοντικές μελέτες, βασιζόμενες στα παρόντα δεδομένα θα μας βοηθήσουν να καταλήξουμε σε σαφέστερα συμπεράσματα.
Πηγή: Mantzorou M, Pavlidou E, Vasios G, Tsagalioti E, Giaginis C. Effects of curcumin consumption on human chronic diseases: A narrative review of the most recent clinical data. Phytotherapy Research. 2018;1–19. https://doi. org/10.1002/ptr.6037
Τι πρωινό θα επιλέξουμε τη Σαρακοστή;
Τις περιόδους νηστείας άλλοι νηστεύουν και άλλοι όχι ή πολλοί νηστεύουν επιλεκτικά κάποια τρόφιμα. Τις περιόδους αυτές αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να φάει και να μαγειρέψει, ώστε να είναι και θρεπτικό και χορταστικό!
Αναφορικά με το πρωινό, τα πιο σύνηθη πρωινά (τοστ ή γάλα με δημητριακά) αποκλείονται. Τι μπορεί να φάει για πρωινό κάποιος που νηστεύει;
Αρχικά είναι σημαντικό να αναφέρω ότι γάλα μπορεί να αντικατασταθεί από υποκατάστατα γάκακτος όπως είναι τα ροφήματα αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας ή βρώμης. Τα ροφήματα αυτά μάλιστα είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνες. Αν και η θρεπτική τους αξία δεν συγκρίνεται με την υψηλή διατροφική αξία του γάλακτος αποτελούν χρήσιμα υποκατάστατα κατά τη νηστεία ή για άτομα που δεν προτιμούν το γάλα.
Επίσης, το τυρί μπορεί να αντικατασταθεί από τυρί σόγιας. Στο εμπόριο κυκλοφορεί ποικιλία νηστίσιμων τυριών, όμως περιέχουν αρκετό αλάτι (1 γραμμάριο ανά φέτα!!!) και δεν περιέχουν καθόλου πρωτεΐνη. Αντιθέτως, το τυρί σόγιας περιέχει αρκετές πρωτεΐνες. Αν αγοράζετε συσκευασμένο νηστίσιμο τυρί ελέξγτε την ετικέτα για τη διατροφική αξία και προέλευση του τυριού, δηλαδή από τι συστατικά είναι φτιαγμένο.
Εάν φτιάχνετε σπιτικά κουλουράκια ή κέικ για πρωινό μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με μαργαρίνη ή ελαιόλαδο.
Τι άλλο μπορείτε να επιλέξετε για πρωινό;
- Ψωμί με ταχίνι και μέλι (και φρούτο/μπανάνα)
- Ψωμί με φυστικοβούτυρο (και φρούτο/μπανάνα)
- Χυλός βρώμης με υποκατάστατο γάλακτος (γάλα σόγιας, γάλα καρύδας, γάλα αμυγδάλου), συνοδευόμενος με ξηρούς καρπούς και φρούτα
- Σπιτικές μπάρες δημητριακών με βρώμη και ξηρούς καρπούς (οι περισσότερες συνταγές είναι νηστίσιμες)
- Νηστίσιμα σπιτικά κουλουράκια και 1 φρούτο
- Κουλούρι Θεσ/νίκης και 1 φρούτο
-Τοστ ή αραβική πίτα με τυρί σόγιας (να αναγράφει τυρί σόγιας η συσκευασία, και όχι απλώς νηστίσιμο τυρί), και λαχανικά της επιλογής σας
-Τοστ ή αραβική πίτα με χούμους και λαχανικά της επιλογής σας