Granola με μήλο
Είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε τη δική μας granola.
Σε αυτή τη συνταγή δίνουμε άρωμα μήλου χρησιμοποιώντας φλούδα από ένα κόκκινο μήλο, φυστικοβούτυρο και μέλι!
Τι θα χρειαστείτε:
- φλούδα από 1 μεγάλο μήλο
- 10 κουταλιές σούπας βρώμη
- 3 κουταλιές σούπας μέλι ή σιρόπι για vegan εκδοχή
- 3 κουταλιές σούπας φυστικοβούτυρο
- 2 κουταλιές σούπας λιναρόσπορο
- 1/4 φλιτζανιού καρύδια και αμύγδαλα στο μπλέντερ
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολάκι αναμειξτε καλά το μέλι και βούτυρο ξηρών καρπών (μπορείτε και να τα ζεστανετε στο φουρνο μικροκυματων)
2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα υλικά
3. Αναμειξτε καλά τα δυο μίγματα να γίνουν σαν μπουκίτσες
4. Άλλωστε σε λαδόκολλα και ψηστε για 20 λεπτά σε προθερμασμενο φουρνο στους 170 βαθμούς
5. Αφήστε τη να κρυώσει καλά πειν σπάσετε σε κομμάτια και τοποθετηστε σε αεροστεγες δοχείο.
Καλη απόλαυση!!!
Μηλόπιτα με τραγανή κρούστα
Η πιο γευστική, ελαφριά, εύκολη στην εκτέλεση, και με λίγα υλικά μηλόπιτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ!
Είναι τραγανή απ΄έξω και μαλακή μέσα!
Θα χρειαστείτε:
- 2 μήλα σε κυβάκια
- 1 φλ. (200 γρ) ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
- 60 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φλ. (125 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ολικής ή λευκό)
- 1 αυγό
- 1/4 κ.γ. σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανιλίνη
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Έχετε δοκιμάσει apple crisp; Βάση απο καραμελωμένα μήλα με τραγανή granola βρώμης από πάνω! Θα βρείτε τη συνταγή εδώ.
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ αναμείξτε καλά τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο. Προσθέστε το αυγό και αναμείξτε εως το μίγμα ομογενοποιηθεί.
2. Σε ένα άλλο μπολ αναμείξτε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, τη βανιλίνη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
3. Ενώστε τα υγρά και τα στερεά υλικά σιγά σιγα.
4. Προσθέστε στο μίγμα τα ψιλοκομμένα κομμάτια μήλου
5. Τοποθετείστε σε στρογγυλή, χαμηλή φόρμα για τάρτα
6. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 9-13 Οκτώβρη 2017
1. Το αυξημένο σωματικό βάρος στα παιδιά αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο. Τα παιδιά που εμφανίζουν αυξημένο σωματικό βάρος έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν να έχουν υπερβάλλον σωματικό βάρος ως έφηβοι και ως ενήλικες. Το υπέρβαρο και η παχυσαρκία έχουν αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία των ατόμων, καθώς και η ποιότητα της ζωής μπορεί να υποβαθμιστεί ήδη από την παιδική ηλικία. Επομένως, κρίνεται αναγκαία η αντιμετώπιση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στα παιδιά.
Πώς μπορεί η οικογένεια να βοηθήσει το υπέρβαρο παιδί; Διαβάστε το Μέρος Α και το Μέρος Β.
2. Η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας ήταν στις 11 Οκτώβρη! Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα για την Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο!
Εάν η παρούσα τάση συνεχιστεί περίπου 2.420.000 ενήλικες (28% του συνόλου των ενηλίκων) στην Ελλάδα θα είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2025.
- Οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ηπατική νόσος, η κατάθλιψη και πολλοί τύποι καρκίνου, μέχρι το 2025 θα φτάσουν να κοστίζουν στην Ελλάδα περίπου 2 δισεκατομμύρια € ετησίως.
- Αντιθέτως, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και η μείωσή της κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα, από το 28% στο 23%, θα κοστίσει μόνο 814 εκατομμύρια €.
- Οι κυβερνήσεις παροτρύνονται να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας επενδύοντας τώρα σε υπηρεσίες θεραπείας της παχυσαρκίας, στην έγκαιρη παρέμβαση και την πρόληψη.
3. Οι ψευδείς ισχυρισμοί γύρω από τη θεραπεία ασθενειών είναι άκρως επικίνδυνη. Δεν είναι λίγοι bloggers, ψευδοεπιστήμονες και ιστοσελίδες που ισχυρίζονται ότι έχουν γιατρέψει σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, μέσω διατροφής.
Οι ισχυρισμοί αυτοί φυσικά δεν ισχύουν, αλλά πολλοί ασθενείς εξαπατώνται, παρασύρρονται και ελπίζουν οτι θα θεραπευτούν ακολουθώντας τη διατροφή ή παίρνοντας τα σκευάσματα που προωθούν οι "θεραπευμένοι".
Η Αυστραλή Belle Gibson κέρδισε εκατοντάδες χιλιάδες δολλάρια μέσω του blog της, της εφαρμογής και του βιβλίου της, ισχυριζόμενη ότι νίκησε τον καρκίνο στον εγκέφαλο μέσω "εναλλακτικής" ιατρικής και αλλαγών στη διατροφή της. Αφού ανακαλύφθηκε το ψέμα της το δικαστήριο αποφάσισε να της δώσει πρόστιμο 410.000 Αυστραλιανών δολλαρίων.
Βέβαια, το κακό έχει ήδη γίνει, καθώς ενδέχεται ακόλουθοί της να έχουν ακολουθήσει τις συμβουλές της και να έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως έχει γίνει και με άλλους bloggers και ψευδο-επιστήμονες που εξαπάτησαν ασθενείς.
4. Πώς θα βάλουμε τη βρώμη στη διατροφή μας;
Αρχικά γιατί να τη βάλουμε στη διατροφή μας;
1. Η σκέτη βρώμη είναι από τα πολύ λίγα δημητριακά στα οποία δεν προστίθεται ζάχαρη!
2. Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες (11γρ/ 100 γρ βρώμη), εκ των οποίων οι β-γλυκάνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης!
3. 70 γρ βρώμης την ημέρα (τα 40 γρ είναι η 1 μερίδα) βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, όπως οι στατίνες!
4. Λόγω των φυτικών ινών βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, και στον κορεσμό!
5. Είναι φθηνή, χορταστική, τη βρίσκουμε εύκολα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους!
Πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε;
1. Χυλός βρώμης. Οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι! Δείτε κάποιες ιδέες εδώ
2. Στα μπιφτέκια, αντί για ψωμί ή φρυγανιά. Κάνει τα μπιφτέκια πολύ πιο αφράτα!
3. Στην ομελέτα, αντί για αλεύρι!
4. Μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικό ψωμί από βρώμη!
5. Μπορούμε να φτιάξουμε κέικ με βρώμη! Το αγαπημένο μου είναι το κέικ μπανάνας!
6. Τα pancakes και τα μπισκότα μπορούν να γίνουν πιο χορταστικά και πιο υγιεινά με βρώμη!
7. Μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικές μπάρες δημητριακών με βρώμη!
5. Δεν έχετε χρόνο να γυμναστείτε; Γιατί δεν ακολουθείτε το online πρόγραμμα της Μαρίας Μπριλάκη από το Fitness Reloaded;
16 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα, για 8 εβδομάδες!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 17-22 Ιουλίου 2017
1. Μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη εξέτασε τον αυτο-έλεγχο στο φαγητό.
Πολλές φορές ξέρουμε τι είναι καλύτερο ή πιο υγιεινό για εμάς (πχ. ένα φρούτο), αλλά αυτό διαφέρει από το τι θέλουμε (πχ. ένα μπισκότο)!
Η ερευνητική ομάδα έβαλε τους συμμετέχοντες να επιλέξουν από την οθόνη ενός υπολογιστή το τρόφιμο που θα τους βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων υγείας και σωματικής διάπλασής τους (health and fitness goals). Στην οθόνη εμφανίστηκαν ένα πιο υγιεινό και ένα πιο ανθυγιεινό σνακ. Στο τέλος του πειράματος πληροφορήθηκαν ότι θα τους δινόταν ένα από τα τρόφιμα που είχαν επιλέξει! Εκείνοι που είχανε μεγαλύτερο αυτο-έλεγχο επέλεξαν κατευθείαν το πιο υγιεινό σνακ, ενώ εκείνοι με λιγότερο αυτο-έλεγχο αρχικά μετέφεραν τον κέρσορα του υπολογιστή προς την πιο ανθυγιεινή επιλογή, πριν επιλέξουν την πιο υγιεινή!
Έτσι φαίνεται ότι υπάρχει μια "εσωτερική διαμάχη" στον εγκέφαλό μας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής! Αυτό το πείραμα θα μας βοηθήσει να εξετάσουμε σε βάθος την δύναμη της θέλησης και την λήψη αποφάσεων, καθώς και το πώς μπορούμε να αντισταθούμε στους πειρασμούς!
http://www.medicalnewstoday.com/articles/318312.php
2. Η συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και της κατάθλιψης είναι γνωστή, αν και δεν έχει μελετηθεί ακόμη εκτενώς πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Μια νέα, αρκετά ενδιαφέρουσα έρευνα έρχεται να καλύψει το κενό αυτό.
Η τυχαιοποιημένη αυτή μελέτη έδειξε ότι η προσκόλληση σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Συμμετέχοντες με κατάθλιψη, που ακολουθούσαν ανθυγιεινή διατροφή χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, με τους μεν να λαμβάνουν μια "κοινωνική υποστήριξη" και τους δε να λαμβάνουν "διατητική υποστήριξη", για 12 εβδομάδες. Η διατροφική παρέμβαση έγινε με τη μορφή συνδεριών με διαιτολόγους, και οι συμβουλές που δόθηκαν ήταν ο συνδυασμός των οδηγιών για υγιεινή διατροφή της Αυστραλίας και της Ελλάδας! Η κοινωνική παρέμβαση αποτελούταν απο τον ίδιο αριθμό και ώρα συνδεριών, όπως στην διατροφική παρέμβαση, αλλά γινόταν συζήτηση για ουδέτερα θέματα ή άλλες δραστηριότητες (πχ. επιτραπέζια παιχνίδια).
Η διατροφική παρέμβαση, δηλαδή η προσκόλληση σε μια υγιεινή διατροφή, φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, ακόμη και στην ύφεση της ασθένειας!
Φυσικά περισσότερες μελέτες χρειάζονται για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων και τη βαθύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών!
Διαβάστε το επιστημονικό άρθρο: A randomised controlled trial of dietary improvement for adults with major depression (the ‘SMILES’ trial)
3. Θυμάστε την αλκαλική δίαιτα; Είναι μια παράδοξη δίαιτα η οποία υποτίθεται ότι κρατά το pH του σώματός μας αλκαλικό.
Όμως, το pH του σώματός μας δεν αλλάζει ό,τι και αν εμείς φάμε ή πιούμε, αλλά παραμένει σταθερό σε πολύ στενά όρια pH 7,35-7,45.
Στην εικόνα βλέπουμε τι γίνεται όταν το pH μας αλλάξει προς πιο αλκαλικό ή πιο όξινο!
Λίγο πιο αλκαλικό και λίγο πιο όξινο pH σημαίνει αναπνευστική ή μεταβολική αλκάλωση και αναπνευστική ή μεταβολική οξείδωση. Όταν το pH ξεφύγει λίγο πιο πολύ προς το αλκαλικό ή όξινο… θάνατος!
4. Το κόκκινο κρέας είναι από τα πιο κοινά τρόφιμα που καταναλώνουμε πλέον, αν και στη Μεσογειακή Διατροφή η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος ήταν πολύ πιο σπάνια. Συστήνεται να καταναλώνουμε λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, και να δίνουμε έμφαση σε άλλες καλές πηγές πρωτεϊνών.
Ας δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος! http://www.mantzorou.gr/el/blog/pos-tha-trome-ligotero-kokkino-kreas
5. Έχτε δοκιμάσει να ψήσετε ροδάκινα; Συνοδεύονται υπέροχα με παγωτό! http://www.mantzorou.gr/el/blog/psita-rodakina-me-pagoto
6. Αρκετά συχνά βλέπουμε διαφημίσεις για προϊόντα "αδυνατίσματος" που υπόσχονται γρήγορη και ανώδυνη, μαγική θα λέγαμε απώλεια βάρους!
Πέρα από το γεγονός ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν (αλλιώς δεν θα είχαμε πια και τόσο μεγάλο πρόβλημα παχυσαρκίας), τα προϊόντα αυτά, όπως και τα συμπληρώματα διατροφής, δεν ελέγχονται από κανέναν εθνικό ή ευρωπαϊκό φορέα!
"Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), με αφορμή την προώθηση προϊόντος μεταξύ άλλων και μέσω τηλεοπτικών εκπομπών με την εμπορική ονομασία «CHOCO SLIM» με επίκληση της πιστοποίησής του από τον Ε.Φ.Ε.Τ. ή/και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ενημερώνει ότι οι εν λόγω αρχές δεν πιστοποιούν ούτε εγκρίνουν τρόφιμα. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ραδιοτηλεοπτικές ή διαδικτυακές προωθητικές ενέργειες (διαφημίσεις) προϊόντων καθώς και σε ενδείξεις επί της ετικέτας των τροφίμων, οι οποίες παραπλανητικώς και παρανόμως επικαλούνται ή υπονοούν την πιστοποίηση τροφίμων από τον Ε.Φ.Ε.Τ. και την EFSA.
Η αποστολή του Ε.Φ.Ε.Τ είναι η προστασία της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών διασφαλίζοντας με τη διενέργεια ελέγχων τη συμμόρφωση των τροφίμων που διατίθενται στην αγορά με την κείμενη ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, ενώ o ρόλος της EFSA είναι η παροχή αντικειμενικών και ανεξάρτητων επιστημονικών γνωμοδοτήσεων σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, οι οποίες δεν αποτελούν νομοθετική πράξη ή είδος πιστοποίησης."
http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/view_new?par_newID=1710
7. Πόσο καλά κοιμάστε;
Τα αποτελέσματα της Ελληνικής μελέτης MedWeight από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας του ύπνου (σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο Athens Insomnia Scale) και της διατήρησης της απώλειας βάρους!
Τα αποτελέσματα, βέβαια, ήταν στατιστικά σημαντικά για τους άνδρες και όχι για τις γυναίκες!
Περισσότερες μελέτες χρειάζονται για την καλύτερη διερεύνηση της συσχέτισης αυτής και των υποκείμενων μηχανισμών!
Διαβάστε την περίληψη του επιστημονικού άρθρου: Sleep quality is associated with weight loss maintenance status: the MedWeight study