Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 24-29 Ιουλίου 2017
1. Tελικά, οι τεχνητές, μη θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες βοηθούν στην απώλεια βάρους ή όχι; Τα τεχνητά γλυκαντικά χωρίς θερμίδες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, για την υποκατάσταση της ζάχαρης. Όμως, τα επιστημονικά δεδομένα είναι ασαφή για το πραγματικό όφελος στο βάρος και την υγεία μας.
Τυχαιοποιημένες ελγχόμενες μελέτες δεν δείχνουν να επηρεάζουν το βάρος και τη σύσταση του σώματος, ενώ μελέτες παρατήρησης δείχνουν συσχέτιση της κατανάλωσης μη θερμιδικών τεχνητών γλυκαντικών ουσιών με την αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος, του βάρους και της περιφέρειας μέσης, καθώς και με την παχυσαρκία, την υπέρταση, το μεταβολικό σύνδρομο, τον διαβήτη τύπου 2, και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Επομένως, αν και μέσω μελετών παρατήρησης παρατηρείται συσχέτιση μεταξύ των τεχνητών γλυκαντικών και κινδύνου για την υγεία, χρειάζονται περισσότερες τυχαιοποιημένες έρευνες για την βαθύτερη μελέτη των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της χρήσης των γλυκαντικών αυτών.
Επίσης, πρέπει να σκεφτούμε πού βρίσκουμε αυτά τα γλυκαντικά σε μεγάλες ποσότητες. Τα ligth αναψυκτικά είναι από τις κυριότερες πηγές τεχνητών γλυκαντικών, τα οποία συχνά συνοδεύουμε με γρήγορο φαγητό! Επομένως, πρέπει να εξετάσουμε όχι μόνο τα τεχνητά γλυκαντικά, αλλά και την ποιότητα της διατροφής μας!
Διαβάστε την περίληψη του επιστημονικού άρθρου εδώ.
http://www.medicalnewstoday.com/articles/318435.php
2. Η βελτίωση της διατροφής σε βάθος χρόνου σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα, όπως δείχνει μια νέα έρευνα του Harvard T.H. Chan School of Public Health. Η αυξανόμενη προσκόλληση σε ένα πρότυπο διατροφής, όπως η Μεσογειακή Διατροφή ή η DASH diet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο πρώιμου θανάτου. Ακόμη και μικρή πρόοδος μπορεί να είναι οφέλιμη, ενώ αντίστοιχα η μείωση της ποιότητας της διατροφής επιφέρει αύξηση του κινδύνου.
Για παράδειγμα, η αντικατάσταση 1 μερίδας κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος με 1 μερίδα ξηρών καρπών ή οσπρίων την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 8-17%!
Επομένως, σιγά σιγά, με μικρά βήματα μπορούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας και να επιμηκύνουμε τη ζωή μας!!!
https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/improving-diet-quality-...
3. Πώς θα μεγαλώσει ένα παιδί με υγιεινές διατροφικές συνήθειες;
1. Το γοργόν και χάρην έχει. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσουν οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τόσο το καλύτερο. Παράδειγμα αποτελούν ο σεβασμός του αίσθήματος του κορεσμού των παιδιών και το να προσφέρεται ποικιλία φρούτων και λαχανικών από νωρίς.
2. Το σερβίρισμα υγιεινών τροφίμων. Ακόμη και αν το παιδί δεν καταναλώνει ένα φρούτο, λαχανικό ή άλλο τρόφιμο, αυτό δεν πρέπει να παοκλείεται από τη διατροφή του, αλλά αντιθέτως να ενθαρρύνεται η κατανάλωσή του, χωρίς πίεση. Απλά αφήστε το στο πιάτο και ας μην το φάει!
3. Το φαγητό είναι το ίδιο για όλη την οικογένεια, και καλό είναι να μην δίδεται ξεχωριστό φαγητό στα παιδιά, αν δεν τους αρέσει το φαγητό της ημέρας.
4. Η τήρηση του προγράμματος είναι πολύ σημαντική. 3 κυρίως γεύματα και 2-3 σνακ είναι το σύνηθες. Αν το παιδί δεν φάει το φαγητό ή το σνακ του δεν χρειάζεται να του δοθεί ένα γλυκό ή το αγαπημένο του φαγητό. Κάποια στιγμή θα πεινάσει και θα φάει το φαγητό ή το σνακ του.
5. Προσοχή στα σνακ, εκτός προγράμματος. Καλό είναι τα παιδιά να μην τσιμοπολογάνε πέρα από τα γεύματα και σνακ τους, καθώς μπορεί να μειωθεί η όρεξή τους για τα θρεπτικά γεύματα που έπονται!
6. Προσοχή στα ροφήματα. Πέρα από το γεγονός ότι οι χυμοί και τα ροφήματα είναι πλούσια σε ελεύθερα σάκχαρα, η καλύτερη επιλογή όταν τα παιδιά διψάνε είναι το νερό!
7. Προσοχή τι μπαίνει στο σπίτι. Όταν δεν υπάρχουν σνακ πλούσια σε λιπαρά, ελύεθερα σάκχαρα και αλάτι (junk food), είναι πιο δύσκολο τα παιδιά να τα βρούνε και τα καταναλώσουν!
8. Οι γονείς είναι το παράδειγμα προς μίμηση! Αν ο γονιός τρώει junk food, πώς είναι δυνατόν να περιμένουμε από το παιδί να μην τα τρώει;
9. Τα ικογενειακά γεύματα είναι πολύ σημαντικά στην ανάπτυξη των διατροφικών συνηθειών και την επικοινωνία της οικογένειας.
10. Ψωνίστε και μαγειρέψτε οικογενειακά, ώστε να δεθείτε μέσω μιας ευχάριστης, διασκεδαστικής και νόστιμης δραστηριότητας!
http://www.health.harvard.edu/blog/10-ways-to-raise-a-healthy-eater-2016...
4. Ποιός θέλει να δοκιμάσει παγωτό ντομάτα;
Μια ιδιαίτερη συνταγή, που ταιριάζει πιο πολύ για ορεκτικό, αντί για γλυκό, αλλά είναι ιδανική για αυτούς που τους αρέσει ο ντοματοχυμός!
Η συνταγή είναι πανέυκολη! Θα χρειαστείτε 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 1 κ.σ. πάστα ντομάτας, 1/2 κ.γ. αλάτι και 6-8 φύλλα βασιλικού. Τα αναμυγνύετε στο μπλέντερ και τοποθετειτε το μείγμα σε θήκες για παγωτό. Μετά από τουλάχιστον 4 ώρες είναι έτοιμα!
Καλή απόλαυση!
http://www.thekitchn.com/recipe-tomato-water-pops-246245
5. Αν θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο πάνω στη διατροφή, που να εξηγεί με ωραίο, διασκεδαστικό τρόπο τι ισχύει για τις διάφορες παράδοξες - και πολλές φορές επικίνδυνες - δίαιτες, τότε διαβάστε το βιβλίο του Anthony Warner (Angry Chef) "Bad science and the truth about healthy eating"!
6. Πόσο έγκυρα πληροφορημένοι είμαστε πάνω σε θέματα υγείας και διατροφής; Μήπως δεν ισχύουν αυτά που πιστεύουμε ή αυτά που πολλές φορές μας μεταφέρονται από ιστοσελίδες, ακόμα και τα ΜΜΕ; http://www.mantzorou.gr/el/blog/poso-egkyri-enimerosi-ehoyme-pano-se-the...
7. Διαβάστε τις 101 συμβουλές υγείας από το Harvard!
http://hhp-downloads.s3.amazonaws.com/reports/101_HealthTips.pdf?utm_sou...
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 4-9 Σεπτέμβρη 2017
1.Τι γίνεται όταν δεδομένα μελετών παρερμηνεύονται; Διαβάστε εδώ για την έρευνα the PURE study, τα αποτελέσματά της και πώς παρερμηνεύτηκε από τα ΜΜΕ!
2. Ποιό είναι το "μυστικό" της μακροχρόνιας απώλειας βάρους;
Μια νέα έρευνα μας δείχνει ένα "μυστικό". Η μελέτη έδειξε ότι η σταθερή απώλεια βάρους σχετίζεται με μεγαλύτερη απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα, ακόμη και αν ο ρυθμός απώλειας είναι πιο αργός, από αυτόν που θα θέλαμε!
Επομένως, αναγνωρίζεται η σημαντικότητα της κατάρτισης ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής που το άτομο μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να ακολουθεί!
Διαβάστε την περίληψη του επιστημονικού άρθρου εδώ!
3. Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους έρχεται και η απορία για το τι θα πάρει το παιδί σας στο σχολείο για σνακ! Συνήθως τα παιδιά προτιμούν να αγοράζουν τρόφιμα από το κυλικείο, καθώς από εκεί αγοράζουν οι συμμαθητές τους και δεν θέλουν να ξεχωρίζουν.
Όμως, λόγω του ελλιπή ελέγχου των τροφίμων που πωλούνται στα κυλικεία, εκεί βρίσκουν σφολιατοειδή, σάντουιτς, σοκολάτες, και άλλα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και σάκχαρα, δηλαδή τρόφιμα που είναι καλό να καταναλώνονται λιγότερο συχνά, και όχι καθημερινά! Είναι προτιμότερο το παιδί να παίρνει για το σχολείο σνακ από το σπίτι, τα οποία να είναι θρεπτικά, γευστικά, και ευπαρουσίαστα, ώστε το παιδί να προτιμήσει αυτά από τα προϊόντα του κυλικείου!
Διαβάστε εδώ ιδέες για σνακ που μπορείτε να φτιάξετε!
3. Ετοιμαζόμαστε για το σχολείο! Τι σνακ μπορεί να πάρει μαζί το παιδί στο σχολείο; Ένα σπιτικό κέικ! Δείτε τη συνταγή για αλμυρά muffins με κολοκυθάκια!
Προσοχή στο αλάτι βέβαια, γιατί στο τριμμένο κολοκύθι βάζουμε αλάτι για να φύγουν τα υγρά!
4. Τι μπορεί να πάρει το παιδί μαζί του σχολείο; Μια σπιτική μπάρα δημητριακών! Διαβάστε εδώ τη συνταγή!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 28 Νοέμβρη - 4 Δεκέμβρη σε τίτλους
Φαίνεται ότι γονίδια παίζουν ρόλο στο αν απολαμβάνουμε την άσκηση ή όχι! Βέβαια, αυτό δεν σημάινει ότι δεν μπορούμε να τα παρακάμψουμε όταν βρούμε την άσκηση που μας αρέσει!
https://consumer.healthday.com/fitness-information-14/misc-health-news-2...
2. Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση όσον αφορά τις μελέτες για την παιδική παχυσαρκία είναι ότι ο πατέρας της οικογένειας συχνά δεν συμμέτεχει στις έρευνες αυτές!
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2016/09/23/fathers-underrep...
3. 5 τρόποι για να μειώσουμε το αλάτι:
- Διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων
- Ζητάμε από το φούρνο το ψωμί με το λιγότερο αλάτι
- Ζητάμε στο εστιατόριο να μην βάλουν αλάτι στη μερίδα και τη σαλάτα μας
- Αντικαθστούμε σταδιακά το αλάτι με μυρωδικά στο μαγείρεμα
- Δεν προσθέτουμε αλάτι στο πιάτο μας
http://www.hda.gr/wp-content/uploads/2016/11/Capture.jpg
4. Η βιωσιμότητα στην καλλιέργια φυτικών προϊόντων, στην αλίευση και αποφυγή σπατάλης τροφίμων γίνεται όλο πιο σημαντική, με την αύξηση του πληθυσμού της Γης και της κλιματικής αλλαγής.
Πώς μπορούμε να τρώμε πιο “βιώσιμα";
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/06/17/5-tips-for-susta...
5. Τελικά το βραδινό παχαίνει, ή φταίει ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεΐνης; Διαβάστε 5 κοινούς διατροφικούς μύθους γύρω από την απώλεια βάρους!
http://mantzorou.gr/el/blog/diatrofikoi-mythoi-ti-ishyei-gia-koines-pepo...
Το (πολύτιμο) πρωινό μου
Στο σχολείο μας μαθαίνουν να τρώμε το πρωί σα βασιλιάδες, το μεσημέρι σαν άρχοντες και το βράδυ σα φτωχοί. Γιατί όμως το πρωινό είναι τόσο σημαντικό; Είναι το πρώτο γεύμα μετά από ολονύκτια νηστεία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο οργανισμός αυτοεπισκευαζόταν και χρησιμοποιούσε θρεπτικά συστατικά.
Έτσι, το πρωινό ξαναγεμίζει τις αποθήκες του οργανισμού και δίνει ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας.
Παρ’ ότι γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι σημαντικό, ένας στους τρεις το παραλείπει! Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που τρώνε πρωινό, έχουν πιο υγιεινή διατροφή, είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι και χάνουν βάρος πιο εύκολα.
Μάλιστα, τα παιδιά που τρώνε πρωινό ζυγίζουν τρία κιλά λιγότερο απ’ ό,τι τα παιδιά που το παραλείπουν. Επιπλέον, το πρωινό βοηθάει στην πνευματική απόδοση, την εγρήγορση και τη συγκέντρωση.
Παραλείποντας το πρωινό, ενδέχεται να καταναλώσετε περισσότερα σνακ μέχρι το μεσημεριανό (ή το ίδιο πρωί), τα οποία δε θα έχουν την ίδια θρεπτική αξία με ένα υγιεινό γεύμα. Αν και η έλλειψη χρόνου το πρωί μπορεί να σταθεί εμπόδιο, υπάρχουν λύσεις για κατανάλωση ενός γρήγορου πρωινού, το οποίο θα σας προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Το πρωινό πρέπει να αποδίδει το 20% - 25% της ημερήσιας πρόσληψης, αλλά θα πρέπει να είναι θρεπτικό, χωρίς υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και λίπους.
Τα δημητριακά με γάλα είναι μια πολύ καλή επιλογή, περιέχοντας υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ πολλές φορές τα δημητριακά είναι εμπλουτισμένα σε σίδηρο, βιταμίνες και ασβέσιο. Είναι καλό να επιλέγετε ολικής άλεσης δημητριακά, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, και αν τα προτιμάτε πιο γλυκά, να προσθέτετε αποξηραμένα φρούτα. Μπορείτε να κάνετε από το προηγούμενο βράδυ χυλό βρώμης με φρούτα και να τον αφήσετε στο ψυγείο. Το επόμενο πρωί θα είναι σα ρυζόγαλο, απλά με βρώμη!
Το γάλα και το γιαούρτι στο πρωινό είναι πηγές ασβεστίου! Ένα κεσεδάκι γιαούρτι ή ένα ποτήρι γάλα περιέχουν περίπου το 1/3 των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο. Μπορείτε να το συνοδεύσετε όχι μόνο με δημητριακά, αλλά και με φρούτα ή κανέλλα.
Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να έχουν θέση στο πρωινό μέσω ενός μικρού ποτηριού χυμού, ή σε μορφή smoothies και milkshakes. Μπορείτε να αναμείξετε στο blender φρούτα με γιαούρτι ή φρούτα και λαχανικά, κάνοντας το δικό σας συνδυασμό. Έτσι, θα έχετε ένα πρωινό με πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Ένα τοστ με μαύρο ψωμί, τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα ή λεπτή φέτα ψητό ή βραστό κοτόπουλο είναι μια άλλη χορταστική και γρήγορη επιλογή. Αποτελεί πηγή πρωτεΐνης, σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, που θα σας κρατήσουν χορτάτους μέχρι το δεκατιανό.
Τα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λίπος είναι καλό να αποφεύγονται, ώστε να μην πεινάσετε μετά από λίγη ώρα λόγω απότομης πτώσης του σακχάρου.
Αν βιάζεστε πολύ, προτιμήστε να πάρετε φρούτα, γιαούρτι ή ένα τοστ. Στόχος είναι ένα υγιεινό πρωινό, όχι οποιοδήποτε πρωινό! Είναι πιο εύκολο απ’ ό,τι νομίζετε να αφιερώστε 10 λεπτά σε ένα χορταστικό, υγιεινό και γευστικό γεύμα, που θα σας κρατήσει μακριά από πειρασμούς και θα βοηθήσει στην επίτευξη μιας ισορροπημένης διατροφής.