Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 4-10 Φεβρουαρίου 2018
1. 4/2/2018 Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
Πώς θα μειώσουμε τον κίνδυνο να νοσήσουμε;
1. Δεν καπνίζουμε, και δεν καπνίζουμε μέσα στο σπίτι
2. Αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και φοράμε αντηλιακό
3. Ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή
4. Μειώνουμε την περιβαλλοντική μόλυνση
5. Ασκούμαστε
6. Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο νόσου της μητέρας
7. Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ
8. Εμβολιαζόμαστε κατά της Ηπατίτιδας Β και του ιού HPV
9. Παίρνουμε μέρος σε οργανωμένα προγράμματα εξέτασης και διάγνωσης καρκίνου
Διαβάστε τα άρθρα μου πάνω στον καρκίνο
- Η διατροφή στην πρόληψη του καρκίνου
- Βελτίωση του τρόπου ζωής για την πρόληψη του καρκίνου
- Μεσογειακή Διατροφή και Καρκίνος: πώς η προσκόλληση στην παραδοσιακή μας διατροφή, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να νοσήσουμε;
- Καρκίνος του μαστού: πώς θα προστατευτούμε μέσω της διατροφής;
2. Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο του Vice για την "βιομηχανία της ευεξίας" (συμπεριλαμβανομένου και του clean eating), η οποία έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, παρέα με την ορθορεξία και την προώθηση (επικίνδυνων και ψευδών) ψευδο-επιστημονικών ισχυρισμών!
3. Έστω ότι θέλετε να επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο. Πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα απευθυνθείτε στον ειδικό επαγγελματία και όχι σε κάποιον που παριστάνει το διαιτολόγο;
Διαβάστε το άρθρο μου εδώ!
4. Ποιός ο ρόλος της βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη;
5. Τι φρούτα και λαχανικά θα φάμε το Φλεβάρη;
6. Ψητες γεμιστές μελιτζάνες από τον Άκη Πετρετζίκη! Ένα πιάτο γεμάτο χρώμα, γεύση και θρεπτικά συστατικά!
Μύθοι για τη Διαιτολογία & τους Διαιτολόγους: Κρίνει ο διαιτολόγος το σώμα σου;
Όταν ρωτάω τους διαιτώμενους γιατί ήρθαν στο γραφείο μου, η πιο συχνή απάντηση είναι “μα δεν φαίνεται;”, υποδεικνεύοντας ότι το υψηλό σωματικό βάρος είναι αυτό που τους κινητοποιεί, και περιμένοντας να συμφωνήσω μαζί τους. Άλλες φορές γνωστοί μου λένε “μη βλέπεις πώς εχω γίνει” πριν καν με χαιρετήσουν, νομίζοντας ότι θα τους πω οτι έβαλαν βάρος!
Είναι φυσιολογικό να περιμένουμε ότι ο διαιτολόγος-διατροφολόγος θα σχολιάσει το βάρος μας;
Η δουλειά του διαιτολόγου-διατροφολόγου δεν είναι να κρίνει το σώμα των γύρω του ή των διαιτώμενων, και να τους κάνει να νιώθουν άσχημα με το σώμα τους. Κανένας επαγγελματίας υγείας (γενικότερα κανένας άνθρωπος) δεν θα πρέπει να κρίνει ή να σχολιάζει το σώμα ή την εμφάνιση των ασθενών, πελατών και των γύρω του. Μάλιστα, το φαινόμενο του σχολιασμού του σώματος από επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, διαιτολόγους κ.α.) αποτελεί αιτία αναβολής επίσκεψης στον γιατρό, δεν βοηθά τα άτομα να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους και την υγεία τους, ενώ επιδρά αρνητικά στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής.
Το φαινόμενο δυστυχώς είναι τόσο έντονο που πλέον συστήνεται να μην σχολιάζεται το σώμα/βάρος τον παιδιών από ιατρούς!
Επίσης, ο διαιτολόγος-διατροφολόγος μπορεί να γίνει βοηθός στην αποδοχή της εικόνας του σώματος του διαιτώμενου!
Συνεπώς, όχι δεν είναι φυσιολογικό, αλλά ούτε και αποδεκτό ο διαιτολόγος-διατροφολόγος να σχολιάζει ή να κρίνει το σώμα των διαιτώμενων ή των γυρω του. Πέρα από τις αρνητικές επιδράσεις που γνωρίζουμε ότι έχει στην ψυχική και σωματική υγεία, είναι και αγενές!
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι το βάρος μας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αξία μας ως άνθρωποι!
Σπιτικά twix bars με 5 υλικά!
Σπιτικά vegan twix bars, χωρίς ψήσιμο! Το αγαπημένο γλυκό στη σπιτική και θρεπτική εκδοχή τους! Με λίγα θρεπτικά υλικά, όπως χουρμάδες, αλεύρι αμυγδάλου και βούτυρο ξηρών καρπών!
Για 12 μπάρες twix θα χρειαστείτε:
- 7 βασιλικούς χουρμάδες
- 1 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου
- 4 γεμάτες κουταλιές σουπας φυστικοβούτυρο (ή αμυγδαλοβουτυρο)
- 1 βανιλίνη
- 100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα (λιωμένη)
Μπορούμε να φτιάξουμε και σπιτικά snickers, με λίγα υλικά!
Εκτέλεση:
Βάση
1. Στο μπλέντερ αναμείξτε 3 χουρμάδες με 1 φλ αλεύρι αμυγδάλου και 1 βανιλίνη και 3 κουταλιές φυστικοβούτυρο
2. Απλώστε το μίγμα σε μια λαδόκολλα σε ένα παραλληλόγραμο πυρέξ
3. Αφήστε τη βάση στην κατάψυξη για να δέσει
Καραμέλα χουρμά
1. Στο μπλέντερ αναμείξτε 4 χουρμάδες με 1 κουταλιά φυστικοβούτυρο
2. Απλώστε το μίγμα πάνω απο τη βάση
3. Αφήστε το μίγμα στην κατάψυξη να δέσει
Επικάλυψη σοκολάτας
1. Κόψτε τα twix σε μπάρες.
2. Λιώστε την κουβερτούρα και με ένα πιρούνι ρίξτε τα twix στη σοκολάτα να επικαλυφθούν
3. Διατηρείστε τα twix στο ψυγείο
Καλή απόλαυση!!!
Καρκινογόνα τρόφιμα
Ξέρετε ποια είναι τα πραγματικά καρκινογόνα τρόφιμα;
Κατά καιρούς βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες σχετικά με καρκινογόνα τρόφιμα, ή ακούμε από γνωστούς μας οτι αποφεύγουν το τάδε τρόφιμο επειδή είναι καρκινογόνο.
Στην πραγματικότητα μόνο δύο ομάδες τροφίμων είναι καρκινογόνες:
- το αλκοόλ και
- το επεξεργασμένο κρέας
Συνεπως, συστήνεται η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και επεξεργασμενου κρέατος.
Πιο συγκεκριμένα, συστήνεται να μην καταναλώνουμε πάνω από 1 ποτό ημερησίως, ή 7 την εβδομάδα, και γενικότερα να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο αλκοόλ.
Το αλκοόλ μπορεί να αντικατασταθεί με ροφήματα χωρίς αλκοόλ όπως κρασί ή μπύρα χωρίς αλκοόλ, virgin cocktails, και σόδες με γεύση. Επίσης, η μπύρα ως ποτό, η οποία έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, και μεγάλη ποσότητα μπύρας να αντιστοιχεί στο 1 ποτό. Η παρατεταμένη κατάχρηση αλκοόλ συνδέεται με χειρότερη κατάσταση ψυχικής υγείας, προβλήματα συμπεριφοράς και κοινωνικοποίησης, καρδιαγγειακά νοσήματα, ηπατικά και παγκρεατικά νοσήματα, καρκίνο του ήπατος, του εντέρου, του στόματος, και του μαστού.
Επίσης, συστήνεται να αποφεύγουμε την τακτική κατανάλωση αλλαντικών, συμπεριλαμβανομένης και της γαλοπούλας που πολλοί θεωρούν πιο "αθώα" επιλογή.
Και τι θα βάλουμε στο τοστ; Μερικές ιδέες είναι:
- τυρί φέτα και ντομάτα
- τυρί και αυγό (bonus η προσθήκη λαχανικών όπως αβοκάντο και ντομάτα)
- τυρί κρέμα και τυρί του τοστ (bonus η προσθήκη λαχανικών)
- χούμους και λαχανικά
Αν αναρωτιέστε για την ασπαρτάμη που ακούμε εδώ και χρόνια ότι είναι καρκινογόνα, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ασπαρτάμη και τον καρκίνο.
Παράλληλα, το κόκκινο κρέας είναι επίσης στην κατηγορία των "πιθανώς καρκινογόνων" ουσιών. Διαβάστε εδώ για το κόκκινο κρέας.
Πηγή: